Warzywa - najlepszy samoopalacz
Dermatolodzy przekonują - opalanie szkodzi skórze. Można jednak uzyskać zdrową opaleniznę i piękną skórę włączając do diety warzywa. Naukowcy dowiedli, że dieta bogata w marchew czy pomidory pozwala uzyskać złocisty odcień skóry, niestety wymaga cierpliwości.
Badacze dowiedli, że osoby, których codzienna dieta bogata jest w warzywa i owoce mogą pochwalić się naturalną złocistą "opalenizną". Dermatolog dr Susan Stuart na swojej liście naturalnych samoopalaczy wymienia m.in. marchew, pomidory słodkie ziemniaki, melony i morele, a także szpinak i jarmuż.
"Przeprowadzone przeze mnie badania jednoznacznie wykazały, że codzienne spożywanie kilku dodatkowych porcji warzyw i owoców powoduje zwiększoną pigmentację skóry, co wpływa na jej ciemniejszy odcień. Trudno dokładnie powiedzieć jak dużo i jak długo należy stosować taką dietę. Osoby uczestniczące w moim badaniu zostały poproszone o spożywanie dodatkowej porcji warzyw i owoców przez kilka miesięcy" - wyjaśnia dr Susan Stuart, autorka badania.
Dermatolog twierdzi, że efekt naturalnej opalenizny dają zawarte w tych produktach tzw. karotenoidy, które odpowiadają za czerwoną barwę marchwi czy pomidorów. Mają one również dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i rozrodczy.
Dermatolog wyjaśnia, że nie tylko warzywa i owoce o pomarańczowym zabarwieniu wpływają korzystnie na koloryt skóry. Również ciemne zielone warzywa takie jak szpinak czy jarmuż zawierają w sobie znaczne ilości beta-karotenu, który również wpływa na pigmentację skóry.
"Należy jednak mieć na uwadze to, że na naszą naturalną opaleniznę istotny wpływ ma rodzaj skóry i jej naturalny poziom pigmentacji skóry" - dodaje naukowiec.