Piękna twarz w nowym roku
Walka z trądzikiem jest długa i mozolna. Płyny oczyszczające do twarzy, różnego rodzaju maści, kremy, maseczki, kuracje dermatologiczne - to codzienność osób zmagających się z wypryskami. Jest jednak coś jeszcze, na co warto zwrócić uwagę. Odpowiednia dieta. Bitwa z uciążliwymi i mało estetycznymi krostkami powinna rozpocząć się już na talerzu.
Wyeliminowanie kilku złych nawyków z codziennego menu nie zlikwiduje natychmiast problemów ze skórą. Jednak wprowadzenie nowych, zdrowszych przyzwyczajeń do jadłospisu może skutecznie wesprzeć stosowane kuracji przeciwtrądzikowej i z pewnością wyjdzie na zdrowie - cerze, samopoczuciu, a nawet sylwetce.
Podstawą diety antytrądzikowej jest eliminacja produktów wysoko przetworzonych. W trakcie jej stosowania, ale także później, po zakończonej kuracji, należy zapomnieć o produktach zawierających sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Najwięcej zawierają ich słodkie, kolorowe napoje, gotowe słone przekąski, żywność z długim terminem przydatności oraz fast foody. Niewskazane jest używanie ostrych przypraw i soli - warto zastąpić je ziołami. Należy ograniczyć spożywanie słodyczy, w tym czekolady, nawet gorzkiej, oraz tłuszczów zwierzęcych. Zwykły olej najlepiej zastąpić olejem lnianym.
Olej lniany działa na trądzik. Jak?
Olej lniany zimnotłoczony, niepoddawany termicznej obróbce, przede wszystkim działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie wyprysków. Przywraca równowagę hormonalną, co wpływa na upłynnienie łoju, uelastycznienie skóry i regulację rogowacenia naskórka. Oprócz tego zmniejsza przetłuszczanie się skóry, zapobiega powstawaniu zaskórników i blizn potrądzikowych, łagodzi swędzenie skóry oraz zmniejsza jej zaczerwienienie. Wszystkie te procesy możliwe są dzięki zawartym w oleju lignanom lnianym, które jako jedne z nielicznych substancji występujących naturalnie w przyrodzie mają zdolność regulacji poziomu hormonów w ludzkim organizmie. Dieta bogata w olej lniany jest więc wskazana dla osób z trądzikiem w każdym jego stadium: od zaskórników po bolące cysty.
Recepta na zdrową cerę
Wystarczy około 2 łyżek oleju lnianego dziennie - można wypić je na czczo lub dodać do sałatki bądź jogurtu. Olej lniany najlepiej wchłania się z nabiałem, dlatego warto go spożywać w tzw. paście budwigowej. W jej skład wchodzi chudy twaróg, 5-6 łyżek oleju lnianego oraz opcjonalnie kilka łyżek jogurtu lub kefiru, które należy zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Pastę można dowolnie przyprawiać i podawać z różnymi dodatkami.
Olej lniany np. LenVitol należy do grupy olejów roślinnych naturalnego pochodzenia, tłoczonych na zimno. Olej ten wytwarzany jest w drodze procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału zwiększonej temperatury. Jest to najstarsza, ekologiczna metoda pozyskiwania tłuszczów z roślin oleistych. Szczególna wartość oleju wynika z bogactwa kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych zawartych w jego składzie. Jest on także bogaty w witaminę E, która wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie zdrowotne. O wysokim standardzie oleju świadczy także zaciemniona butelka, która nie pozwala na utlenianie cennych składników odżywczych, a nowa technologia tłoczenia oleju na zimno pozwala na otrzymywanie produktu, który zachowuje swoje cenne właściwości nawet przez 4 miesiące.
Przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien spożywać od 2 do 6 łyżek oleju lnianego dziennie - najkorzystniejsze efekty występują w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa - linolenowego, czyli około 3,7 ml oleju (np. LenVitol). Aby cieszyć się wysoką zawartością składników oleju lnianego, należy przestrzegać zasad jego przechowywania:
- olej lniany powinien być trzymany w lodówce, w szczelnie zakręconej butelce.
- oleju lnianego nie należy używać do smażenia, pieczenia czy innych form obróbki termicznej, gdyż straci on swoje cenne właściwości. Można nim jednak polewać dania przygotowane na ciepło i dodawać go do zup.
- olej lniany należy spożyć przed upływem 4 miesięcy od daty produkcji.
Jak zatem wykorzystać bogactwo oleju lnianego w domu?
- olejem lnianym można zastępować wszelkie tłuszcze, jak oleje lub oliwy stosowane na zimno, np. w sałatkach czy surówkach.
- łyżeczką oleju lnianego można posmarować chleb - zamiast masła czy margaryny.
- na bazie oleju lnianego można przygotować domowy majonez. Wystarczy zmiksować go na jednolitą masę z tradycyjnymi składnikami (żółtka jaj, musztarda, cytryna).
- innym przysmakiem, w którym sprawdzi się olej lniany, jest masło orzechowe. W tym przypadku trzeba połączyć w jednolitą masę olej, orzechy i miód. Tak przygotowane masło orzechowe przechowujemy w szklanym pojemniku w lodówce.