Surówkowe dni

Doskonałe kosmetyki - to nie wszystko dla naszej urody. Wygląd skóry i włosów uzależniony jest w znacznej mierze od procesów, jakie zachodzą w organizmie.

Jedz warzywa!, fot. Borys Czonkow
Jedz warzywa!, fot. Borys CzonkowMWMedia

Doskonałym sposobem na to są surówkowe dni, stanowiące rodzaj upiększającej kuracji. Dni surówkowe polegają na jedzeniu nie tylko surowych warzyw i owoców, za to w dowolnej ilości. Częstotliwość takich dni może być różna: jeden raz w tygodniu, lub raz na dziesięć dni. Dobrze jest w takim dniu więcej wypoczywać, nie planować zbyt wielu zajęć. Celem kuracji surówkowej jest oczyszczenie organizmu z produktów przemiany materii, odciążenie układu pokarmowego i krążeniowego.

Osoby wrażliwe na jedzenie zbyt dużej ilości warzyw surowych, mogą je jadać ugotowane w małej ilości wody bez dodatków i przypraw. Dni surówkowe wzbogacają nasz organizm w cenne witaminy co pozwoli w dobrej kondycji przetrwać okres zimy. Kuracja przyczyni się również do regeneracji zniszczonych włosów i skóry, jeżeli uwzględnimy w diecie spore ilości witaminy A (pomidory, marchew, szpinak, papryka, dynia, brukselka). Przy tej okazji nie zapominajmy też o doskonałym działaniu witaminy na skórę w postaci maseczek.
Pomidor - zawiera witaminy A, B, C i PP oraz wiele związków mineralnych. Możemy go skroić w plasterki i obłożyć nim twarz i szyję. Działa pojędrniająco i regenująco.
Brzoskwinia - zawiera witaminy A, C, B i związki mineralne. Może stanowić podstawę doskonałej maseczki na skórę suchą. Łagodzi i zmiękcza naskórek.
Ziemniak - zawiera skrobię, witaminy A, C, B, PP, działa osłaniająco i przeciwzapalnie. Mąka ziemniaczana może stanowić składnik masek i kąpieli łagodzących, zwłaszcza przy wysuszonej, łuszczącej się skórze.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas