10 powodów, by jeść kasze

article cover

10 powodów, by jeść kasze

Komosa. Należy do tzw. pseudozbóż, czyli w rzeczywistości nie jest zbożem, ale ma bogate w skrobię nasiona. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. Nie ma w niej glutenu. Zawiera więcej wapnia niż mleko oraz sporo flawonoidów, w tym zwłaszcza kwercetyny działającej przeciwzapalnie i z powodzeniem stosowanej w leczeniu alergii. Kuskus. To kasza z pszenicy durum. Zawiera sporo białka i jest lekkostrawna. Nie podrażnia śluzówki żołądka. Szczególnie polecany jest osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Osoby chorujące na cukrzycę powinny jeść kuskus sporadycznie i raczej w małych ilościach, gdyż akurat ta odmiana kaszy ma wysoki indeks glikemiczny (IG 65). Justyna Marszałkowska, dietetyk Źródło: Dobry Tydzień
Komosa. Należy do tzw. pseudozbóż, czyli w rzeczywistości nie jest zbożem, ale ma bogate w skrobię nasiona. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka. Nie ma w niej glutenu. Zawiera więcej wapnia niż mleko oraz sporo flawonoidów, w tym zwłaszcza kwercetyny działającej przeciwzapalnie i z powodzeniem stosowanej w leczeniu alergii. Kuskus. To kasza z pszenicy durum. Zawiera sporo białka i jest lekkostrawna. Nie podrażnia śluzówki żołądka. Szczególnie polecany jest osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Osoby chorujące na cukrzycę powinny jeść kuskus sporadycznie i raczej w małych ilościach, gdyż akurat ta odmiana kaszy ma wysoki indeks glikemiczny (IG 65). Justyna Marszałkowska, dietetyk Źródło: Dobry Tydzień 123RF/PICSEL
Amarantus. Tak jak komosa ryżowa należy do pseudozbóż. Nie zawiera glutenu. Jest zalecany szczególnie chorym na anemię. Działa antybakteryjnie, antynowotworowo, wspomaga pracę wątroby i trzustki, a także opóźnia procesy starzenia. Kasza bulgur. Należy do kasz pszenicznych. Powstaje z twardej pszenicy durum. Zawiera dwa razy więcej błonnika niż inne kasze pszeniczne (manna, kuskus). Jest także najmniej kaloryczna. Polecana osobom kontrolującym wagę. Wyróżnia się także dużą ilością potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B.
Amarantus. Tak jak komosa ryżowa należy do pseudozbóż. Nie zawiera glutenu. Jest zalecany szczególnie chorym na anemię. Działa antybakteryjnie, antynowotworowo, wspomaga pracę wątroby i trzustki, a także opóźnia procesy starzenia. Kasza bulgur. Należy do kasz pszenicznych. Powstaje z twardej pszenicy durum. Zawiera dwa razy więcej błonnika niż inne kasze pszeniczne (manna, kuskus). Jest także najmniej kaloryczna. Polecana osobom kontrolującym wagę. Wyróżnia się także dużą ilością potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B. 123RF/PICSEL
9. Są wskazane w walce z cukrzycą. Stanowią źródło węglowodanów złożonych, które nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Kasze gryczana i jęczmienna mają też niski indeks glikemiczny. Zawartość D-chiroinozytolu i magnezu poprawia działanie insuliny. 10. Korzystne dla wzroku. Luteina, antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki przyczyniające się do starzenia wzroku. To naturalny barwnik występujący w plamce żółtej chroniący siatkówkę oka przed skutkami promieniowania UV. Przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej – chorobie oka, która ujawnia się z wiekiem.
9. Są wskazane w walce z cukrzycą. Stanowią źródło węglowodanów złożonych, które nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. Kasze gryczana i jęczmienna mają też niski indeks glikemiczny. Zawartość D-chiroinozytolu i magnezu poprawia działanie insuliny. 10. Korzystne dla wzroku. Luteina, antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki przyczyniające się do starzenia wzroku. To naturalny barwnik występujący w plamce żółtej chroniący siatkówkę oka przed skutkami promieniowania UV. Przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej – chorobie oka, która ujawnia się z wiekiem.
7. Wzmacniają stawy i mięśnie. Ze względu na zawartość krzemu, który jest ważny dla budowy kości i chrząstek, stawów i włosów, a także białko – budulec chrząstki stawowej potrzebny do sprawnego funkcjonowania mięśni. 8. Działają antynowotworowo. Antyoksydanty (witamina E, cynk, selen, luteina) chronią przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają DNA komórek. Kasza jaglana zawiera lignany, które wyrównują poziom hormonów i w ten sposób zapobiegają nowotworom piersi. Kasze wzmacniają odporność i wspomagają odnowę tkanek zniszczonych przez radio- i chemioterapię.
7. Wzmacniają stawy i mięśnie. Ze względu na zawartość krzemu, który jest ważny dla budowy kości i chrząstek, stawów i włosów, a także białko – budulec chrząstki stawowej potrzebny do sprawnego funkcjonowania mięśni. 8. Działają antynowotworowo. Antyoksydanty (witamina E, cynk, selen, luteina) chronią przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają DNA komórek. Kasza jaglana zawiera lignany, które wyrównują poziom hormonów i w ten sposób zapobiegają nowotworom piersi. Kasze wzmacniają odporność i wspomagają odnowę tkanek zniszczonych przez radio- i chemioterapię.
5. Koją nerwy, poprawiają pamięć. Kasze warto jeść w stresie czy w okresie wytężonej pracy umysłowej. Zmniejszają nadpobudliwość komórek nerwowych. Poprawiają pamięć i koncentrację. Tak działa magnez i witaminy z grupy B, np. B6 i B9. 6. Pomagają uniknąć anemii. Są źródłem żelaza, zwłaszcza kasza jaglana. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza z kasz, powinniśmy jeść je w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, np. z dodatkiem kiszonej kapusty, posypane natką pietruszki czy z truskawkami.
5. Koją nerwy, poprawiają pamięć. Kasze warto jeść w stresie czy w okresie wytężonej pracy umysłowej. Zmniejszają nadpobudliwość komórek nerwowych. Poprawiają pamięć i koncentrację. Tak działa magnez i witaminy z grupy B, np. B6 i B9. 6. Pomagają uniknąć anemii. Są źródłem żelaza, zwłaszcza kasza jaglana. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza z kasz, powinniśmy jeść je w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, np. z dodatkiem kiszonej kapusty, posypane natką pietruszki czy z truskawkami.
3. Obniżają poziom złego cholesterolu. Tak działa beta-glukan, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą dobry cholesterol. 4. Pomagają zwalczyć infekcje i stany zapalne. Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny.
3. Obniżają poziom złego cholesterolu. Tak działa beta-glukan, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą dobry cholesterol. 4. Pomagają zwalczyć infekcje i stany zapalne. Rozgrzewają i dodają energii. Beta-glukan i cynk odżywiają komórki jelita, poprawiając odporność. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i wysuszające, pomaga oczyścić zatoki z wydzieliny.
1. Wspomagają trawienie. Im kasza grubsza, tym więcej ma błonnika, który pomaga przesuwać się resztkom pokarmowym i usuwa niestrawione jedzenie z jelit. To zwalcza zaparcia. 2. Chronią serce i układ krążenia. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, który obniża ciśnienie, magnez, krzem, rutynę itp. Niedobór potasu i magnezu może sygnalizować kołatanie serca, arytmia. Rutyna uelastycznia naczynia krwionośne i chroni przed zawałem i udarem.
1. Wspomagają trawienie. Im kasza grubsza, tym więcej ma błonnika, który pomaga przesuwać się resztkom pokarmowym i usuwa niestrawione jedzenie z jelit. To zwalcza zaparcia. 2. Chronią serce i układ krążenia. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, który obniża ciśnienie, magnez, krzem, rutynę itp. Niedobór potasu i magnezu może sygnalizować kołatanie serca, arytmia. Rutyna uelastycznia naczynia krwionośne i chroni przed zawałem i udarem.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?