Kluski kładzione. Nasze babcie często je robiły
Mączne dania, to jedne z tych, które nasze babcie chętnie serwowały na obiad. Kluski śląskie, leniwe, kopytka i kluski kładzione. Tych ostatnich już prawie nikt nie pamięta, a szkoda, bo przepis jest tani i banalny.

Często gościły na stołach naszych babć. Te kluski smakują dzieciństwem
Kluski kładzione to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowego obiadu u babci. Dawniej gospodynie skupiały się na prostych i tanich przepisach, a te kluski właśnie takie są.
Stanowią klasykę polskiej kuchni. Były tak popularne jak ziemniaki, ale w niewielu domach przetrwały do dnia dzisiejszego.
Kluski kładzione wywodzą się z tradycyjnej kuchni chłopskiej, głównie z terenów Polski, ale również Niemiec, Czech czy Ukrainy, ale teraz mało kto serwuje je na obiad.
Ich prosty skład - oparty na mące, jajkach i wodzie lub mleku - sprawiał, że były tanim i sycącym daniem. Ich gotowanie było banalne, co czyniło je popularnym wyborem w wiejskich domach.
Aby zrobić takie kluski, potrzebujemy jedynie:
- 2 jajka
- około 1 szklanki mąki pszennej
- 4-5 łyżek mleka lub wody
- szczyptę soli
- ewentualnie łyżkę masła lub odrobinę oleju
Przygotowanie klusek kładzionych:
- W misce roztrzep jajka z solą, dodaj mleko (lub wodę), a następnie stopniowo wsypuj mąkę, mieszając, aż uzyskasz gęste, ale lekko lejące się ciasto (ma przypominać gęstą śmietanę). Można dodać właśnie wspomnianego oleju lub roztopionego masła dla bardziej elastycznej struktury, ale nie jest to koniecznością.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Za pomocą łyżki zamoczonej we wrzątku nabieraj porcje ciasta i kładź je bezpośrednio na wrzącą wodę - stąd nazwa - kluski "kładzione".
- Gotuj kluski na małym ogniu przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiaj łyżką cedzakową.
Polecamy także: Nie potrzebujesz piekarnika ani jajek. To ciasto uratuje każdą zachciankę na słodkie
Z czym podawać kluski kładzione? I na słodko i na słono

Kluski kładzione są niezwykle uniwersalne - możesz je podawać na wiele sposobów.
Sprawdzą się na pewno na słono, chociażby z sosem pieczarkowym, koperkowym, pomidorowym lub gulaszowym, a także z duszoną cebulką, boczkiem i odrobiną masła.
Można także ich użyć zamiast makaronu do zup. Świetnie sprawdzają się np. w rosole lub w pomidorowej.
Z warzywami na patelni, stworzą szybki i sycący posiłek bez mięsa.
Dla wielbicieli słodkości także się coś znajdzie. Kluski kładzione można podawać polane masłem i posypane cukrem lub cynamonem - dziecięcy przysmak. Smakują wówczas podobnie jak pierogi leniwe.
Z dodatkiem jogurtu i owoców, będą z kolei stanowić lekką, letnią opcję deserową.