Fit placuszki z siemieniem lnianym. Doskonale smakują nie tylko na diecie

Placuszki z siemieniem lnianym nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim są zdrowe
Placuszki z siemieniem lnianym nie tylko doskonale smakują, ale przede wszystkim są zdrowe123RF/PICSEL

Dlaczego warto włączyć siemię lniane do odchudzania?

Zobacz również:

    • witamina A,
    • witamina D,
    • witamina E,
    • witamina K,
    • witaminy z grupy B,
    • magnez,
    • potas,
    • żelazo,
    • kwasy omega-3,
    • kwas foliowy.

    Placuszki z siemieniem lnianym

    Siemię lniane to doskonały dodatek do placuszków
    Siemię lniane to doskonały dodatek do placuszków123RF/PICSEL
    • 1 szklanka płatków owsianych,
    • 1 garść nasion chia,
    • 4 jajka,
    • 1 garść siemienia lnianego.

    Jak przyrządzić dietetyczne placki z siemieniem lnianym?

    1. Zaczynamy od wymieszania w miseczce płatków owsianych, nasion chia oraz siemienia lnianego. Płatki owsiane może wcześniej zblendować, by powstała z nich sypka mąka.
    2. W kolejnym kroku do suchych składników wbijamy jajka i całość porządnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę na placuszki odstawiamy na bok na 5-10 minut. W tym czasie nasiona chia zdążą napęcznieć.
    3. Blaszkę do pieczenia zabezpieczamy papierem, a następnie nakładamy łyżką porcję masy. Surowe placuszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut.
    4. Gotowe placuszki z siemieniem lnianym podajemy z ulubionymi dodatkami, m.in. świeżymi lub mrożonymi owocami, jogurtem naturalnym, orzechami czy syropem klonowym. Smacznego!