Kluski kładzione. Nasze babcie często je robiły

Kluski lane można zastosować w rosole lub zupie pomidorowej
Kluski lane można zastosować w rosole lub zupie pomidorowej123RF/PICSEL

Często gościły na stołach naszych babć. Te kluski smakują dzieciństwem

  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek mleka lub wody
  • szczyptę soli
  • ewentualnie łyżkę masła lub odrobinę oleju
  1. W misce roztrzep jajka z solą, dodaj mleko (lub wodę), a następnie stopniowo wsypuj mąkę, mieszając, aż uzyskasz gęste, ale lekko lejące się ciasto (ma przypominać gęstą śmietanę). Można dodać właśnie wspomnianego oleju lub roztopionego masła dla bardziej elastycznej struktury, ale nie jest to koniecznością.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
  3. Za pomocą łyżki zamoczonej we wrzątku nabieraj porcje ciasta i kładź je bezpośrednio na wrzącą wodę - stąd nazwa - kluski "kładzione".
  4. Gotuj kluski na małym ogniu przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiaj łyżką cedzakową.

Z czym podawać kluski kładzione? I na słodko i na słono

Talerz z kluskami śląskimi podanymi z kapustą kiszoną i kawałkami boczku, udekorowany świeżymi listkami roszponki, na drewnianym stole z paskowanym obrusem.
Kluski kładzione można podawać na wiele sposobów ZOFIA BAZAKEast News

Zobacz również:

Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymZmysłowe smakiInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?