Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz

Co na obiad? Ta opcja sprawdza się nie tylko w niedzielę. Mowa o dobrym schabowym w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków i surówki. Ale, żeby kotlet wyróżniał się od tej tradycyjnej wersji, można nadziać go nietypowym farszem, tak jak robi to siostra Anastazja. Będzie ci potrzebny m.in. majonez.

Pomysł na obiad: schabowy z farszem według przepisu siostry Anastazji
Pomysł na obiad: schabowy z farszem według przepisu siostry AnastazjiDamian Klamka/East NewsEast News

Przepis siostry Anastazji na kotlety schabowe z farszem

Składniki na nadziewane schabowe:

  • 6 kotletów schabowych lub drobiowych 
  • 2 cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 dag sera żółtego 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1-2 łyżki majonezu 
  • 2 jaja bułka tarta oliwa (tłuszcz) 
  • sól 
  • pieprz

Kotlety schabowe - przygotowanie:

Tradycyjnego schabowego warto modyfikować
Tradycyjnego schabowego warto modyfikować123RF/PICSEL
  1. Kotlety doprawić i rozbić na płaty. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno pokroić.
  2. Do przestudzonej cebuli dodać starty na grubych oczkach ser żółty, czosnek i majonez. Doprawić do smaku i wymieszać.
  3. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć i przełożyć na blaszkę. Na każdy kotlet nałożyć przygotowany farsz i zapiec w piekarniku.
  4. Uwaga: Farsz można położyć na rozbity płat mięsa, złożyć wpół, opanierować i usmażyć na patelni.

Podawać do drugiego dania z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.

*Przepis pochodzi z książki Wielkanocne Przepisy Siostry Anastazji

Polecamy także inne przepisy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas