Reklama

10 korzyści płynących z jedzenia bananów

Słodkie, sycące, łatwe do przygotowania… Idealne jako alternatywa dla słodyczy, smaczna przekąska między posiłkami - banany.

Można jednak spotkać się z twierdzeniem, że są zbyt kaloryczne i nie powinny być jedzone przez osoby będące na diecie (jeden średni banan zawiera ok. 114 kcal) - otóż błąd. Spożywając banany w rozsądnych ilościach (najlepiej o poranku), dostarczymy sobie wielu niezbędnych witamin, błonnika, a co więcej - poprawimy swoje samopoczucie i dodamy energii na cały dzień!

Niezwykłe właściwości bananów:

1. Wzmacniają serce i obniżają cholesterol

Banany są źródłem potasu, dzięki czemu obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Regularne ich jedzenie chroni zatem układ krążenia. Posiadają pektyny (prawie tyle, co jabłka), a co za tym idzie - mogą obniżać poziom złego cholesterolu i zapobiegać miażdżycy.

Reklama

2. Odkwaszają organizm

Zawarte w bananach minerały takie jak: wapń, potas i magnez mają właściwości alkalizujące - neutralizują zakwaszające działanie niektórych produktów mięsnych i ryb. Innymi słowy działają odkwaszająco na organizm.

3. Oczyszczają jelita

"Miotełka" układu pokarmowego - tak potocznie można je nazwać. Wymiatają bowiem zalegające toksyny w jelitach. Ponadto banany posiadają błonnik, który w połączeniu z wodą daje uczucie sytości na dłużej - dzięki temu nie mamy ochoty na ciągłe podjadanie między posiłkami.  Jedząc je przyspieszymy też metabolizm i wspomożemy układ pokarmowy.

4. Opóźniają procesy starzenia i chronią wzrok

Banany zawierają antyoksydanty (przeciwutleniacze) walczące z wolnymi rodnikami powodującymi starzenie się skóry. Jedząc je regularnie możemy w naturalny sposób opóźnić te procesy oraz przeciwdziałać rozwojowi chorób takich jak np.: nadciśnienie i miażdżyca. Owoce te dostarczają też beta-karotenu, odpowiedzialnego m.in. za prawidłowe funkcjonowanie wzroku i spowolnienie powstawania zmarszczek.

5. Zdrowe włosy i paznokcie

Cynk - występujący w śladowych ilościach w naszym organizmie, odpowiada m.in. za prawidłową pracę wielu narządów. Wpływa też na poprawę odporności, pobudza pracę  trzustki i tarczycy, a także działa korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Chcąc wzbogacić codzienną dietę o ten pierwiastek warto jeść banany, gdyż są one jednym z najbogatszych jego źródeł.

6. Przeciwdziałają niedokrwistości

Jak dobrze wiemy za produkcję hemoglobiny odpowiada żelazo, które jest niezwykle ważne w naszej diecie. Poza tym, że zapobiega anemii, stymuluje też odporność i regenerację tkanek. Najwięcej tego mikroelementu możemy pozyskiwać ze spożywania czerwonego mięsa, jednak znajdziemy go też sporo m.in. w bananach. Jest to dobra wiadomość przede wszystkim dla wegetarian.

7. Źródło kwasu foliowego

Kwas foliowy - szczególnie ważny i zalecany jako suplement dla przyszłych mam i nie tylko. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego warto przyjmować go nie tylko w postaci tabletek. Ponadto działa pozytywnie na układ nerwowy, łagodząc niepokój oraz stres.

8. Prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu

Szczególnie sportowcy i osoby aktywne fizycznie, powinny pamiętać o włączeniu bananów do diety. Zawierają one mangan - odpowiedzialny za prawidłową budowę i funkcjonowanie kości.  Jest niezbędny w profilaktyce osteoporozy. Jedząc jednego banana dziennie jesteśmy w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

9. Energia na cały dzień

Mimo, iż banany to dość kaloryczne owoce, rewelacyjnie wpływają na przyspieszenie regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Jedząc je, nie odczuwamy zbyt dużego zmęczenia po zakończonym treningu a nasz organizm jest w stanie szybciej się zregenerować. Uzupełniamy przy tym niedobory mikroelementów, które tracimy wraz z potem. Banan to doskonały wybór dla osób zabieganych, nie mających czasu na jedzenie śniadań w domu.

10. Idealne na dobry nastrój

Są idealnym sposobem na kiepski nastrój i przeciwdziałanie depresji. Zawierają tryptofan - aminokwas egzogenny, czyli taki który musimy dostarczać wraz z pożywieniem - nasz organizm nie jest w stanie go wytworzyć. Podczas rozkładu tryptofanu uwolniona zostaje serotonina, czyli hormon szczęścia odpowiedzialny na dobre samopoczucie i lepszy nastrój.


Nie można jednak pominąć faktu, że ze względu na wysoki indeks glikemiczny i zawartość fruktozy w bananach nie powinny ich jeść osoby chorujące na cukrzycę. Po zjedzeniu owocu w naszym organizmie powstaje też dużo kwasu moczowego nasilającego objawy dny moczanowej.

Osoby nie mające przeciwwskazań do spożywania tych słodkich i energetycznych owoców powinny na stałe wprowadzić je do diety i urozmaicać nimi posiłki. Najlepiej o poranku, na pierwsze lub drugie śniadanie, aby już na początku dnia poczuć pełnię sił i energię do działania, a przy tym dostarczyć mnóstwa witamin. Bez wątpliwości, banany to naturalna recepta na świetną kondycję i samopoczucie.

Dominika Gębiś

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy