Schab w młodej kapuście: Pyszny letni obiad

Oprac.: Katarzyna Adamczak
Szukasz pomysłu na obiad? Schab w młodej kapuście to świetna propozycja na letnie danie. Smakuje wybornie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Niekwestionowaną zaletą tego dania jest też szybki sposób na przygotowanie składników.

Pomysł na obiad: Schab w młodej kapuście
Popularnym i przez wielu docenianym daniem jest pieczony schab w kiszonej kapuście, dziś proponujemy letnią wersję tego dania - mięso gotowane razem z młodą kapustą. Jeśli szukasz pomysłu na obiad i jednocześnie lubisz gołąbki z sosem pomidorowym lub bigos, to z pewnością pokochasz ten smak (choć trzeba dodać, że danie szybko znika z talerzy nawet tych, którzy nie są miłośnikami bigosu). Schab w młodej kapuście przygotujesz szybko i bez większych trudności, bo przepis nie jest skomplikowany. Aby przygotować letni obiad w takim wydaniu, będziesz potrzebować:
Składniki
- 0,5 kg schabu
- kilka łyżek mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa lub 1,5 szklanki domowego bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 0,5 główki młodej kapusty
- 3 - 4 łyżki koperku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Zobacz również: Przepis na schab w kiszonej kapuście

Schab w młodej kapuście: Przepis
- Schab pokrój w plasterki, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (plastry nie powinny być zbyt cienkie).
- Kotlety obtocz w mące pszennej, a następie dopraw solą i pieprzem.
- Obsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle w garnku, w którym będzie gotować schab.
- Przełóż schab do rondla z cebulą i wlej bulion. Gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 20 minut.
- W tym czasie umyj kapustę i wykrój z niej twarde części. Warzywo poszatkuj na cienkie paski i dodaj do garnka. Gotuj tak długo, aż kapusta zmięknie.
- Koperek umyj i drobno posiekaj, wrzuć go do garnka na kilka minut przed końcem gotowania.
Schab w młodej kapuście ma jeszcze jedną zaletę: nie musisz przygotowywać warzywnego dodatku do obiadu. Danie podaj z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Zobacz również: Schab: Jak kupować i przygotować?