Najgorszy wybór na śniadanie. Wystrzegaj się, by uniknąć zgagi i nadżerek
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Śniadanie dla wielu osób to wciąż najważniejszy posiłek dnia, który zapewnia energię na długie godziny. Dlatego z dość dużą rozwagą powinniśmy dobierać produkty, które znajdą się rano na naszym talerzu. Jakich produktów powinniśmy unikać o tej porze dnia i dlaczego?
Cytrusy i surowe warzywa na śniadanie to zły pomysł. Żołądek może ucierpieć
Warzywa i owoce często stawiane są jako przykład zdrowych produktów, które powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Ale niekoniecznie jeżeli chodzi o śniadanie.
Przykładem owoców, których podczas porannego jedzenia powinniśmy unikać to chociażby cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny. Zawierają dużo kwasów, które mogą podrażnić błonę śluzową żołądka, zwłaszcza u osób z problemami trawiennymi, jak refluks czy nadkwasota.
Wówczas istnieje ryzyko pojawienia się zgagi, a w dłuższej perspektywie ryzyko nadżerek w żołądku.
Innym owocem, którego z rana nie powinniśmy spożywać jest banan. To może być zaskakujące, bo często gości on w owsiankach. Okazuje się jednak, że banany, które zawierają dużo magnezu i potasu, mogą przez to prowadzić do nierównowagi mineralnej i obciążać serce.
Zaskakujące mogą być także surowe warzywa. Dlaczego nie powinny pojawić się one w śniadaniowym menu? Są trudne do strawienia na pusty żołądek ze względu na dużą zawartość błonnika, który może powodować nadmierne wydzielanie soków trawiennych. To właśnie może być powodem wzdęć i uczucia "przelewania się" w żołądku.
Kawa i jogurt lub mleko. Najczęstsze śniadaniowe błędy
Kawa i jogurt to złe wybory śniadaniowe? Okazuje się, że tak, a ten błąd popełnia wielu z nas. Kawa prócz tego, że pobudza nas do działania, to niestety także pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co może prowadzić do podrażnień błony śluzowej. Dotyczy to szczególnie czarnej kawy, spożywanej bez jedzenia.
Zwiększa to oczywiście w dłuższej perspektywie ryzyko zgagi, nadkwasoty i problemów z trawieniem.
Zaskakujący także może być jogurt i inne produkty mleczne. To przecież częsta propozycja na śniadanie. Jednak należy pamiętać o tym, że kwas żołądkowy rano może zniszczyć korzystne bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie, co obniża wartość odżywczą tych produktów.
Tu pojawia się problem mniejszej efektywności probiotyków. Dlatego jogurt będzie doskonałą opcją chociażby na drugie śniadanie.