Tajemniczy składnik, który podkręci smak świątecznych potraw. Zobacz sprawdzone przepisy
Płatna współpraca
Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez aromatycznych potraw, które kuszą wyglądem i smakiem. Takich, które nie tylko świetnie smakują, ale także dodają wyjątkowego charakteru chwilom spędzanym w gronie najbliższych. Nasz sprzymierzeniec w osiągnięciu tych wszystkich celów? Boczek! Tym bardziej że z jego pomocą łatwo stworzymy szereg zróżnicowanych posiłków: od klasycznych pierogów, przez nowoczesne przekąski, aż po klasyczną zupę grzybową.
Jeśli chodzi o boczek na świątecznym stole, wybór dań jest niemal nieograniczony. Kłopotem staje się zatem nie samo ich przygotowanie (to jest prostsze, niż może się wydawać!), ale raczej decyzja, które przepisy wybrać. Klucz do sukcesu? To zawsze wysokiej jakości boczek. Nie będzie to jednak problem, ponieważ w firmowych sklepach Sokołowa znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy - produkty, które powstają z najwyższej jakości mięsa. Co więcej, dostępne w praktycznych opakowaniach, dzięki czemu zachowują świeżość nawet po otwarciu. A świąteczne potrawy z boczkiem to z jednej strony ukłon w stronę tradycji, z drugiej - odrobina kulinarnej kreatywności, czyli szansa na zaskoczenie zaproszonych gości.
Placuszki z serem, boczkiem i sosem żurawinowym, czyli...
...idealna przystawka - słodycz żurawiny komponuje się z wyrazistym smakiem boczku i delikatnością sera.
Składniki:
- opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów (albo opakowanie boczku surowego wędzonego w kostce Sokołów)
- 200 g twarogu
- jajko
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- dwie łyżki masła
- 100 g konfitury z żurawiny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania boczku, ponieważ to właśnie on nada placuszkom niepowtarzalnego smaku. Plastry boczku pokrój w cienkie paseczki albo drobną kostkę (jeżeli brak ci czasu - wykorzystaj boczek już pokrojony w kostkę) i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu - wytopi się wówczas naturalny i aromatyczny tłuszcz, który dodatkowo wzbogaci danie. Smaż na średnim ogniu, aż stanie się złocisty i chrupiący. W międzyczasie przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj twaróg, jajko, mąkę, mleko, sól i pieprz. Powinna powstać jednolita masa.
Do ciasta dodaj wcześniej podsmażony boczek i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię (najlepiej taką z nieprzywierającą powłoką) i roztop na niej odrobinę masła. Nałóż uformowane z ciasta małe placuszki i smaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło z dodatkiem żurawiny.
Pierogi z boczkiem i cebulą, czyli...
...wigilijna klasyka w nowoczesnym i nieoczywistym wydaniu.
Składniki:
- opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
- 500 g mąki
- jajko
- 250 ml ciepłej wody
- dwie duże cebule
- przyprawy: sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na początek: farsz. Plastry boczku pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni - dzięki wysokiej jakości i naturalnemu wędzeniu nada on daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż dalej na małym ogniu, aż się zeszkli. Przełóż do miski i odstaw do wystudzenia - zimny farsz będzie łatwiejszy do nakładania na ciasto.
Następnie do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i wbij jajko. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, przez cały czas mieszając składniki do momentu, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ją na stolnicę i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, aż stanie się sprężysta.
Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj okręgi, na przykład przy pomocy szklanki. Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę farszu i starannie zlep brzegi. Kiedy wszystkie pierogi będą gotowe, wrzuć je partiami do osolonej, wrzącej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Jeśli chcesz, aby uzyskały chrupkość, podsmaż je chwilę na patelni przed podaniem.
Zupa krem z leśnych grzybów z chipsem z boczku...
... czyli urozmaicenie klasycznej zupy, zazwyczaj podawanej na wigilijnym stole. W tym wydaniu sprawdzi się jako pierwsze danie obiadu w pierwszy lub drugi dzień świąt.
Składniki
- opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
- ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
- jedna mała cebula
- jedna mała marchewka
- 5 ziemniaków
- 2 szklanki wody
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Suszone grzyby należy zalać dwiema szklankami zimnej wody, przykryć talerzykiem i zostawić do namoczenia. Powinno to trwać minimum 8 godzin, najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie podgrzybki i borowiki należy odcedzić.
Cebulę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a marchew w półplasterki. Jeżeli nie lubisz dużych kawałków grzybów, możesz je również pokroić na drobniejsze części. Następnie rozgrzej w garnku z grubym dnem masło klarowane i zeszklij cebulę, a następnie dołóż do niej marchew oraz grzyby. Przesmaż chwilę, po czym dodaj trzy szklanki bulionu warzywnego oraz przyprawy: ząbek czosnku, ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz sól. Po zagotowaniu wlej szklankę wody i ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze pół godziny. Aby zabielić zupę, rozmieszaj w osobnej miseczce śmietankę 30% z mąką i powoli wlej kilka łyżek gorącej zupy tak, by nie powstały grudki. Zahartowaną śmietanę wlej z powrotem do garnka z zupą. Całość zblenduj na gładki krem.
Przed podaniem zupy na stół przygotuj chipsy z boczku. Rozgrzej patelnię (możesz użyć grillowej) i ułóż na niej obok siebie plastry boczku wędzonego Sokołów. Mają być złociste oraz chrupiące. Zupę grzybową przelej do misek, na wierzchu ułóż delikatnie pokruszone chipsy.
Boczek wędzony to składnik, który swoim wyjątkowym smakiem z pewnością uzupełni klasyczne i znane wszystkim potrawy. Może być bowiem wykorzystywany nie tylko w bożonarodzeniowych "szlagierach" jak pierogi czy zupa grzybowa, ale świetnie sprawdzi się też w nowoczesnych przystawkach.
Płatna współpraca