Odżywczy krem do rąk domowej roboty
Jesień zagościła już pełną parą na zewnątrz, a zima zbliża się wielkimi krokami. Szczególnie w okresie niskich temperatur skóra naszych dłoni potrzebuje dogłębnego odżywienia i wzmocnienia. Kosmetyki, których w lecie używałyśmy do ich pielęgnacji, mogą nie sprostać temu zadaniu. Potrzebny jest silny, ale najlepiej naturalny preparat, który uchroni dłonie przed szkodliwym działaniem zimna. Specjalnie na jesienne i zimowe dni proponujemy przepis na orzechowy krem odżywczy, który przygotujesz samodzielnie na bazie naturalnych składników. Zapewniamy, że skóra twoich dłoni szybko odczuje jego fenomenalne działanie.

Składniki
Właściwości składników kremu

Naturalne składniki, z których sporządzony jest krem, dobroczynnie działają na każdy rodzaj skóry dłoni. Wosk pszczeli doskonale natłuszcza skórę i wzmacnia jej odporność, olejki z orzechów zapewniają jej elastyczność, witamina E i kwas hialuronowy hamują starzenie, masło shea odżywia skórę, a żel aloesowy, d-panthenol i alantoina chronią ją przed podrażnieniami. Krem zawiera również tzw. wyciąg z rumianu szlachetnego, który wykazuje udowodnione właściwości lecznicze dla skóry. Dzięki tym cennym składnikom krem dostarcza skórze potrzebnych wartości odżywczych i witamin, jednocześnie chroniąc ją przed szkodliwym działaniem zimnego powietrza.
Składniki
Co będzie potrzebne do przygotowania kremu?

Składników szukaj najlepiej w aptekach i dobrych drogeriach. Wiele z nich z łatwością zamówisz również przez internet. Oto produkty, których potrzebujesz do przygotowania kremu:
• wyciąg z rumianku szlachetnego (około 10 mililitrów);
• surowe masło shea (około 20 gramów);
• żel aloesowy (około 15 mililitrów);
• żel hialuronowy o zawartości jednego procenta kwasu hialuronowego (około 10 mililitrów);
• wosk pszczeli (około siedem gramów);
• olejek z orzecha laskowego (pięć gramów);
• olejek z orzecha włoskiego (pięć gramów);
• witamina E (pięć gramów);
• alantoina (jeden gram);
• d-panthenol (pięć gramów);
• ekologiczny środek konserwujący (jeden gram);
• słoiczek (objętość około 100 mililitrów);
• szpatułka (potrzebna do wymieszania produktów).
Składniki
Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kąpiel wodą w niewielkiej miseczce i połącz w niej surowe masło shea z woskiem pszczelim. Do wymieszania składników użyj szpatułki. Powinnaś uzyskać jednolitą masę. Odstaw mieszaninę, by ostygła.
2. W osobnej miseczce rozmieszaj wyciąg z rumianku wraz z alantoiną, żelem aloesowym, żelem hialuronowym, d-panthenolem i ekologicznym środkiem konserwującym. Odstaw mieszaninę, by składniki dokładnie się połączyły.
3. Gdy masa z masła shea i wosku pszczelego jest ostudzona, dodaj do niej olejki i witaminę E, a następnie dokładnie wymieszaj.
4. Gdy obydwie mieszaniny są gotowe, połącz je ze sobą w jednolitą masę.
5. Odstaw produkt do lodówki na godzinę.
6. Następnie przełóż krem do słoiczka. Przechowuj w lodówce.
Krem nakładaj na dłonie od trzech do pięciu razy dziennie. By wzmocnić efekt jego działania, kilka razy w tygodniu nałóż na nabalsamowaną skórę dłoni ciepły kompres. Pozostaw na dłoniach na 15 minut.