Od cytryny do buraka, czyli co jeść, by mieć piękną skórę
Żeby móc cieszyć się zdrową i ładną cerą, trzeba odpowiednio ją pielęgnować. W tym celu warto też zatroszczyć się o bogatą w witaminy dietę, zwłaszcza zimą, gdy witamin z reguły nam brakuje. Kulinarny niezbędnik pięknej cery powinien zawierać zwłaszcza owoce i warzywa.
Zima to dla naszej skóry wyjątkowo trudny czas. Mroźne powietrze na zewnątrz i zbyt suche w ogrzewanych pomieszczeniach może sprawić, że skóra stanie się przesuszona, szorstka, pozbawiona blasku. Choć odpowiednia pielęgnacja jest istotnym elementem dbania o urodę w chłodnych miesiącach, często zapominamy o elemencie równie ważnym, a może i ważniejszym. Jest nim dieta. Zbilansowany, zawierający odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów jadłospis, to gwarancja nie tylko zwiększonej odporności, ale i promiennej cery. Co powinno się w nim znaleźć?
Cytryna
Wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza go z toksyn, uzupełnia braki witaminy C. Najbardziej polecaną formą spożywania tego kwaśnego owocu jest popularny wśród odchudzających się napój. Szklanka wody z cytryną to sprawdzony sposób nie tylko na poranny detoks, ale i piękną skórę. "Warto zacząć dzień od kubka gorącej wody z plasterkiem cytryny. Odtruwa organizm, pomagając układowi trawiennemu i wątrobie szybko eliminować odpady, które wpływają także na kondycję cery" - przekonuje w rozmowie z amerykańskim magazynem "Vogue" dietetyczka Kimberly Snyder. I sugeruje, że nie musimy się ograniczać jedynie do wspomnianego napoju - możemy też skrapiać sokiem z cytryny sałatki oraz dodawać go do koktajli i smoothies.
Bataty
Bogate w beta-karoten bataty to nie tylko składnik cieszących podniebienie potraw, ale i jeden z kulinarnych sprzymierzeńców pięknej skóry. Dodanie ich do swojego jadłospisu może wyraźnie pomóc nam zwalczyć niedoskonałości cery. Wynika to, jak wyjaśnia Snyder, z "magicznego rozjaśniania skóry przez wysoką zawartość witamin A i C, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry i jej matowienie". Co ważne, słodkie ziemniaki są też pełne biotyny, która stymuluje wzrost włosów i paznokci.
Ananas
"Kiedy twoja skóra musi dobrze wyglądać, ten owoc jest prawdziwym cudotwórcą" - przekonuje Snyder. Ananasy stanowią naturalną broń w walce z wieloma dolegliwościami. Poprawiają trawienie, niwelują stany zapalane w organizmie, usuwają toksyny oraz korzystnie wpływają na skórę. Są bogatym źródłem witamin, kwasów owocowych i soli mineralnych. Stymulują produkcję kolagenu, niwelują obrzęki, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C poprawiają wygląd skóry naczynkowej.
Migdały
Są zdrową i sycącą przekąską, ale dobrze wpływają też na zdrowie skóry. Sekretem ich zbawiennego działania jest bogactwo witaminy E. "To przeciwutleniacz, który znakomicie upiększa skórę, ponieważ jest obecny w tkance naskórka, zapewniając jej gładkość i elastyczność" - tłumaczy specjalistka. Niektóre badania sugerują, że witamina E może pomóc zwalczać oznaki starzenia się, chroniąc skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie słoneczne, jednocześnie odżywiając skórę i zapobiegając jej wysuszeniu.
Nasiona chia
Te popularne w dietetyce nasiona powinny zostać stałym elementem diety osób pragnących poprawić kondycję swojej skóry. Wypełnione minerałami i błonnikiem charakteryzują się ponadto idealną równowagą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według Snyder zapewniają skórze promienny blask. Nasiona chia słyną także z tego, że zwalczają wolne rodniki, a co za tym idzie, opóźniają proces starzenia się skóry. Śmiało dodawajmy je zatem do koktajli i sałatek owocowych.
Daktyle
To najzdrowsze słodycze świata. Zarówno surowe, jak i suszone są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin oraz związków mineralnych. Ich spożywanie chroni przed miażdżycą, chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także obniża ryzyko udaru mózgu. Daktyle są również bogate w błonnik, dzięki czemu poprawiają przemianę materii. Ich prozdrowotne właściwości doceniają także eksperci od urody. "Daktyle są bogate w miedź - minerał, który pomaga ciału wchłaniać żelazo oraz stymulować produkcję kolagenu" - zauważa Snyder. Warto wykorzystać je jako świetną alternatywę dla cukru w pieczeniu i gotowaniu.
Buraki
"Silne przeciwutleniacze zawarte w burakach pomagają zwalczać oznaki starzenia, dzięki czemu skóra staje się jędrna i nabiera iście młodzieńczego blasku" - przekonuje dietetyczka. Obecne w burakach połączenie minerałów i witamin (m.in. kwasu foliowego, witaminy A, potasu i magnezu) stymuluje produkcję i naprawę komórek, chroniąc skórę przed przedwczesnym starzeniem się i powstawaniem zmarszczek. Snyder zaleca dodanie buraków do porannego soku lub koktajlu wraz z jabłkiem i odrobiną imbiru.