Zbijają zły cholesterol i ciśnienie. Idealna przekąska dla sercowców

Pestki słonecznika to nie tylko pyszna i sycąca przekąska, ale także prawdziwa witaminowa bomba, która ma zbawienny wpływ na organizm. Pestki nie tylko zmniejszają ryzyko chorób serca, ale też usprawniają pracę jelit i zapobiegają nowotworom. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Badania wykazały, że regularne spożywanie pestek słonecznika znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca oraz cukrzycy typu 2
Badania wykazały, że regularne spożywanie pestek słonecznika znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca oraz cukrzycy typu 2123RF/PICSEL

Pestki słonecznika to popularny dodatek do chlebów, bułek i słodkich wypieków, który spożywamy też jako zdrową przekąskę, dodajemy do sałatek, jogurtu czy owsianki. Pestki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe - zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, wspierających właściwe funkcjonowanie organizmu. Jak wpływają na nasze zdrowie?

Pestki słonecznika i ich zbawienny wpływ na organizm

Pestki słonecznika to również bogate źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak:

  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo. 

Pestki słonecznika zawierają też fitosterole, czyli substancje roślinne o budowie zbliżonej do cholesterolu, będące cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Obniżają one stężenie "złego" cholesterolu we krwi, zapobiegając przy tym rozwojowi zmian miażdżycowych.

To także cenne źródło magnezu i potasu, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. To jednak nie wszystko! Według naukowców codzienne spożycie 30 g nasion słonecznika obniża stężenie glukozy we krwi o ok. 10 proc., a błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i ułatwia wypróżnianie.

Ziarna w pojemnikach mogą być ciekawą ozdobą domu
Ziarna w pojemnikach mogą być ciekawą ozdobą domu123RF/PICSEL

Działają przeciwzapalnie, zapobiegają nowotworom. Pestki słonecznika to kopalnia witamin

W pestkach słonecznika znajdziemy też dużo składników odżywczych i związków mających silnie przeciwzapalny wpływ na organizm. W grupie tej znajdują się choćby flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze oraz cynk i selen, usprawniające pracę układu odpornościowego.

Badania wykazały, że pestki słonecznika mogą też zapobiegać rozwojowi nowotworów. Fitosterole oraz kwas linolowy hamują tworzenie guzów i wykazują sporą skuteczność w prewencji raka prostaty, piersi, płuc oraz nowotworu jelita grubego.

WAŻNE: Pestki słonecznika to bardzo zdrowy, ale też wysokokaloryczny produkt, dlatego należy spożywać je z umiarem i uważać na wielkość porcji.

„Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat