Nie tylko świeże warzywa i owoce. Co wybierać, gdy chcesz jeść i żyć ekologicznie?

Życie w zgodzie z naturą, troska o zdrowie i dbałość o środowisko to wartości, które nabierają współcześnie coraz większego znaczenia. Jeszcze kilkanaście lat temu ekologiczna żywność była obecna wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach, dziś znajdziemy ją wszędzie – od osiedlowych sklepików, po markety i supermarkety. Ekologiczna żywność staje się coraz bardziej popularna, a oferta produktów ekologicznych na rynku jest dziś bardziej różnorodna niż kiedykolwiek.

Prezentacja partnera

Co to znaczy ekologiczny?

Zacznijmy od tego, co to w ogóle w praktyce oznacza, że kupujemy i spożywamy ekologiczne produkty. Najprościej mówiąc, są to produkty wytwarzane zgodnie z rygorystycznymi przepisami, które zakładają m.in. ograniczenie stosowania syntetycznych środków chemicznych, dbałość o dobrostan zwierząt i minimalizację wpływu produkcji na środowisko. Zatem w przypadku roślin rolnik nie może używać chemicznych środków ochrony ani nawozić ich nawozami sztucznymi.

W przypadku mięsa i produktów odzwierzęcych (jaja, nabiał) certyfikat produkcji ekologicznej wskazuje na to, że hodowla jest prowadzona z troską o dobrostan zwierząt, a te karmione są paszą naturalnego pochodzenia. Ponadto w takiej hodowli nie stosuje się antybiotyków i suplementów wzrostu.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne i gdzie ich szukać?

W jaki sposób sprawdzić, czy dany produkt rzeczywiście jest ekologiczny? Najprostszym i najbardziej wiarygodnym sposobem, jest kupowanie produktów z tzw. Euroliściem, czyli unijnym logo, które potwierdza, że produkt spełnia normy i standardy ekologiczne przyjęte w UE.

Pamiętajmy, że robienie zakupów na targu nie daje żadnej gwarancji, że dany produkt został wyprodukowany zgodnie z wyżej wymienionymi zasadami. Na targach bardzo często znajdziemy dokładnie te same produkty, które sprzedawane są w marketach (właściciele stoisk zaopatrują się na giełdach u tych samych producentów, którzy mają zakontraktowane dostawy do supermarketów). A nawet jeśli na targu pojawia się rolnik, który sprzedaje własne produkty, nie jest powiedziane, że nie używa on pestycydów czy nawozów sztucznych. Jeśli sprzedawca nie chwali się certyfikatem, to raczej możemy mieć pewność, że nie jest to produkt ekologiczny. Szukajmy zatem stanowisk lub targów, które deklarują, że sprzedają żywność ekologiczną. Jeśli produkt nie posiada opakowania, na którym mogłoby widnieć europejskie logo żywności ekologicznej, możemy poprosić sprzedawcę o okazanie certyfikatu.

Obecnie częściej niż na targu produkty ekologiczne znajdziemy w sklepach: od tych osiedlowych, po supermarkety czy sklepy internetowe.

Jakie produkty ekologiczne wybierać?

Ekologiczna żywność kojarzy się przede wszystkim ze świeżymi warzywami i owocami - to one są najczęstszym wyborem świadomych konsumentów. Ale w zdrowej diecie warto uwzględnić również inne kategorie produktów.

Musli ekologiczne to doskonały wybór na zdrowe i sycące śniadanie. Płatki wzbogacane są o orzechy, suszone owoce i nasiona, co czyni je nie tylko smacznymi, ale także bogatymi w składniki odżywcze. Aby produkt mógł być oznaczony logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, musi zawierać co najmniej 95 proc. składników pochodzenia organicznego.

Zdrowym wyborem będzie także sięganie po kasze, płatki owsiane, komosę czy ryż - wszystkie te produkty w wersji ekologicznej są wolne od syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Mądrym wyborem dla wegetarian, którzy szukają zdrowego źródła białka roślinnego, będą ekologiczne rośliny strączkowe, na przykład ciecierzyca w zalewie czy też suszona.

Z kolei owoce suszone są idealną opcją na przekąskę dla dzieci. Jeśli wybierzemy te ekologiczne, nie musimy obawiać się dwutlenku siarki, dodatku cukru czy sztucznych barwników. Te ekologiczne rzeczywiście będą zdrową alternatywą dla słodyczy.

Kupując certyfikowane produkty BIO, możemy mieć pewność, że stawiamy na zdrowy i mądry wybór.

Wprowadzanie produktów BIO do swojej diety to korzystna decyzja zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla planety. Wybierając żywność posiadającą certyfikat ekologiczny, możemy mieć pewność, że nasze wybory wspierają zrównoważoną produkcję i pozwalają nam cieszyć się smakami zrodzonymi przez naturę, bez działania na jej szkodę.

Prezentacja partnera

.
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy