Masz przeterminowane przyprawy? Nie wyrzucaj ich. Mają kilka zastosowań

Bez przypraw trudno wyobrazić sobie (smaczne) gotowanie. Zazwyczaj w naszych kuchennych szafkach gromadzimy sporo produktów, w tym tych bardziej lub mniej popularnych. Gdy nie zdążymy ich zużyć albo o nich zapomnimy, może pojawić się problem z przeterminowaniem przypraw. Co zrobić, gdy odkryjemy w szafce oregano, goździki czy inne, których termin ważności już dawno minął? Czy nadają się jeszcze do użytku? A może lepiej je wyrzucić? Poznaj, jakie masz alternatywy.

Przyprawy nadają się do użytku nawet po terminie ważności
Przyprawy nadają się do użytku nawet po terminie ważnościINTERIA.PL

Czy przyprawy po terminie można używać?

Termin ważności przypraw, widoczny na ich opakowaniach, nie oznacza, że po jego upływie staną się one szkodliwe. W rzeczywistości przyprawy to produkty suche, które, odpowiednio przechowywane, nie psują się w tradycyjnym sensie. Nie rozwijają się na nich bakterie ani pleśnie, o ile nie miały kontaktu z wilgocią.

Jednak z czasem tracą one swoje właściwości, czyli głównie smak, aromat oraz kolor. Bez nich stosowanie przypraw staje się praktycznie bezcelowe, choć nie odnosi się to do wszystkich tego typu produktów. Np. sól czy cukier nie tracą właściwości w ogóle, ale w przypadku ziół i przypraw korzennych (jak oregano czy goździki), po kilku latach od terminu mogą być mniej skuteczne w kuchni. Nie oznacza to jednak, że trzeba je od razu wyrzucić.

Egzotyczne przyprawy poprawią smak przyprawy
Egzotyczne przyprawy poprawią smak przyprawy123RF/PICSEL

Czy przyprawy są dobre po upływie terminu ważności?

Tak, ale ich jakość zależy od czasu, jaki minął od daty wskazanej na opakowaniu, oraz warunków przechowywania. Jeśli przyprawy były szczelnie zamknięte i trzymane w suchym, chłodnym miejscu, nadal mogą być używane w kuchni. Oceń ich przydatność do wykorzystania poprzez powąchanie i obejrzenie wyglądu (powinny być suche i pozbawione grudek). Jeśli widzisz wilgoć, pleśń lub zmiany koloru, albo charakterystyczne niteczki świadczące o obecności larw moli spożywczych, lepiej zrezygnować z używania ich w kuchni. Posmakuj odrobinę. Jeśli smak jest łagodny, ale nadal wyczuwalny, przyprawę można wykorzystać.

W przypadku przypraw takich jak goździki, cynamon czy gałka muszkatołowa, które zawierają naturalne olejki eteryczne, warto przechowywać je w szczelnych słoikach, aby jak najdłużej zachowały swoje właściwości.

Gdzie wyrzucić przeterminowane przyprawy?

Jeśli jednak zdecydujesz, że przyprawy po terminie nie nadają się do użytku w kuchni, warto pomyśleć o ich odpowiedniej utylizacji. Nie powinno się ich wyrzucać do zwykłych odpadów zmieszanych. Lepsze opcje to:

  • Kompostownik - przyprawy ziołowe, takie jak oregano, bazylia, tymianek czy pietruszka, można dodawać do kompostu. Ulegną naturalnemu rozkładowi i wzbogacą kompost w substancje odżywcze.
  • Bioodpady - jeśli w twoim gospodarstwie segreguje się odpady, przyprawy można wrzucić do pojemnika na bioodpady.
  • Odpady zmieszane - w ostateczności przyprawy można wyrzucić do śmieci zmieszanych, jeśli nie ma możliwości ich segregacji.

Wyrzucanie przypraw to ostateczność! Istnieje też wiele kreatywnych sposobów na ich ponowne wykorzystanie. Oprócz wspomnianego kompostownika nadadzą się też do szaf jako naturalne aromaty i będą też naturalnymi odstraszaczami owadów (np. mrówek). Innym sposobem jest wykorzystanie ich do prac plastycznych z dziećmi, zrobienia ozdób handmade czy mieszanki aromatycznej do kąpieli (także w formie peelingu).

Odbudowa katedry Notre-Dame w Paryżu ukończona. Ponowne otwarcie 8 grudniaAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas