Reklama

10 negatywnych skutków spożywania cukru

Produkty z dodatkiem cukru stanowią co najmniej 10% kalorii spożywanych przez przeciętnego człowieka. Jednak około 1 na 10 osób spożywa 1/4 lub więcej kalorii z substancji słodzących. Są one szkodliwe z dwóch powodów. Po pierwsze powodują przyrost wagi oraz ubytki w zębach. Po drugie dostarczają tzw. pustych kalorii, czyli takich, które nie dostarczają do organizmu włókien, witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych. Substancje słodzące są najgorszym składnikiem występującym w dzisiejszej diecie. Cukier może źle wpływać na metabolizm oraz przyczyniać się do powstawania wielu chorób. Oto 10 negatywnych skutków cukru na nasze zdrowie.

Cukier powoduje gromadzenie się tłuszczu w okolicy brzucha

Otyłość wśród osób dorosłych w przeciągu 30 lat zwiększyła się o 3 razy, natomiast wśród dzieci wskaźnik ten się podwoił. Otyłość wśród dzieci spowodowana jest nagromadzeniem się tłuszczu w okolicy brzucha. Dlaczego? Jedną z przyczyn może być zwiększenie ilości spożywanych napojów słodzonych fruktozą, co przyczynia się do zwiększenia ilości tłuszczu w brzuchu, a także większego ryzyka chorób serca i cukrzycy.

Cukier pogarsza objawy nerwicy

Nasza dieta stała się bogata w tłuszcze i cukry, które niekoniecznie powodują nerwice, jednak mogą pogorszyć jej istniejące objawy oraz spowodować, że będziesz miał kłopoty z radzeniem sobie w sytuacjach stresowych.

Reklama

Cukier może także powodować problemy z myśleniem, zmęczenie oraz niewyraźne widzenie, które to objawy mogą być związane z atakiem paniki, który jeszcze bardziej wzmaga uczucie niepokoju i strach. Wysoki poziom cukru może powodować drżenie oraz napięcie mięśni, które mogą pogorszyć objawy zdenerwowania.

Naukowcy w 2008 roku odkryli pewną relacje między spożyciem cukru oraz nerwicą. Przeprowadzili oni badania na szczurach, które żywiły się cukrem i okazało się, że były one bardziej poddenerwowane. Natomiast eksperyment z 2009 roku wykazał, że szczury karmione sacharozą nie miały podobnych objawów.

Sama zmiana diety nie wyleczy nerwicy, jednak może zmniejszyć jej objawy, dodać energii oraz polepszyć radzenie sobie w stresujących sytuacjach.

Cukier wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazują, że cukier tłumi odpowiedź systemu immunologicznego. Aby dokładnie zrozumieć mechanizm tego procesu, potrzebne jest przeprowadzenie większej ilości badań, jednak na ten moment wiemy, że bakterie oraz grzyby żywią się cukrem, przez co wzrasta ryzyko infekcji.

Cukier przyspiesza proces starzenia

Kolejnym negatywnym skutkiem jaki powoduje cukier, jest utrata elastyczności tkanek, przez co twoja skóra może wyglądać na starszą, niż jest w rzeczywistości. Dzieje się tak dlatego, że cukier rozkłada kolagen, a proces ten jest bardzo trudny do odwrócenia. Ponadto powoduje on zaburzenia procesów metabolicznych oraz przewlekłe choroby degeneracyjne.

Cukier sprawia, że organy stają się otłuszczone

Fruktoza – składnik syropu kukurydzianego – sprawia, że wątroba gromadzi dużą ilość tłuszczu w różnych miejscach. Po pewnym czasie dieta bogata we fruktozę może prowadzić do odkładania się tłuszczu wokół wątroby, co może doprowadzić do niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby, które przed 1980 rokiem było rzadkością.

Cukier powoduje przewlekłe choroby

Spożywanie dużych ilości cukru, prowadzi do podwyższenia jego poziomu we krwi, a także podwyższenia poziomu insuliny, która jest hormonem produkowanym przez trzustkę w odpowiedzi na podwyższony poziom cukru. Tak więc im więcej jesz cukru i przetworzonych węglowodanów, tym większa ilość produkowanej insuliny. Może doprowadzić to do rozwinięcia się niektórych rodzajów nowotworów, chorób serca, zespołu policystycznych jajników, trądziku a nawet krótkowzroczności.

Zmniejszenie spożywanych ilości cukru pomoże ci zmniejszyć poziom insuliny oraz ryzyko powstania przewlekłych chorób.

Cukier może powodować cukrzycę

Osoby, które spożywają duże ilości cukru, mają wyższy wskaźnik glukozy na czczo oraz hipoglikemie reaktywną. Dzieje się tak dlatego, że cukier zmniejsza twoją wrażliwość na insulinę, sprawiając, że podnosi się jej poziom we krwi, co z kolei może prowadzić do powstania cukrzycy.

Cukier powoduje zaburzenia nastroju

Wysoki poziom cukru może powodować zaburzenia nastroju oraz zwiększone ryzyko depresji. Istnieje kilka teorii mających wyjaśniać przyczyny takiego stanu rzeczy. Cukier tłumi działanie hormonu zwanego BDNF, którego niski poziom wykrywany jest u osób cierpiących na depresję. Co ciekawe kraje, w których spożycie cukru jest wysokie, mają także wysoki wskaźnik osób z depresją.

Cukier powoduje niedobory chromu

Osoby, których dieta bogata jest w cukier oraz przetworzone węglowodany, nie dostarczają swojemu organizmowi odpowiednich ilości chromu, który odpowiedzialny jest między innymi za regulowanie poziomu cukru we krwi.

Chrom możemy znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, owocach morza oraz roślinach. Rafinowana skrobia oraz inne węglowodany sprawiają, że produkty te tracą swoje zasoby chromu.

Cukier powoduje próchnicę

Poza tymi wszystkim skutkami spożywania cukru, podstawową szkodą jaką wyrządza, jest właśnie próchnica. Jego pozostałości na zębach powodują powstawanie ubytków bardziej niż jakiekolwiek inne substancje znajdujące się w pożywieniu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy