GIS: Salmonella w mięsie. Biedronka ostrzega klientów
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Salmonella spp. w partii hamburgerów drobiowych marki Yano. Produkty dostępne są między innym w sklepach sieci Biedronka.
Salmonella w hamburgerach drobiowych Yano
Według ostrzeżenia GIS, na stronie gov.pl, podczas urzędowej kontroli produktów mięsnych w jednej z pięciu próbek wykryto obecność bakterii salmonella. Trujące pałeczki stwierdzono w hamburgerach drobiowych Classic, 250g, marki Yano, wyprodukowanych przez firmę ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu. Zakażona partia ma numer 6350290081, kod kreskowy: 5 900751 015603. Termin przydatności do spożycia to 27 marca 2024 roku.
Zobacz również: Salmonella jak uniknąć zakażenia
Producent zbadał sprawę. Biedronka ostrzega swoich klientów
Producent zakażonych produktów przeprowadził analizę ryzyka. Ani w surowcach użytych do produkcji hamburgerów, ani w miejscu ich powstawania nie znaleziono bakterii Salmonella spp. Proces produkcji przebiegał zgodnie z przyjętymi normami i w kontrolowanych warunkach. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu także przeprowadził kontrolę.
Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, felerna partia trafiła wyłącznie do jednego odbiorcy, który rozpoczął procedurę wycofywania hamburgerów ze swoich półek.
Hamburgery marki Yano dostępne są w sklepach Biedronka. Na stronie internetowej sieci pojawił się komunikat z prośbą do klientów o zapoznanie się z ostrzeżeniem GIS.
Zobacz również: GIS ostrzega. "Uważnie czytaj daty na opakowaniu"
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy mają w domu hamburgery drobiowe Yano o numerze partii 6350290081 nie powinni ich spożywać, gdyż istnieje ryzyko zatrucia salmonellą. Klienci, którzy już skonsumowali mięsne przetwory i zauważą u siebie objawy zatrucia pokarmowego, takie jak:
- bóle brzucha,
powinni niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Zatrucie salmonellą najczęściej ujawnia się po ośmiu godzinach od posiłku, ale objawy mogą wystąpić nawet dobę po zjedzeniu toksycznej bakterii. Wizyta u lekarza jest niezbędna — nieleczona salmonella może spowodować zakażenie narządów wewnętrznych, zapalenie opon mózgowych oraz stawów.