Reklama

Najzdrowsze odmiany orzechów i nasion

Orzechy i nasiona to bardzo zdrowe produkty, które powinny być dodatkiem w każdej zbilansowanej diecie. Zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E i wiele innych minerałów i antyoksydantów. Można jeść je na surowo, by mieć z nich jak najwięcej korzyści. Po obróbce termicznej niektóre właściwości znikają. Pamiętaj, że orzechy mają dużo kalorii i zawierają sporo tłuszczu, więc nie powinno się jeść ich w nadmiarze.

Migdały

Chociaż wielu ludzi uważa migdały za orzechy, tak naprawdę są one nasionami drzewa migdałowego. Mają jasny kolor, są pokryte brązową skórką i znajdują się w twardych łupinach. Na rynku są dostępne zarówno słodkie, jak i gorzkie migdały. Te słodkie są przydatne do spożycia, a z gorzkich produkuje się olej migdałowy. Migdały zawierają błonnik, białko, wapń, cynk, magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo i niektóre witaminy z grupy B. Regularne spożywanie migdałów może obniżyć cholesterol, poprawić pracę układu krążenia i umysłu. Migdały mają również pozytywny wpływ na włosy i skórę. Wystarczy jeść garść migdałów dziennie.

Reklama

Siemię lniane

Siemię lniane dostępne jest w dwóch rodzajach –  brązowym lub złotym/żółtym. Te nasiona mają gładką strukturę, płaski kształt i błyszczącą powierzchnię.

Największą zaletą siemienia lnianego jest to, że zawierają dużo kwasu alfa-linolenowego, błonnika i lignany. Mają też wysoką zawartość białka, witamin z grupy B, miedzi, manganianu, magnezu, fosforu, cynku, selenu i fitoskładników.

Wysoka zawartość błonnika w nasionach lnu wspomaga pracę jelit, zmniejsza łaknienie i pomaga stracić na wadze. Siemię lniane może również złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), obniżyć cholesterol, chronić przed chorobami serca, wyrównać poziom cukru we krwi i obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ponadto siemię dobrze wpływa na stan skóry i włosów. Najlepiej spożywać 1-2 łyżki siemienia lnianego dziennie.

Pestki dyni

Pestki dyni są płaskie i mają asymetryczny, lekko owalny kształt. Zawierają dużo białka i witamin z grupy B, takich jak tiamina, ryboflamina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B5 i kwas foliowy. Ponadto są bogate w witaminę E, K i C, a także kwasy omega-3, błonnik, cynk, manganian, magnez, żelazo i fosfor. Zawierają też wspomagające zdrowie fitosterole – beta-sitosterol, sitostanol i awenasterol. Regularne spożywanie pestek dyni wspomoże system odpornościowy, obniży poziom złego cholesterolu we krwi, wyrówna poziom cukru we krwi, zmniejsza bóle stawów, zadba o prawidłowe funkcjonowanie prostaty, zwiększy wydolność serca i obniży ryzyko wystąpienia niektórych typów raka. Poza tym pestki poprawiają stan włosów, oczu i skóry.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to owoce pochodzące z drzewa z rodziny juglans. Jest to tak naprawdę rodzaj pestki, otoczonej mięsistą skórką, w której znajdują się nasiona. Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 i białko, a także dużo witaminy E, witaminy z grupy B, miedź, manganian, biotynę, aminokwasy, cynk, magnes, wapń, potas i selen. W porównaniu z innymi orzechami, orzechy włoskie mają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych wielonienasyconych, a także sporą ilość kwasów alfa-linolenowego.

Regularne spożywanie orzechów pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób prostaty i raka piersi, obniży ciśnienie krwi, pozytywnie wpłynie na poziom cholesterolu we krwi, pomoże utrzymać prawidłową wagę, usprawni działanie umysłu i będzie zapobiegać cukrzycy. Orzechy mają pozytywne działania na wygląd skóry i włosów.

Ziarna sezamu

Ziarna sezamu są bardzo małe, owalne i mają lekko orzechowy posmak. Mogą być białe, żółte, czarne i czerwone. Ziarna sezamu zawierają manganian, miedź, wapń, magnez, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B (szczególnie niacynę i kwas foliowy), cynk i błonnik. Dodatkowo zawierają dwie unikalne substancje – sezaminę i semolinę. Mogą obniżać ciśnienie krwi i cholesterol, chronić przed chorobami wątroby, zwiększać gęstość tkanki kostnej i łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Zaleca się spożywanie 3 łyżek nasion sezamu dziennie.

Uwaga: Nadmierne spożywanie nasion sezamu może przyczynić się do bólów migrenowych i zespołu jelita drażliwego w przypadku osób wrażliwych na orzechy i nasiona.

Nasiona chia

Nasiona chia są małe, owalne, a ich kolor to mieszanka brązowego, szarego, białego i czarnego. Ziarna mają właściwości higroskopijne –  potrafią wchłonąć ilość wody i innych substancji 12 razy większą od ich ciężaru. Zawierają dużo witaminy C, białka, żelaza, wapnia, fosforu, potasu i magnezu, a także błonnika i kwasów omega-3. Regularne spożywanie nasion chia może zmniejszyć ból stawów, poprawić działanie układu pokarmowego, pomóc w utracie wagi, dodać energii, poprawić pracę umysłu, zmniejszyć depresję, przeciwdziałać artretyzmowi, a także chronić przed cukrzycą, chorobami wątroby i serca.

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika to pestki pochodzące z pięknych kwiatów o tej samej nazwie. Każdy słonecznik może zawierać kilkaset jadalnych nasion o podłużnym kształcie i gładkiej powierzchni. Nasiona słonecznika to świetne źródło witaminy E, antyoksydantów, który rozpuszcza się w tłuszczach. Są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, potas, fosfor, białko, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, cynk, selen i miedź. Regularne spożywanie tych nasion może łagodzić objawy astmy, obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegać migrenowym bólom głowy, zmniejszyć ryzyko ataku serca, ukoić nerwy, zmniejszyć ból stawów i obniżyć cholesterol. Dodatkowo mogą zapobiegać chorobom serca i nowotworom.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca tak naprawdę nie są orzechami. To nasiona o kształcie nerki, które znajdują się na dnie owocu drzewa o nazwie nanercz zachodni.

Mają jasny, kremowy kolor i delikatną konsystencję oraz gładką powierzchnię o lekko zgiętym kształcie przypominającym nerkę. Są lekko słodkie i chrupiące.

Orzechy nerkowca to dobre źródło miedzi, magnezu, cynku, biotyny, potasu, kwasu foliowego, białka, a także witamin A, K i E.

Substancje zawarte w tych orzechach dodadzą energii, poprawią działanie układu krwionośnego, obniżą cholesterol, zwiększą produkcję hemoglobiny, obniżą ryzyko wystąpienia cukrzycy drugiego stopnia, złagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także pozytywnie wpłyną na oczy, włosy i skórę.

Uwaga: osoby chorujące na nowotwory powinny unikać orzechów nerkowca.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama