Schab w młodej kapuście: Pyszny letni obiad

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Szukasz pomysłu na obiad? Schab w młodej kapuście to świetna propozycja na letnie danie. Smakuje wybornie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Niekwestionowaną zaletą tego dania jest też szybki sposób na przygotowanie składników.

Schab gotowany w młodej kapuście to prawdziwy rarytas
Schab gotowany w młodej kapuście to prawdziwy rarytas123RF/PICSEL

Pomysł na obiad: Schab w młodej kapuście

Popularnym i przez wielu docenianym daniem jest pieczony schab w kiszonej kapuście, dziś proponujemy letnią wersję tego dania - mięso gotowane razem z młodą kapustą. Jeśli szukasz pomysłu na obiad i jednocześnie lubisz gołąbki z sosem pomidorowym lub bigos, to z pewnością pokochasz ten smak (choć trzeba dodać, że danie szybko znika z talerzy nawet tych, którzy nie są miłośnikami bigosu). Schab w młodej kapuście przygotujesz szybko i bez większych trudności, bo przepis nie jest skomplikowany. Aby przygotować letni obiad w takim wydaniu, będziesz potrzebować:

Młoda kapusta ma delikatny smak
Młoda kapusta ma delikatny smak123RF/PICSEL

Schab w młodej kapuście: Przepis

  1. Schab pokrój w plasterki, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (plastry nie powinny być zbyt cienkie).

  • Kotlety obtocz w mące pszennej, a następie dopraw solą i pieprzem.

  • Obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle w garnku, w którym będzie gotować schab.

  • Przełóż schab do rondla z cebulą i wlej bulion. Gotuj przez 30 minut pod przykryciem.

  • Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 20 minut.

  • W tym czasie umyj kapustę i wykrój z niej twarde części. Warzywo poszatkuj na cienkie paski i dodaj do garnka. Gotuj tak długo, aż kapusta zmięknie.

  • Koperek umyj i drobno posiekaj, wrzuć go do garnka na kilka minut przed końcem gotowania.

  • Schab w młodej kapuście ma jeszcze jedną zaletę: nie musisz przygotowywać warzywnego dodatku do obiadu. Danie podaj z ziemniakami lub ryżem.

    Smacznego!

    „Ewa gotuje”: Schab pieczony w mlekuPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas