ArtykułyGIS: Salmonella w mięsie. Biedronka ostrzega klientówGłówny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Salmonella spp. w partii hamburgerów drobiowych marki Yano. Produkty dostępne są między innym w sklepach sieci Biedronka. GIS, Główny Inspektorat Sanitarny, ostrzeżenie GIS, Salmonella, salmonella objawyNajbardziej niebezpieczne bakterie w żywnościWbrew pozorom w żywności, którą kupujemy w sklepach, także mogą znajdować się szkodliwe dla naszego zdrowia i życia bakterie. Mimo restrykcyjnych przepisów i kontroli niejednokrotnie dochodzi do zakażenia mięsa, ryb czy jaj groźnymi bakteriami. Do zanieczyszczenia warzyw, owoców, mleka czy zbóż może dojść już na etapie produkcji (np. poprzez kontakt ze skażoną glebą, zwierzęcymi odchodami) i zbioru, ale też przetwarzania, pakowania czy transportu do sklepów. Warto wiedzieć, że szkodliwe drobnoustroje mogą się też rozwijać w żywności już po jej zakupie, na przykład na skutek nieprawidłowego przechowywania. Jakie groźne bakterie mogą znajdować się w żywności? Czy da się ustrzec przed zatruciem pokarmowym i jakie objawy po spożyciu niektórych produktów powinny nas zaniepokoić?zatrucie pokarmowe jak uniknąć, salmonella zarażenie, salmonella objawyNaturalne sposoby leczenia zakażeń bakteryjnychNiektóre typowe infekcje bakteryjne są dosyć uciążliwe, zwłaszcza, że ustępują, a później znów wracają właśnie wtedy, kiedy tego najbardziej nie chcemy. Antybiotyki rzadko wydają się działać właściwie, niezależnie od tego, jak starannie chcielibyśmy je podawać, ponieważ kolejna infekcja może być typem, który uległ przekształceniu i jest już odporny na tę właśnie bakterię. Ponadto w przypadku antybiotyków ciężko jest trafić na właściwy, który będzie skuteczny. W tym przypadku obowiązuje zasada "chybił-trafił", chociaż istnieje pewna grupa antybiotyków, która jest skuteczna na dużą grupę bakterii. Antybiotyki czy naturalne metody? Skutki uboczne antybiotyków jednak występują zawsze, nawet wtedy, gdy bezpośrednio ich nie odczuwamy i zawsze należy pamiętać o probiotykach spożywanych przed przyjęciem leków. Ta wiedza z pewnością przyda się przede wszystkim tym, którzy nie chcą się zdecydować na naturalne metody.salmonella zarażenie, salmonella objawy, antybiotyki zasady przyjmowaniaZakażenie salmonelląCzęsto słyszymy o przypadkach zakażenia salmonellą czy ostrzeżenia przed nią. Czym jednak jest dokładnie bakteria salmonelli? Jak działa? Jak się przed nią uchronić? Na te i na inne pytania znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule. Salmonella to rodzaj bakterii nie tworzących przetrwalników, które przypominają kształtem pałeczki. Mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i odwrotnie. Wywołują choroby takie jak zatrucia pokarmowe i dur brzuszny (który najczęściej występuje w krajach rozwijających się). Wiele z zachorowań spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonego jedzenia.dur brzuszny, zatrucie pokarmowe jak uniknąć, salmonella zarażenie, salmonella zakażenie, salmonella jajka, salmonella objawy, Salmonella, zatrucie pokarmowePozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
GIS: Salmonella w mięsie. Biedronka ostrzega klientówGłówny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Salmonella spp. w partii hamburgerów drobiowych marki Yano. Produkty dostępne są między innym w sklepach sieci Biedronka.
Najbardziej niebezpieczne bakterie w żywnościWbrew pozorom w żywności, którą kupujemy w sklepach, także mogą znajdować się szkodliwe dla naszego zdrowia i życia bakterie. Mimo restrykcyjnych przepisów i kontroli niejednokrotnie dochodzi do zakażenia mięsa, ryb czy jaj groźnymi bakteriami. Do zanieczyszczenia warzyw, owoców, mleka czy zbóż może dojść już na etapie produkcji (np. poprzez kontakt ze skażoną glebą, zwierzęcymi odchodami) i zbioru, ale też przetwarzania, pakowania czy transportu do sklepów. Warto wiedzieć, że szkodliwe drobnoustroje mogą się też rozwijać w żywności już po jej zakupie, na przykład na skutek nieprawidłowego przechowywania. Jakie groźne bakterie mogą znajdować się w żywności? Czy da się ustrzec przed zatruciem pokarmowym i jakie objawy po spożyciu niektórych produktów powinny nas zaniepokoić?
Naturalne sposoby leczenia zakażeń bakteryjnychNiektóre typowe infekcje bakteryjne są dosyć uciążliwe, zwłaszcza, że ustępują, a później znów wracają właśnie wtedy, kiedy tego najbardziej nie chcemy. Antybiotyki rzadko wydają się działać właściwie, niezależnie od tego, jak starannie chcielibyśmy je podawać, ponieważ kolejna infekcja może być typem, który uległ przekształceniu i jest już odporny na tę właśnie bakterię. Ponadto w przypadku antybiotyków ciężko jest trafić na właściwy, który będzie skuteczny. W tym przypadku obowiązuje zasada "chybił-trafił", chociaż istnieje pewna grupa antybiotyków, która jest skuteczna na dużą grupę bakterii. Antybiotyki czy naturalne metody? Skutki uboczne antybiotyków jednak występują zawsze, nawet wtedy, gdy bezpośrednio ich nie odczuwamy i zawsze należy pamiętać o probiotykach spożywanych przed przyjęciem leków. Ta wiedza z pewnością przyda się przede wszystkim tym, którzy nie chcą się zdecydować na naturalne metody.
Zakażenie salmonelląCzęsto słyszymy o przypadkach zakażenia salmonellą czy ostrzeżenia przed nią. Czym jednak jest dokładnie bakteria salmonelli? Jak działa? Jak się przed nią uchronić? Na te i na inne pytania znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule. Salmonella to rodzaj bakterii nie tworzących przetrwalników, które przypominają kształtem pałeczki. Mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i odwrotnie. Wywołują choroby takie jak zatrucia pokarmowe i dur brzuszny (który najczęściej występuje w krajach rozwijających się). Wiele z zachorowań spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonego jedzenia.