Jak zrobić naturalne mydło z oleju kokosowego?
O pozytywnym wpływie oleju kokosowego na cały nasz organizm z pewnością słyszałeś nie raz. Czy wiesz jednak, że możesz zrobić z niego naturalne mydło? Mydła dostępne w sklepach często zawierają liczne barwniki, konserwanty, zagęszczacze i sztuczne aromaty. Dodatki substancji chemicznych odbijają się na naszej skórze. Po użyciu takich mydeł coraz częściej ludzie skarżą się na podrażnienia skóry, wysypki, trądzik i wiele innych dolegliwości. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie wyłącznie naturalnych kosmetyków. Te jednak są drogie w stosunku do zwykłych, sklepowych produktów. Rozwiązaniem tego problemu bez wątpienia jest przygotowywanie naturalnych kosmetyków w domu.
Jakie składniki są potrzebne?
Przydadzą się również waga kuchenna, termometr, rękawice i okulary ochronne, garnek ze stali nierdzewnej, blender, miska ze stali nierdzewnej, ręczniki papierowe i pergamin.
Uwaga: Każdy pojemnik lub naczynie, które będą miały styczność z wodorotlenkiem sodu (ług) powinny być później wykorzystywane wyłącznie do produkcji mydła, a w trakcie ich czyszczenia stosuj rękawice i okulary ochronne i zachowaj szczególną ostrożność.
Zmierz i wymieszaj
Odmierz wszystkie składniki w oddzielnych miseczkach stosując zwykłą wagę kuchenną. Użyj garnka ze stali nierdzewnej na olej kokosowy do którego będziesz dodawać resztę składników i rozpuść olej na małym ogniu. Powinieneś wykonywać wszystkie czynności w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i stosując odzież ochronną. Ostrożnie dodaj wodorotlenek sodu do garnka z kawą ( ważne jest aby zrobić to w tej kolejności, a nie odwrotnie) i poczekaj, aż dokładnie się rozpuści. W trakcie rozpuszczania wodorotlenku może wydzielić się duża ilość ciepła, dlatego nie nachylaj się nad pojemnikiem.
Emulgacja
Oliwę z oliwek dodawaj stopniowo do roztopionego oleju kokosowego. Sprawdź temperaturę mieszaniny za pomocą termometru ze stali nierdzewnej i dopasować ją do temperatury roztworu wodorotlenku sodu i kawy. Różnica pomiędzy temperaturami obu mieszanin powinna wynosić nie więcej niż 1 lub 2 stopnie.
Wlej ostrożnie roztwór wodorotlenku sodu do mieszaniny oleju kokosowego i oliwy z oliwek i użyj blendera do dokładnego mieszania. Mieszaj całość, aż mieszanka zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Gdy konsystencja mydła staje się gęsta, wymieszaj fusy kawy i płatki owsiane, dodaj do mydła i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie, łyżką drewnianą lub ze stali nierdzewnej.
Rozlewanie
Wlej mieszankę ostrożnie i starannie do formy na mydło (możesz użyć zwykłych foremek na ciasto). Pozbądź się pęcherzyków powietrza, podnosząc i upuszczając na blat stołu napełnione foremki kilka razy. Przykryj formę papierem do pieczenia i owiń ręcznikiem.
Pokrój kostki
Formę pozostaw na 24 do 48 godzin do zastygnięcia mydła, a następnie wyjmij gotowy produkt z formy. Przed podzieleniem całości na kostki pozostaw całość na jeszcze jeden dzień lub dwa, aby całość dobrze się utwardziła. Wytnij kostki ostrym nożem i używając obieraczki do warzyw wygładź nierówne krawędzie po bokach. Pamiętaj, aby czynności wykonywać w rękawiczkach
Gotowe kostki przechowuj w chłodnym miejscu, przez około 6 tygodni. Po tym czasie nadmiar wody odparuje, a mydło będzie gotowe do użytku.