Jak zrobić maseczkę nawilżającą domowej roboty?
Twarz wymaga odpowiedniej pielęgnacji, by była nawilżona, gładka i pełna blasku. Jednym z ważnych kroków dbania o cerę, jest nakładanie maseczek. Tworzą one warstwę okluzyjną na twarzy, dzięki czemu przyspieszają wchłanianie się składników aktywnych i zapobiegają utracie wody z naskórka. Pozostawiają więc skórę miękką, odżywioną i wypoczętą. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów maseczek nawilżających, jednak w niektórych można spotkać wiele niekorzystnych substancji. Zamiast więc narażać się na nieodpowiedni wybór i niepotrzebny koszt, można zrobić maseczkę w domu. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Nawilżająca maseczka z jajek
Jajka mają świetne właściwości nawilżające i kojące suchą, podrażnioną skórę. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które odżywiają skórę i łagodzą stany zapalne. Pomagają więc na takie zmiany skórne jak trądzik czy egzema. W jajkach znajdziemy również witaminy A i E, które są silnymi antyoksydantami, spowalniają procesy starzenia i uelastyczniają skórę. Najprostsza maseczka z jajek to ta z użyciem samego żółtka. Smarujemy nim twarz i pozostawiamy na 20 minut. Taką maseczkę można wykonywać raz w tygodniu, a z pewnością poprawi wygląd przesuszonej cery. Można również wykonać maseczkę z całego jajka i łyżki płatków owsianych. Miksujemy ze sobą składniki i nakładamy na twarz na kilka minut, dopóki maseczka nie zastygnie. Następnie zmywamy ciepłą wodą.
Nawilżająca maseczka z miodu
Silne właściwości nawilżające ma również miód. Jego bogaty skład sprawia, że ma działanie antybakteryjne i odkażające, łagodzi również podrażnienia i utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności w naskórku. Do wykonania skutecznej maseczki nawilżającej potrzebujemy dwie łyżki miodu i dwie łyżki ciepłego mleka. Taką mieszankę należy nałożyć na twarz i zmyć po 20-30 minutach. Zamiast mleka można użyć również soku z cytryny, dzięki czemu taka maseczka będzie dodatkowo rozjaśniać przebarwienia.
Nawilżająca maseczka z awokado
Jeszcze lepszy efekt uzyskamy, jeśli użyjemy do wykonania maseczki awokado. Ten owoc jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, C i E – silnych przeciwutleniaczy. Połówkę awokado należy zmieszać z dwoma łyżeczkami płatków owsianych, jedną łyżką octu jabłkowego, dwoma łyżkami miodu i jedną łyżeczką soku z cytryny. Mieszankę nakładamy na twarz i odczekujemy 20 minut, po czym zmywamy letnią wodą. Maseczka nawilży cerę, złagodzi podrażnienia i usunie martwy naskórek.