Płukanki rozjaśniające lub przyciemniające włosy
Stosujemy je dwa razy w tygodniu po umyciu włosów szamponem. Włosy płuczemy przez 3 minuty, odciskamy, nakładamy dowolną odżywkę i zostawiamy, by same wyschły. Płukankę można użyć ponownie, ale trzymamy ją w lodówce do 3 dni.
Cebulowa do miedzianych - dwie garście łupin cebuli zalewamy litrem wody i gotujemy kwadrans. Studzimy pod przykryciem. Odcedzamy wywar od łupin. Myjemy włosy, a następnie płuczemy je w misce z wywarem.
Ziemniaczana do brązowych i siwych - sześć ziemniaków myjemy i grubo obieramy. Obierki zalewamy litrem wody. Gotujemy 40 minut. Studzimy pod przykryciem. Odcedzamy wywar i płuczemy w nim umyte włosy.
Rumiankowa do blondu - 3 łyżki lub torebki rumianku gotujemy w litrze wody przez 20 min. Parzymy pod przykryciem 20 min. Odcedzamy wywar. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i płuczemy włosy.
Herbaciana do czarnych - po torebce (lub po łyżce) czarnej herbaty i szałwii, pół łyżeczki rozmarynu i litr wody gotujemy 20 min. Studzimy pod przykryciem, odcedzamy i płuczemy w naparze włosy