Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz
Co na obiad? Ta opcja sprawdza się nie tylko w niedzielę. Mowa o dobrym schabowym w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków i surówki. Ale, żeby kotlet wyróżniał się od tej tradycyjnej wersji, można nadziać go nietypowym farszem, tak jak robi to siostra Anastazja. Będzie ci potrzebny m.in. majonez.
Przepis siostry Anastazji na kotlety schabowe z farszem
Składniki na nadziewane schabowe:
- 6 kotletów schabowych lub drobiowych
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 10 dag sera żółtego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 jaja bułka tarta oliwa (tłuszcz)
- sól
- pieprz
Kotlety schabowe - przygotowanie:
- Kotlety doprawić i rozbić na płaty. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno pokroić.
- Do przestudzonej cebuli dodać starty na grubych oczkach ser żółty, czosnek i majonez. Doprawić do smaku i wymieszać.
- Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć i przełożyć na blaszkę. Na każdy kotlet nałożyć przygotowany farsz i zapiec w piekarniku.
- Uwaga: Farsz można położyć na rozbity płat mięsa, złożyć wpół, opanierować i usmażyć na patelni.
Podawać do drugiego dania z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą.
*Przepis pochodzi z książki Wielkanocne Przepisy Siostry Anastazji
Polecamy także inne przepisy: