Zasadotwórcze produkty przeciwdziałają nowotworom
Stosowanie zrównoważonej diety oznacza spożywanie różnorodnych produktów w ilościach, które zapewniają organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Przestrzeganie odpowiednich żywieniowych zasad pozwala nam cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem oraz gwarantuje odpowiednią ilość energii. Jednak na tym nie kończą się funkcje związane z właściwym odżywianiem się. Niektóre z produktów mają właściwości zasadotwórcze, które pod wieloma względami sprzyjają naszemu organizmowi. Zaliczyć do nich należy: oliwę z oliwek, siemię lniane i olej lniany, zielona warzywa, rośliny z rodziny krzyżowych oraz rośliny dyniowate.
Oliwa z oliwek jest jednym z najlepszych pokarmów zasadotwórczych. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacz, czyli witaminę E. Dzięki swoim właściwościom przeciwdziała chorobom wywołującym bóle w klatce piersiowej i zawał serca, a także pomaga zmniejszyć uderzenia gorąca u kobiet w okresie menopauzalnym.
2. Siemię lniane i olej lniany
Nasiona lnu i olej lniany zawierają duże ilości lignanów, czyli składników, które wspomagają profilaktykę nowotworów prostaty, piersi i okrężnicy, a także poprawiają pracę nerek. Siemię lniane i olej lniany to idealne składniki do wszelkich diet oczyszczających, ponieważ stanowią bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto regulują ciśnienie krwi i zmniejszają poziom "złego" cholesterolu.
Większość z nas spożywa zbyt wiele wysoko przetworzonych produktów oraz mięsa, które zawierają duże ilości soli oraz niezdrowych tłuszczy. Regularne jedzenie takich pokarmów może wywołać kwasowy odczyn krwi spowodowany głównie niedoborem wody. Zielone warzywa zawierają zarówno wodę, jak i wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje nasz organizm. Należą do pokarmów zasadotwórczych i zawierają przeciwutleniacze.
4. Rośliny z rodziny krzyżowych
Warzywa z rodziny krzyżowych wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które sprawiają, że są to pokarmy umożliwiające przywrócenie naturalnego odczynu w organizmie. Większość ludzi wylewa wodę po ugotowaniu brukselki lub kapusty. Warto ją jednak wykorzystać do zrobienia sosu, bo zawiera cenne składniki zasadotwórcze.
Rośliny dyniowate, w tym ogórek, kantalup, arbuz i melon, zawierają duże ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy B6, błonnika pokarmowego oraz witaminy A. Wszystkie te składniki odżywcze zapewniają duży przypływ energii. Ponadto melon – dzięki swoim właściwościom rozrzedzającym krew - zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru.
Produkty kwasotwórcze
Dieta mieszkańców większości zachodnich państw opiera się na pokarmach kwasotwórczych. Należą do nich słodzone płatki śniadaniowe, sztuczne słodziki, alkohol i kawa. Warto też dodać, że sztuczne słodziki stanowią dodatek do wielu napojów oznaczonych napisem "bez cukru", który ma zachęcić klientów do kupna.