Jedz te jesienne warzywa, a paznokcie przestaną się łamać

Jagoda Pazur

Jagoda Pazur

Jesienne składniki, które wzmocnią twoje paznokcie. Sprawdź, co warto dodać do diety
Jesienne składniki, które wzmocnią twoje paznokcie. Sprawdź, co warto dodać do diety123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Kruchość paznokci. Skąd się bierze?
  2. Sezonowe warzywa, które pomogą twoim paznokciom
  3. Inne jesienne wspomagacze zdrowia paznokci
  4. Jak przyrządzać, aby zwiększyć wchłanianie składników
  5. Przykładowy jesienny plan dla paznokci i skóry

Kruchość paznokci. Skąd się bierze?

  • krzemu
  • cynku
  • żelaza
  • miedzi
  • biotyny
  • folianów
  • witamin A, C i E

Sezonowe warzywa, które pomogą twoim paznokciom

  • Dynia: jest świetnym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A - niezbędną do prawidłowego rogowacenia paznokci. Dodatkowo dostarcza witaminę E i cynk, a jej pestki to doskonały sposób na uzupełnienie niedoboru magnezu i cynku.
  • Burak: dzięki zawartości żelaza, folianów i betacyjanin burak wspiera dotlenienie tkanek, co sprzyja szybszemu porostowi paznokci oraz zmniejsza ich łamliwość. Regularne spożywanie buraków może znacząco poprawić kondycję płytki paznokcia.
  • Jarmuż i kapusta: te warzywa dostarczają witaminę C, K oraz wapń, a także polifenole. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza i wspiera syntezę kolagenu, który jest ważny dla zdrowia łożyska paznokcia.
  • Marchew i pietruszka: oprócz karotenoidów, które przekształcają się w witaminę A, dostarczają również krzemu i potasu. Natka pietruszki wzbogaca dietę o witaminę C oraz żelazo, które są kluczowe dla wzmocnienia paznokci.
Kolorowa sałatka składająca się z rukoli, kawałków żółtej i czerwonej buraka, cienkich plastrów marchewki oraz grudek białego sera na ciemnoszarym talerzu.
Co jeść, aby twoje paznokcie były mocne i zdrowe?mnl123RF/PICSEL

Inne jesienne wspomagacze zdrowia paznokci

  • Cebula i por dostarczają siarki organicznej, która pomaga w budowie mostków dwusiarczkowych keratyny, poprawiając spójność płytki.
  • Topinambur i seler naciowy są bogate w krzem w łatwo przyswajalnej formie, a ich neutralny smak sprawia, że można je łatwo włączyć do różnych dań, takich jak zupy kremy czy surówki.

Jak przyrządzać, aby zwiększyć wchłanianie składników

Biała miska z zupą warzywną w towarzystwie chrupiących grzanek, na talerzu ozdobionym fioletowym kwiatem i płatkami.
Oto jak poprawić kondycję paznokci dzięki prostym kuchennym trikomHenrique Matos123RF/PICSEL

Przykładowy jesienny plan dla paznokci i skóry

  1. Na śniadanie wybierz owsiankę na jogurcie z pieczoną dynią, łyżką pestek dyni i startym jabłkiem; to połączenie beta-karotenu, cynku, wapnia i rozpuszczalnego błonnika.
  2. Obiad oprzyj na kremie z buraka i pietruszki z kleksem oliwy oraz sałatce z jarmużu z natką i pestkami granatu.
  3. Kolację zbuduj z pieczonych marchewek, porów i topinamburu z pastą z ciecierzycy.

Zobacz również:

Młoda kobieta z długimi, rozpuszczonymi włosami uśmiecha się lekko, dotykając włosów ręką, w tle biała powierzchnia oraz telefon.
Odkryj tajniki pielęgnacji i poczuj się piękna każdego dniaCanva ProINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?