4 szybkie pomysły na lunch do pracy

Materiał promocyjny

Mimo że codzienny pośpiech stał się naszą rutyną, chcemy żyć zdrowo, dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na to, by jeść wartościowe posiłki. Rezygnujemy z przypadkowych przekąsek, zastępując je starannie przemyślanymi lunchami, które dostarczą nam nie tylko energii, ale i wartości odżywczych. Podpowiadamy cztery pomysły na szybkie i zdrowe lunche do pracy.

Gdy ryż będzie gotowy, mieszamy go z mlekiem kokosowym
Gdy ryż będzie gotowy, mieszamy go z mlekiem kokosowym 123RF/PICSEL

Kleisty ryż z mango

Ryż na słodko? Czemu nie! Kleisty ryż z mango zaspokoi nasz głód, a do tego smakuje naprawdę świetnie. No i przygotujemy go w parę chwil z zaledwie kilku składników. To lunch, którego wszyscy w biurze nam pozazdroszczą.

Składniki:

  • 1 szklanka białego kleistego ryżu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 5 łyżeczek miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 dojrzałe mango

Przygotowanie:

Ryż płuczemy kilka razy, aż woda będzie czysta, następnie zalewamy go wodą i pozostawiamy na godzinę. Po namoczeniu gotujemy go w wodzie na małym ogniu, aż będzie miękki. W międzyczasie w garnku podgrzewamy mleko kokosowe z miodem i solą. Mieszamy, aż składniki całkiem się rozpuszczą, nie doprowadzamy do wrzenia.

Gdy ryż będzie już gotowy, mieszamy go z 3/4 przygotowanego mleka kokosowego i pozostawiamy na 10 minut, aby je wchłonął.

Mango obieramy i kroimy w plasterki. Podajemy z ryżem, polewając całość resztą mleka kokosowego.

Chłodnik litewski

Do chłodnika dodajmy ogórek gruntowy i rzodkiewkę, by był jeszcze smaczniejszy
Do chłodnika dodajmy ogórek gruntowy i rzodkiewkę, by był jeszcze smaczniejszy123RF/PICSEL

Chłodnik jest idealnym daniem na wyższe temperatury, świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy nie mamy możliwości podgrzania posiłku w pracy. Jak przygotować to aromatyczne danie?

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pół pęczka posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, siekamy łodygi z liśćmi, a buraczki odcinamy, obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy buraki, następnie gotujemy 10 minut od momentu, gdy bulion zacznie wrzeć. Po tym czasie dodajemy posiekane łodygi i liście, gotujemy jeszcze 5 minut i odstawiamy zupę do ostygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do ostudzonej zupy wlewamy sok z cytryny, a następnie maślankę z jogurtem. Wrzucamy koperek, czosnek oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy całość, a następnie chłodzimy w lodówce.

Burrito z kurczakiem

Świeże warzywa i liście szpinaku sprawią, że posiłek będzie jeszcze zdrowszy
Świeże warzywa i liście szpinaku sprawią, że posiłek będzie jeszcze zdrowszy123RF/PICSEL

Składniki zawinięte w tortille świetnie sprawdzą się jako szybki i zdrowy lunch do pracy. To danie przygotujemy w parę chwil, a naprawdę doskonale smakuje. Postawmy na sporo świeżych warzyw i dobrej jakości mięso.

Składniki:

  • 2 tortille
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Fasolę i kukurydzę odsączamy, pomidora i paprykę myjemy, a następnie kroimy w paski. Awokado obieramy i również kroimy. Na tortillach układamy szpinak, kurczaka, fasolę, kukurydzę, pomidora, paprykę i awokado. Skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy jogurt grecki i zawijamy. Następnie wkładamy na chwilę do opiekacza, by tortille zgrzały się z wierzchu, ale warzywa pozostały świeże.

Poke bowl

Kolorową miską zachwycimy kolegów i koleżanki z pracy
Kolorową miską zachwycimy kolegów i koleżanki z pracy123RF/PICSEL

Hawajska miska nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda efektownie. To kolorowe danie rozpieszcza zmysły. Przygotujmy je w pudełku, które można zamknąć pokrywką.

Składniki:

  • 200 g surowego łososia
  • 1 awokado
  • 1 mała rzodkiewka
  • 100 g fasoli edamame
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 szklanka ugotowanego białego ryżu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Awokado, rzodkiewkę i kapustę kroimy w cienkie plasterki. W misce układamy obok siebie: ryż, łososia, awokado, rzodkiewkę, fasolę edamame i kapustę. Na koniec danie posypujemy sezamem i skrapiamy odrobiną sosu sojowego.

Zdrowe dania gotowe

W Żabce kupimy domowe i zdrowe posiłki
W Żabce kupimy domowe i zdrowe posiłkimateriały promocyjne

Nie zawsze mamy czas na przygotowanie domowego lunchu, nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na niezdrowe przekąski. W takich przypadkach warto skorzystać z oferty Żabki, która proponuje pełnowartościowe gotowe posiłki.

Większość z nas ma świadomość, że racjonalne odżywianie ma wpływ na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie
mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny, ekspert Dobrego Żywienia w Grupie Żabka.

- Z jednej strony staramy się słuchać rad dietetyków, ekspertów i specjalistów, ale każda kolejna wskazówka wprowadza nas w jeszcze większy zamęt informacyjny i w efekcie nie wiemy do końca jakie produkty wybierać przy sklepowej półce, jak na ich bazie przygotowywać smaczne posiłki i jak komponować codzienny jadłospis, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Teraz Żabka dobre żywienie czyni zdecydowanie łatwiejszym. W naszym asortymencie marek własnych znajdziemy produkty, które są zarówno smaczne, jak i zdrowie, bo zadbaliśmy o najlepszą jakość składników, o ich odpowiednie proporcje w gotowych posiłkach, walory odżywcze i zdrowotne, których coraz częściej klienci oczekują od gotowych produktów. Mimo, że jesteśmy różni, lubimy różne smaki, mamy inne nawyki i przekonania żywieniowe, to dziś Żabka łączy wszystkich przy jednym stole wspólnym mianownikiem, jakim jest "Porcja DobreGO!"- dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny, ekspert Dobrego Żywienia w Grupie Żabka.

Żabka oferuje szeroką gamę dań, idealnych na szybki lunch. Wśród nich znajdziemy dania obiadowe Szamamm, takie jak pieczony kurczak z kaszą gryczaną i warzywami. To połączenie dostarcza smacznych warzyw i białka, idealne jest więc dla osób poszukujących pełnowartościowych posiłków. Inną propozycją jest tagliatelle w sosie szpinakowym z kurczakiem - danie, które łączy makaron z bogatym w białko kurczakiem i warzywami. Dla miłośników sałatek Żabka proponuje Dobra Karma z makaronem, pieczonymi paskami z fileta z kurczaka, pesto bazyliowym, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i twardym dojrzewającym serem. Ta sałatka nie tylko dostarcza jednej z zalecanych dziennych porcji warzyw, ale także zapewnia uczucie sytości na dłużej przy niewielkiej ilości kalorii. Z kolei dla tych, którzy preferują szybkie i wygodne przekąski, dostępne są falafel rollo z surówką warzywną i sosem koktajlowym oraz różne tortille, np. z pieczonym kurczakiem w ziołach w stylu włoskim lub ze stripsami z kurczaka w stylu orientalnym. Te propozycje są zdrową alternatywą dla popularnych dań fast foodowych, zapewniając jednocześnie pełnowartościowy posiłek.

Oferta produktów oznaczonych etykietą "Porcja DobreGO!" dostępna jest we wszystkich sklepach Żabka w całej Polsce, dzięki czemu zdrowy i szybki lunch mamy zawsze w zasięgu ręki.

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas