Jak niedobór witamin wpływa na wygląd włosów?

Twoje włosy nie są w dobrej kondycji, są przesuszone, wypadają, a końcówki się rozdwajają? To może być oznaka niedoboru niektórych wartości odżywczych. Podpowiadamy, jakich.

Dlaczego nasze włosy zbyt wolno rosną?

©123RF/PICSEL

Jeśli twoje włosy wolno rosną, to może być oznaka, że naszemu organizmowi brakuje witaminy D, glutaminy, argininy oraz krzemu. Włączając do jadłospisu produkty bogate w te wartości odżywcze możemy znacznie poprawić kondycję naszych włosów i przyspieszyć ich wzrost. Przykładowo, sporo witaminy D znajdziemy jajkach, nabiale, a także wątróbce, natomiast bogatym źródłem krzemu jest między innymi skrzyp polny.

Problemy ze wczesnym siwieniem

©123RF/PICSEL

Wiele osób zmaga się z przedwczesnym siwieniem i nie dotyczy to wyłącznie właścicieli kruczoczarnych włosów. Jednym z powodów tego problemu może być niedobór kwasu foliowego, biotyny, cynku oraz witaminy B5. Ten ostatni składnik odżywczy znajdziemy na przykład w otrębach pszennych, nabiale, jajkach, tłustych rybach, orzechach, brązowym ryżu, ziemniakach, brokułach oraz roślinach strączkowych.

Przesuszone włosy

©123RF/PICSEL

Z kolei przesuszone włosy mogą być oznaką niedoboru witaminy A, cynku, a także cennych kwasów tłuszczowych, dlatego, jeśli dokucza nam ten problem, koniecznie uwzględnijmy w jadłospisie produkty zawierające te wartości odżywcze. Cynk znajdziemy w pomidorach, dzikim ryżu, sezamie, pieczarkach, a także w serze tofu.

Włosy, które wciąż się przetłuszczają

Przetłuszczające włosy są nie tylko nieprzyjemne w dotyku, ale przede wszystkim nieestetycznie wyglądają. Przyczyną tej przypadłości może być niedobór witaminy B2, którą znajdziemy w ziemniakach, roślinach strączkowych i nabiale.

Gdy naszej głowie dokucza łupież...

art
©123RF/PICSEL

Kolejna przykra dolegliwość związana z kondycją naszych włosów to łupież. Jej przyczyną może być niedobór witaminy A, B2, B6, cynku, magnezu i biotyny. Witaminę A znajdziemy w marchewce, szpinaku, dyni i jarmużu.

Kiedy włosy sypią się garściami

Nasze włosy często wypadają w okresie jesienno-zimowym, ponieważ brakuje naszemu organizmowi żelaza, cynku, lizyny, witaminy D oraz kwasów tłuszczowych. Podobnie jak w przypadku wolno rosnących włosów, warto włączyć do diety wątróbkę, skrzyp polny, nabiał, a także jajka.

Pamiętajmy, że to, co jemy, ma znaczący wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na nasz wygląd. Wniosek jest taki, że warto zwracać uwagę na zawartość naszego jadłospisu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas