Tak zahamujesz utratę kolagenu w organizmie. To ważny składnik dla ciała
Kolagen odgrywa kluczową rolę w budowie skóry i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jego włókna tworzą trójwymiarową sieć, która pełni funkcję „rusztowania” dla tkanek, zapewniając przy tym skórze elastyczność i sprężystość. Po 25. roku życia produkcja kolagenu zaczyna spadać, co wiąże się m.in. z osłabieniem kości, mięśni i wiązadeł oraz wiotczeniem skóry. Istnieją na szczęście proste codzienne nawyki, dzięki którym skutecznie zapobiegniemy utracie tego cennego białka.

Spis treści:
Kolagenowe złoto dla ciała. Czego potrzeba naszej skórze?
Kolagen jest podstawowym budulcem wielu struktur w organizmie. Stanowi on ważny składnik tkanek - skóry, kości, zębów, naczyń krwionośnych oraz chrząstek i ścięgien.
"Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w organizmie człowieka i jest wytwarzany przez komórki zwane fibroblastami. Jego główną funkcją jest wytwarzanie mocnych i elastycznych włókien zwanych włóknami kolagenowymi. Włókna te wiążą tkanki łączne, takie jak ścięgna, mięśnie lub skóra. Wraz z wiekiem ulegają uszkodzeniu, ponieważ metabolizm komórek skóry staje się coraz wolniejszy, co wpływa na szybkość syntezy kolagenu" - tłumaczy w rozmowie z magazynem "Vogue" specjalistka medycyny estetycznej dr Mar Mira z Hiszpanii.
Choć postępujący w miarę starzenia spadek produkcji kolagenu to nieunikniony proces, jesteśmy w stanie go spowolnić, dbając m.in. o zbilansowaną dietę i pielęgnację.

"Wiek to niejedyny czynnik determinujący tempo produkcji lub utraty kolagenu. Dobre nawyki mogą okazać się niezwykle pomocne" - dodaje dr Mira.
Jednym z takowych nawyków jest ograniczenie ekspozycji na słońce i używanie kremu z filtrem.
"Promieniowanie ultrafioletowe powoduje szybsze niszczenie kolagenu i zmniejsza jego wytwarzanie. Dlatego tak ważne jest, aby stosować odpowiednią ochronę przeciwsłoneczną" - wskazuje ekspertka.
Jedzenie sekretem zdrowej i odżywionej skóry. Nie pomijaj tego kroku
Ogromne znaczenie w tym kontekście ma także nasz jadłospis. Dr Mira poleca włączyć do diety produkty bogate w białko kolagenowe: bulion kostny, nabiał, orzechy i ryby, takie jak tuńczyk czy łosoś. Jako że produkcję kolagenu stymulują pokarmy bogate w witaminę C, w swoim menu warto uwzględnić też paprykę, brokuły, brukselkę, truskawki, owoce cytrusowe oraz kiszonki.
Świetnym uzupełnieniem codziennej diety są napary z zielonej herbaty i imbiru, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu w komórkach uszkodzeń oksydacyjnych. Należy również pamiętać o regularnym nawadnianiu się.
"Nasze komórki potrzebują wody, aby się regenerować i eliminować toksyny" - zauważa specjalistka.
Te produkty wykreśl z jadłospisu, jeśli nie chcesz zmarszczek
Z jadłospisu warto natomiast wyeliminować żywność wysoko przetworzoną.
"Dostarczanie organizmowi niskiej jakości protein wpływa na zmniejszenie produkcji elastyny i kolagenu" - wskazuje dr Mira.
I dodaje, że doskonałe rezultaty przyniesie również rezygnacja z używek. Palenie papierosów i regularne sięganie po napoje wyskokowe prowadzą bowiem do przyspieszonego rozkładu kolagenu.
"Tytoń i alkohol niszczą włókna kolagenowe, a także powodują zatrzymywanie płynów w organizmie oraz hamują dotlenienie i odżywienie komórek" - podkreśla ekspertka.
Zobacz także: Chroni stawy, tętnice i skórę. Białko, które zapewni młodość na dłużej. Warto uzupełnić niedobory