Probiotyki na płaski brzuch
Wokół nas roi się od mikroorganizmów. Nasze ciało jest również siedliskiem przeróżnych drobnoustrojów.

Kiedyś uważano, że wszystkie bakterie są szkodliwe dla człowieka. Ale wraz z rozwojem mikrobiologii okazało się, że niektóre mikroorganizmy są nam niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Człowiek już od dawna wykorzystywał dobroczynną moc bakterii, np. spożywając kiszonki czy zsiadłe mleko - efekt pracy tzw. bakterii kwaszących. Postęp w nauce i medycynie umożliwił nam odkrywanie i izolowanie poszczególnych szczepów bakterii i wykorzystywanie ich m.in. do produkcji żywności.
Podstawowym czynnikiem regulującym działanie układu trawiennego i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna. Dotychczasowe prace badawcze wykazały, że mikroflora jelitowa wywołuje korzystny efekt zdrowotny, reguluje procesy trawienia zapobiegając zaparciom i biegunkom, wpływa na przyswajalność substancji mineralnych, funkcjonowanie systemu odpornościowego oraz na obniżenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.
Bakterie probiotyczne, zwane także "probiotykami", należą do grupy bakterii mających niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit, a także całego organizmu. Nazwa bakterie probiotyczne (z greckiego "pro bios" - dla życia ) jest zastrzeżona dla żywych mikroorganizmów zdolnych do przeżycia w przewodzie pokarmowym o prozdrowotnych właściwościach.
Probiotyki dostępne są m.in. w produktach mlecznych fermentowanych, czasem niepoprawnie określanych mianem jogurtów. Błąd w nazwie polega na tym, że zwykły jogurt zawiera szczepy jogurtowe bakterii, a nie szczepy probiotyczne.
Bakterie probiotyczne doskonale przeżywają w takich produktach, ponieważ mleko jest ich naturalnym środowiskiem. Dlatego - jak tłumaczą eksperci Activii, jogurtu probiotycznego - korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania są większe niż tylko te związane z ich wartością odżywczą.
PIĘĆ RAD, JAK ZACHOWAĆ PŁASKI BRZUCH, opracowanych przez dr Agnieszkę Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia
1. Nie stosuj głodówek.
2.Jedz więcej błonnika!
3.Pij więcej wody!
4.Zażywaj ruchu!
5. Spożywaj jogurty probiotyczne.