Schab w młodej kapuście: Pyszny letni obiad

Szukasz pomysłu na obiad? Schab w młodej kapuście to świetna propozycja na letnie danie. Smakuje wybornie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Niekwestionowaną zaletą tego dania jest też szybki sposób na przygotowanie składników.

Schab gotowany w młodej kapuście to prawdziwy rarytas
Schab gotowany w młodej kapuście to prawdziwy rarytas123RF/PICSEL

Pomysł na obiad: Schab w młodej kapuście

Popularnym i przez wielu docenianym daniem jest pieczony schab w kiszonej kapuście, dziś proponujemy letnią wersję tego dania - mięso gotowane razem z młodą kapustą. Jeśli szukasz pomysłu na obiad i jednocześnie lubisz gołąbki z sosem pomidorowym lub bigos, to z pewnością pokochasz ten smak (choć trzeba dodać, że danie szybko znika z talerzy nawet tych, którzy nie są miłośnikami bigosu). Schab w młodej kapuście przygotujesz szybko i bez większych trudności, bo przepis nie jest skomplikowany. Aby przygotować letni obiad w takim wydaniu, będziesz potrzebować:

Składniki

  • 0,5 kg schabu
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa lub 1,5 szklanki domowego bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 3 - 4 łyżki koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Młoda kapusta ma delikatny smak
Młoda kapusta ma delikatny smak123RF/PICSEL

Schab w młodej kapuście: Przepis

  1. Schab pokrój w plasterki, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (plastry nie powinny być zbyt cienkie).
  2. Kotlety obtocz w mące pszennej, a następie dopraw solą i pieprzem.
  3. Obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. 
  4. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle w garnku, w którym będzie gotować schab. 
  5. Przełóż schab do rondla z cebulą i wlej bulion. Gotuj przez 30 minut pod przykryciem. 
  6. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 20 minut. 
  7. W tym czasie umyj kapustę i wykrój z niej twarde części. Warzywo poszatkuj na cienkie paski i dodaj do garnka. Gotuj tak długo, aż kapusta zmięknie.
  8. Koperek umyj i drobno posiekaj, wrzuć go do garnka na kilka minut przed końcem gotowania. 

Schab w młodej kapuście ma jeszcze jedną zaletę: nie musisz przygotowywać warzywnego dodatku do obiadu. Danie podaj z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Schab pieczony w mlekuPolsat