Len: Polski super produkt na odchudzanie, wrzody i nie tylko

Moda na bycie "fit" i sięganie po różnego rodzaju produkty określane mianem super żywności (superfood) ma się świetnie. Do tego zacnego grona zaliczane są zarówno sławne jagody acai, spirulina czy nasiona chia. Ale nie tylko. Wbrew pozorom wcale nie musimy szukać produktów, które są w stanie zdziałać cuda wśród egzotycznych specyfików. Lista polskich produktów spełniających kryteria "super żywności" jest całkiem długa. Często otwiera ją len, z dobrodziejstw którego czerpały chętnie i często nasze prababcie i babcie. Pozyskiwania z niego mąka, olej czy tradycyjne siemię wraca do łask. I bardzo dobrze, bo doskonale służą naszemu zdrowiu. W złagodzeniu jakich dolegliwości pomoże nam len? Co ma wspólnego ze skutecznym odchudzaniem i zdrowym sercem? Dlaczego siemię może śmiało bić na głowę sławne nasiona chia? W jaki sposób przyrządzić na bazie lnianego oleju pyszny domowy majonez? Podpowiadamy.

Len to polska super żywność
Len to polska super żywność ©123RF/PICSEL

O superfood słów kilka

Mąka lniana
©123RF/PICSEL

Mianem superfood zwykło się określać wszystkie te produkty, których immanentną cechą jest bardzo wysoka zawartość substancji odżywczych perfekcyjnie wpływających na stan naszego zdrowia. Choćby z tego powodu każdy, kto chce się cieszyć doskonałym samopoczuciem, powinien włączyć je do swojej diety. Poza egzotycznie brzmiącymi jagodami acai, nasionami chia, czy spiruliną w cennym wykazie mieszczą się między innymi dobrze nam znane kiełki, apetyczna żurawina czy hołubiony przez nasze babcie len.

Co zawiera len?

Wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze lnu medycyna ludowa docenia już od wieków. Zawarte w jego nasionach związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne, enzymy, minerały (zwłaszcza magnez, żelazo i cynk), kwasy omega-3 i omega-6, fitosterole, oraz witamina E sprawiają, że wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Dla zielarzy najcenniejsze są oczywiście wspomniane wcześniej nasiona, które stosuje się wewnętrznie, bądź zewnętrznie w postaci okładów i maści. Nadmienić też warto, że pozyskiwany z nasion lnu olej uznawany jest za jeden z najzdrowszych tego typu produktów na świecie. Wskazuje się, że skutecznie obniża poziom lipidów i cukru we krwi oraz fantastycznie regeneruje naskórek i błony śluzowe.

Len - skuteczny lek na wrzody

Siemię lniane uchodzi przede wszystkim za wyjątkowo cenny składnik terapii wrzodowej. Obecne w nim śluzy stanowią skuteczną barierę przed szkodliwym działaniem kwasu solnego, który powoduje stany zapalne i uszkadza żołądek, przełyk i dwunastnicę. Po wywar z siemienia lnianego powinny sięgać często także osoby mające problemy z trawieniem. Obecne w nim śluzy doskonale regulują pracę układu pokarmowego i trawiennego.

Len skutecznie odchudza i leczy

Nasiona lnu mają wiele właściwości
©123RF/PICSEL

Len przynosi ulgę w nieżytach górnych dróg oddechowych. Przyrządzany na jego bazie wywar rozrzedza zalegające w gardle wydzieliny, ułatwia odkrztuszanie oraz skutecznie koi i łagodzi ból gardła. Z kolei bogata zawartość błonnika sprawia, że len jest pożądanym składnikiem diet wspomagających odchudzanie. Na długo zapewnia uczucie sytości i poskramia chęć na podjadanie. Wystarczy posypać zmielonym siemieniem sałatkę, a z pewnością pokonamy wilczy apetyt.

Len chroni serce

Z obecności w codziennej diecie lnu skorzysta również nasze serce. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają między innymi obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i zapobiec rozwojowi groźnych chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał czy zator. Len jest również naszym najlepszym sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą. Łyżeczka zmielonego siemienia lnianego spożyta podczas posiłku pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Obecne w siemieniu lnianym kwasy omega-3 pomagają również utrzymać odpowiedni poziom estrogenów w organizmie i zabezpieczają przed niedoborami wapnia, które zagrażają kościom i są główną przyczyną rozwoju osteoporozy, zwłaszcza w okresie menopauzy.

Len - kosmetyczny hit

Jeśli w normalnym funkcjonowaniu przeszkadzają skołatane nerwy i w tym przypadku z pomocą przyjdzie len. Już dwie łyżeczki zmielonego siemienia pokrywają dwadzieścia procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, która wspiera prawidłową pracę komórek nerwowych. Skoro o pracy neuronów i mózgu mowa, nadmienić też warto, że len - dzięki obecności cennych kwasów omega-3 - fantastycznie wspiera też pamięć. Len stał się przebojem nie tylko w medycynie naturalnej, ale i w branży kosmetycznej. Obecny w nim cynk sprawia, że perfekcyjnie regeneruje włosy, reguluje proces ich wzrostu oraz zapobiega ich przetłuszczaniu się. Cenne nasiona stanowią ponadto składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji ciała i paznokci.

Cenne produkty z lnu

Olej lniany
©123RF/PICSEL

Mąka lniana

Mąka lniana to doskonały produkt dla osób zmagających się z celiakią, gdyż nie zawiera ani grama glutenu. Do jej największych walorów zalicza się ponadto wysoką zawartość kwasów omega-3. Najlepiej sprawdza się w postaci dodatków do jogurtów i sosów oraz jako zagęstnik przeznaczony do zupy.

Olej lniany

Olej lniany uznawany jest za jeden z najzdrowszych tego typu produktów na świecie. Wszystko za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które perfekcyjnie wspierają prace układu krążenia czy mózgu i stymulują odporność, jak i obecności steroli roślinnych czy przeciwutleniaczy oraz witaminy E. Na bazie oleju lnianego możemy przygotować m.in. apetyczny domowy majonez. Wystarczy, że zmiksujemy go w odpowiednich proporcjach z żółtkami jaj, musztardą oraz cytryną. Oczywiście, podobnie jak w przypadku mąki lnianej, oleju lnianego nie należy stosować do obróbki termicznej, czyli smażenia i pieczenia, gdyż bardziej nam zaszkodzi niż wesprze nasze zdrowie.

Siemię lniane

W dobie mody na szałwię hiszpańską siemię lniane niesłusznie spychane jest w cień. Tymczasem może ono śmiało zastąpić popularne chia. Ma równie dobroczynne wpływ na zdrowie, m.in. poprawia perystaltykę jelit, usprawnia trawienie, pomaga przy zaparciach i dostarcza do naszego organizmu solidną porcję witamin oraz kwasów tłuszczowych omega-3 czy omega-6.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas