Proste i widowiskowe dania na imprezę – nie bój się użyć parówek!

Płatna współpraca

Taniec, muzyka, żartowanie z przyjaciółmi, kolorowe drinki oraz… pyszne przekąski! To przepis na udaną zabawę. Co przygotować do jedzenia? Na imprezach ma być pysznie i prosto, a tym kryteriom odpowiadają parówki! Przedstawiamy trzy widowiskowe dania z ich użyciem.

Corndogi stanowią nietuzinkową, a jednocześnie prostą w przygotowaniu przekąskę
Corndogi stanowią nietuzinkową, a jednocześnie prostą w przygotowaniu przekąskęmateriały promocyjne

Parówki z serem i boczkiem - pełnia smaku

Dla miłośników sycących przekąsek mamy coś specjalnego: parówki nadziewane żółtym serem i zawinięte w boczek. To danie z kategorii "prostych, ale efektownych", które doskonale sprawdzi się na domówkę. Ser w połączeniu z chrupiącym boczkiem tworzą duet idealny. Jak przygotować tę przekąskę?

Potrzebować będziemy po 2-3 parówki marki Sokołów na każdego gościa. Najpierw nacinamy każdą parówkę wzdłuż, ale uważamy, by nie przeciąć jej na pół. W powstałą kieszonkę wkładamy cienkie paski żółtego sera , a następnie całą parówkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku Sokołów. Tak przygotowane przekąski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Parówki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8-10 minut, aż boczek stanie się chrupiący, a ser przyjemnie się roztopi. Podajemy je od razu po wyjęciu z pieca - najlepiej smakują na ciepło.

Chrupiące corndogi

Połączenie delikatnej parówki z chrupiącym, aromatycznym ciastem sprawia, że trudno się im oprzećMartyna Taras FILMSEE / Interiamateriały promocyjne

Parówki w cieście kukurydzianym to nowość, która zaskoczy gości. Są idealną przekąską, gdy zależy nam na czymś nietuzinkowym. Połączenie delikatnej parówki z chrupiącym, aromatycznym ciastem sprawia, że trudno się im oprzeć. Na dodatek przygotowanie ich w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. W misce roztrzepujemy jedno jajko, a następnie dodajemy 300 g mąki pszennej i tyle samo kukurydzianej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, po szczypcie wędzonej papryki, kurkumy i soli. Stopniowo dolewamy 500 ml mleko, mieszając trzepaczką, aż do uzyskania gęstego, ale lejącego się ciasta, które dobrze pokryje parówki.

Parówki Stówki od Sokołowa nabijamy na wykałaczki, zanurzamy w cieście, a następnie smażymy w głębokim oleju, aż uzyskają złocisty kolor. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy je jeszcze ciepłe, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów, takich jak ketchup czy musztarda.

Parówki w cieście francuskim - kwiatki na talerzu

Parówki w cieście francuskim to klasyk, który można łatwo przekształcić w efektowne "kwiatki". Taka prezentacja zrobi wrażenie na każdym gościu, a ich smak sprawi, że znikną ze stołu w mgnieniu oka. To danie, które łączy prostotę z kreatywnością - idealne na imprezy, gdy chcemy, by przekąski wyglądały równie dobrze, jak smakują.

Zaczynamy od podzielenia arkusza ciasta francuskiego na sześć równych prostokątów. Na każdym kawałku kładziemy jedną parówkę z szynki Sokołów, a brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem, aby lepiej się skleiły. Parówki zawijamy, tworząc równomierne rulony.

Teraz czas na najważniejszy krok - nacinamy parówki w odstępach około jednego centymetra, ale nie przecinamy ich do końca. Następnie delikatnie zginamy rulon, formując koło, które przypomina kwiat. Końce spinamy wykałaczką, a całość smarujemy jajkiem, by w trakcie pieczenia ciasto nabrało złocistego koloru. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ciasto będzie chrupiące i zarumienione. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Imprezowe przekąski wcale nie muszą być skomplikowane, by robiły wrażenie. W końcu parówki kocha niemal każdy i mogą być bazą do kreatywnych i pysznych dań. Corndogi, parówki w cieście francuskim i te zawinięte w boczek to trzy propozycje, które z łatwością przygotujemy w domowym zaciszu. Smacznego i udanej imprezy!

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas