Zrywaj i wcinaj bez ograniczeń. Szybko uzupełnią niedobory cennych witamin
Choć jest "matką" popularnej truskawki, to nie ustawiają się po nią kolejki przed straganami lub sklepami. Zazwyczaj występuje dziko, ale tylko najwytrwalsi działkowcy poświęcają jej cenne miejsce na grządkach. O czym mowa? O poziomce, która kiedyś była synonimem lata. Może trudno najeść się jej owocami w trakcie lata, ale warto się nią zainteresować. Ma mnóstwo właściwości, które są dla naszego organizmu zbawienne. Czas przyjrzeć się poziomce i poznać walory, jakie nam oferuje.
Czym różni się poziomka od truskawki?
Poziomki specjalnie jakoś nie trzeba przedstawiać, bo jest krzaczkiem dość znanym, ale ze względu na swoje skromne rozmiary, nie cieszy się szczególnym zainteresowaniem. W porównaniu do truskawki jest zdecydowanie mniejsza: zarówno jeśli chodzi o samą roślinę, jak i owoce. Na korzyść poziomek przemawia fakt, że mają intensywniejszy smak, więc to rekompensuje jej niewielkie rozmiary, ale dodatkowo ma wiele cennych właściwości. Poziomki rosną w stanie dzikim: można je spotkać na łąkach oraz obrzeżach lasów, ale wytrawni działkowcy mają co najmniej kilka krzaczków w swojej botanicznej kolekcji.
Czasami poziomkę nazywa się "matką" truskawki. Dlaczego? Ponieważ ten drugi owoc powstał ze skrzyżowania kilku gatunków poziomki.
Co można znaleźć w poziomce?
Może poziomka jest skromna i często zapomniana w szerokim gronie, ale warto wspomnieć, że ma bardzo bogaty skład. Co można w niej znaleźć? Przede wszystkim to skarbnica witaminy C i ma jej więcej niż pomarańcza. A warto ją naturalnie suplementować nie tylko zimą, ale przez cały rok. Fakt, najbardziej oddziałuje na naszą odporność, ale także na kondycję serca, czy na zdrowy wygląd skóry. Ponadto poziomka to rezerwuar witaminy A: ona doskonale chroni skórę przed promieniowaniem UV, dba o wzrok, ale także pozbywa się meczących stanów zapalnych. Leczniczy skład poziomek uzupełniony jest również o pierwiastki, takie jak żelazo, mangan, wapń, fosfor, ale także reprezentowany jest przez sole mineralne, cukry, kwasy organiczne oraz antocyjany.
Na co dobra jest poziomka?
Wiadomo już, że poziomka oferuje nie tylko intensywniejszy - niż truskawka - smak, ale także ma interesujący skład. W jakich wypadkach poziomka może być pomocna? Okazuje się, że wzmacnia organizm, ale także pomoże wtedy, kiedy trapią nas infekcje. Poziomka ma działanie moczopędne, ściągające i przeciwzapalne. Szybko uzupełnia niedobory oraz dba o prawidłowe działanie kluczowych procesów zachodzących w organizmie. Dodatkowo warto ją sobie bezkarnie podjadać w trakcie odchudzania, ponieważ ma niewiele kalorii (37 kcal w 100 g) oraz dostarcza cennego dla jelit i układu pokarmowego pełnowartościowego błonnika.
Poziomka to nie tylko owoce
Koneserzy wiedzą, co dobre, dlatego w ich diecie poziomka jest wykorzystywana na setki kulinarnych sposobów, ale - z racji krótkiego sezonu oraz nieco mniej obfitych plonów, niż w przypadku truskawki - występuje jako szybka przekąska na surowo. Ponadto w takiej formie jest najbardziej cenna, ponieważ obróbka termiczna może nieco uszczuplać jej zasoby. Warto wiedzieć, że cenne są nie tylko owoce, ale rownież liście poziomki, ponieważ w nich także znajdują się wymienione wyżej składniki. W suszonej formie są składnikiem leczniczych herbatek, ale nie tylko. Można ten surowiec wykorzystać w kulinariach: aromatyzować nim mięsa albo sporządzać trunki.