Moda na bycie "fit" i sięganie po różnego rodzaju produkty określane mianem super żywności (superfood) ma się świetnie. Do tego zacnego grona zaliczane są zarówno sławne jagody acai, spirulina czy nasiona chia. Ale nie tylko. Wbrew pozorom wcale nie musimy szukać produktów, które są w stanie zdziałać cuda wśród egzotycznych specyfików. Lista polskich produktów spełniających kryteria "super żywności" jest całkiem długa. Często otwiera ją len, z dobrodziejstw którego czerpały chętnie i często nasze prababcie i babcie. Pozyskiwania z niego mąka, olej czy tradycyjne siemię wraca do łask. I bardzo dobrze, bo doskonale służą naszemu zdrowiu. W złagodzeniu jakich dolegliwości pomoże nam len? Co ma wspólnego ze skutecznym odchudzaniem i zdrowym sercem? Dlaczego siemię może śmiało bić na głowę sławne nasiona chia? W jaki sposób przyrządzić na bazie lnianego oleju pyszny domowy majonez? Podpowiadamy.