Zakażenie salmonellą

Często słyszymy o przypadkach zakażenia salmonellą czy ostrzeżenia przed nią. Czym jednak jest dokładnie bakteria salmonelli? Jak działa? Jak się przed nią uchronić? Na te i na inne pytania znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule. Salmonella to rodzaj bakterii nie tworzących przetrwalników, które przypominają kształtem pałeczki. Mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i odwrotnie. Wywołują choroby takie jak zatrucia pokarmowe i dur brzuszny (który najczęściej występuje w krajach rozwijających się). Wiele z zachorowań spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonego jedzenia.

zakażenie salmonelą
© Photogenica
salmonella w mięsie
© Photogenica

Do najczęstszych objawów zatrucia salmonellą należą: biegunka, gorączka i skurcze brzucha w 12 do 72 godzin po zakażeniu. Choroba trwa zwykle 4 – 7 dni i większość ludzi dochodzi do zdrowia bez leczenia. W niektórych przypadkach biegunka może być tak silna, że jest potrzebna hospitalizacja. Bakterie salmonelli mogą wówczas przedostać się z jelit do krwiobiegu, a następnie do innych organów i spowodować śmierć, jeśli dana osoba nie jest natychmiast poddana antybiotykoterapii. Niemowlęta, osoby starsze i z osłabionym układem odpornościowym częściej narażone są na groźny przebieg choroby.

Do pokarmów, które mogą wywołać zatrucie salmonellą należą surowe jajka i mięso – w tym wołowina, kurczak i owoce morza – oraz owoce i warzywa. Te ostatnie mogą być zanieczyszczone wodą, w której znajdują się pałeczki salmonelli lub jeśli miały kontakt z surowym mięsem lub jajkami w kuchni. Surowe jajka, których potrzebujemy do wykonania sosów czy deserów, mogą być zanieczyszczone zanim nawet zostaną zniesione przez kurę, która jest nosicielem.

zatrucie jajkami
© Photogenica

Pokarmy mogą również zawierać pałeczki salmonelli, jeśli zostały przygotowane przez osobę, która nie myła rąk po skorzystaniu z toalety czy zmienianiu pieluszki. Zakażenie jest też możliwe poprzez kontakt z chorym zwierzęciem, szczególnie gadem lub ptakiem, po którym nie umyjemy rąk.

Niektórzy ludzie po zachorowaniu na tę chorobę stają się chronicznymi nosicielami, wydalając bakterie w kale i, rzadko, w moczu, choć nie odczuwają już żadnych symptomów.

Na zakażenie salmonellą może nas narazić posiadanie gada lub ptaka, podróże zagraniczne – szczególnie do krajów rozwijających się lub miejsc, gdzie są złe warunki sanitarne i/lub transportowe. Grupę ryzyka stanowią też ludzie mieszkający wspólnie w większych skupiskach, na przykład w akademikach czy przedszkolach.

Zarówno w jedzeniu przygotowywanym przez instytucje, jak i restauracje, używane są duże ilości surowego mięsa i jajek, które mogą pochodzić z wielu różnych źródeł. W takim przypadku jedno jajko może wyrządzić naprawdę wiele szkody.

mycie rąk
© Photogenica

Zakażenie salmonellą zwykle nie zagraża życiu, jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą doświadczyć pewnych komplikacji. Zakażenie krwi bakteriami (bakteremia) może rozprzestrzenić się po różnych tkankach ciała, powodując odwodnienie i odczynowe zapalenie stawów. Szczególnie narażone na takie powikłania są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz pacjenci z HIV.

W niektórych przypadkach konieczne jest włączenie antybiotyków, ale w większości choroba ta przechodzi samoistnie. Podczas zakażenia zaleca się podawanie leków zobojętniających i elektrolitów, jak również zwrócenie uwagi na regularne mycie rąk, szczególnie po skorzystaniu z toalety. Osoby pracujące w przemyśle gastronomicznym nie mogą pracować, dopóki badania nie wykażą, że w ich organizmie nie ma już pałeczek salmonelli.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas