Olej z kiełków pszenicy: Odmłodzi cerę i ochroni serce. Pomoże wyleczyć wrzody
Bogaty w "witaminy młodości" A i E, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe olej z kiełków pszenicy może śmiało konkurować z popularną oliwą z oliwek. Największą sławę zawdzięcza swoim zdolnościom kosmetycznym. Perfekcyjnie ujędrnia i uelastycznia skórę, zapobiegając procesom starzenia, skutecznie łagodzi podrażnienia i eliminuje skutki przesuszenia naskórka. Sprawdza się też w pielęgnacji nadmiernie wypadających włosów i przeciwdziała powstawaniu rozstępów. Liczne walory oleju z kiełków pszenicy docenione zostały także w medycynie naturalnej. Szczególnie zalecany jest osobom zmagającym się ze schorzeniami serca, chorobą wrzodową żołądka, zapaleniem jelit oraz zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Przyjrzyjmy się olejkowi z kiełków pszenicy nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.
Olejek z kiełków pszenicy: Jak powstaje i co zawiera?
Odżywczy olej pozyskiwany jest nie jak wynika z nazwy z kiełków a z zarodków ziaren pszenicy zwyczajnej metodą tłoczenia na zimno lub ekstrakcji. Produkcja pochłania bardzo duże ilości surowca, co przekłada się na jego cenę.
Dobroczynny wpływ na skórę, włosy, paznokcie i organizm człowieka ma bezpośredni związek ze składem naturalnego specyfiku. Znajdziemy w nim przede wszystkim:
* bogate pokłady witamin młodości E i A, witaminy D oraz witamin z grupy B (nadmienić warto, że tej pierwszy dostarczy nam znacznie więcej niż każdy inny olej roślinny),
* niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały, takie jak: żelazo, sód, wapń, magnez, potas, siarka, fosfor
* nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas: linolenowy, palmitynowy, alfa-linolenowy, stearynowy;
* fosfolipidy,
* błonnik;
* fitosterole.
Olej z kiełków pszenicy a hamowanie starzenia
Olejek z kiełków pszenicy niebezpodstawnie zyskał miano naturalnego superkosmetyku. Może śmiało zastąpić albo wzbogacić skład kremu wykazującego działanie anty-age. Doskonale uelastycznia i ujędrnia skórę, zabezpieczając ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i hamując negatywne procesy starzenia. Można go bez obaw bezpośrednio aplikować na twarz, dekolt lub szyję albo potraktować jako dodatek do kosmetyków przeciwzmarszczkowych.
Olej z kiełków pszenicy a nawilżanie i łagodzenie
Olejek z kiełków pszenicy sprawdza się w pielęgnacji nawet najbardziej wymagającej cery, także tej przesuszonej i skłonnej do podrażnień czy pęknięć. Skutecznie ją nawilża, łagodzi, czy wzmacnia. Poprawia też mikrokrążenie.
Olej z kiełków pszenicy a promienie słoneczne
Duża zawartość witaminy E sprawia, że olej z kiełków pszenicy może działać jak filtr i stanowić naturalną barierę ochronną przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Jego antyoksydacyjne właściwości sprawiają, że jest wykorzystywany między innymi w profilaktyce poparzeń.
Olejek z kiełków pszenicy a włosy
Olejek z kiełków pszenicy może śmiało wystąpić w roli aplikowanej na włosy odżywki. Praktyka pokazuje, że doskonale odżywia, wygładza i odbudowuje nasze kosmyki oraz zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu.
Olej z kiełków pszenicy dobry na serce i na chorobę wrzodową
Praktycy medycyny naturalnej wskazują, że olej z kiełków pszenicy wpływa zbawiennie nie tylko na naszą skórę, ale i serce. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie i wzmacnia naczynia krwionośne. Zalecany jest także szczególnie osobom zmagającym się z chorobową wrzodową żołądka, zapaleniem jelit oraz zapaleniem pęcherzyka pęcherzyka żółciowego.
Olej z kiełków pszenicy a kuchnia
Olej z kiełków pszenicy zachwalają także kucharze. To doskonały dodatek do sałatek, warzyw, makaronów, sosów czy marynat. Warto pamiętać, że należy go stosować na zimno. Obróbka termiczna sprawia, że traci swoje właściwości odżywcze.