Reklama

​10 składników diety antynowotworowej

Jak pokazują liczne badania naukowe, niektóre produkty spożywcze pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu. W antyrakowym jadłospisie powinny się znaleźć przede wszystkim warzywa, takie jak brokuły, kalafior, pomidory czy czosnek. Ale nie tylko.

Eksperci sugerują, by nie rezygnować np. z picia kawy - ma ona szereg dobroczynnych właściwości.

To, co umieszczamy na talerzu, ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Zbilansowana dieta nie bez racji uchodzi za jeden z filarów zdrowego stylu życia. Naukowcy z Cancer Research UK, brytyjskiej organizacji charytatywnej zajmującej się badaniami nad chorobami nowotworowymi przekonują, że właściwie skomponowany jadłospis może pomóc nam zredukować ryzyko wystąpienia raka. Co powinno zatem znaleźć się na kulinarnej antynowotworowej liście?

Reklama

Jabłka

Jednym z najzdrowszych, a zarazem dostępnych owoców, jest jabłko. Jako że jest bogatym źródłem błonnika i witaminy C, powinno jak najczęściej gościć w naszym menu. W kontekście zapobiegania nowotworom, kluczowym składnikiem jabłek jest kwercetyna - naturalnie występująca substancja chemiczna, która hamuje stany zapalne w organizmie i powstrzymuje degradację komórek. Badanie włoskich uczonych z 2016 r. wykazało, że spożywanie co najmniej jednego jabłka dziennie może potencjalnie zmniejszyć ryzyko raka płuc o 25 proc., a także zapewnić ochronę przed nowotworami jelit, jamy ustnej i piersi.

Pomidory

Pomidory stanowią cenne źródło likopenu - przeciwutleniacza, który nadaje soczystym warzywom charakterystyczny czerwony kolor. To jednak niejedyna jego właściwość. Liczne badania sugerują, że może on istotnie zmniejszać ryzyko raka prostaty. Co ciekawe, w przeciwieństwie do wielu przetworzonych produktów spożywczych, te na bazie skoncentrowanych pomidorów - jak choćby passata i ketchup - zawierają jeszcze większe ilości likopenu.

Warzywa strączkowe

Fasola i groch są bogate w błonnik i kwas foliowy, składnik niezbędny do produkcji DNA. A ponieważ rośliny strączkowe są także źródłem saponin, czyli związków chemicznych hamujących wzrost komórek rakowych, można uznać je za skuteczne narzędzie do przeciwdziałania nowotworom. W jednym z badań przeprowadzonych w 2011 r. amerykańscy uczeni dowiedli, że osoby regularnie spożywające soczewicę, groch i fasolę, są aż o 40 proc. mniej narażone na wystąpienie nowotworu niż ci, którzy od warzyw strączkowych na co dzień stronią.

Warzywa kapustne

Warzywa kapustne, takie jak brokuły, kalafior i brukselka, zawierają naturalną substancję chemiczną zwaną glukozynolanem. Niektóre badania sugerują, że może ona chronić przed rakiem piersi, którego ryzyko zwiększają zaburzenia hormonalne w organizmie. Inne badania wykazały, że wzrost komórek raka piersi hamuje także występujący w brokułach sulforafan.

Czosnek

Naukowcy od lat badają właściwości czosnku w kontekście przeciwdziałania nowotworom. Kluczowym jego składnikiem jest allicyna - siarkoorganiczny związek chemiczny uwalniany podczas krojenia lub wyciskania czosnku. Najnowsze doniesienia chińskich naukowców dowodzą, że regularne spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko raka jelita nawet o 79 proc.

Jagody

Jagody zawierają szeroką gamę mikroelementów poprawiających nasz ogólny stan zdrowia. Są bogate w witaminy C i K, a także stanowią doskonałe źródło manganu i błonnika pokarmowego. Zaliczają się one również do żywności zawierającej największą ilość przeciwutleniaczy, co ma niebagatelne znaczenie w zwalczaniu rozmaitych stanów zapalnych. Najnowsze badania amerykańskich uczonych dowodzą, że codzienne spożywanie porcji jagód może zmniejszyć ryzyko raka jelita o 57 proc.

Winogrona

Winogrona są bogate w resweratrol, substancję roślinną szeroko przebadaną pod kątem działania przeciwnowotworowego. Najwięcej resweratrolu znajduje się w skórce czerwonych i fioletowych winogron. Popularna teza głosi, że czerwone wino obniża ryzyko nowotworu. Choć jest tak w istocie, ze względu na skutki uboczne nadmiernego spożycia alkoholu, eksperci zalecają zdrowszą alternatywę w postaci winogron lub soku winogronowego.

Tłuste ryby

Według badań ryzyko raka jelita grubego możemy zmniejszyć o ponad połowę, regularnie jedząc tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela lub sardele. Ryby te mają bowiem bardzo wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak witamina B, potas i kwasy omega-3. Rezultaty ubiegłorocznego badania uczonych z Oxfordu sugerują, że osoby jedzące tłuste ryby lub przyjmujące suplementy z olejem rybnym przynajmniej cztery razy w tygodniu, są o 63 proc. mniej narażone na raka jelita grubego niż ci, którzy po ryby sięgają rzadko lub wcale.

Brązowy ryż

Produkty pełnoziarniste polecane są przez dietetyków z wielu względów. Prócz korzystnego wpływu na układ trawienny i sercowo-naczyniowy, mogą również przeciwdziałać nowotworom. Według American Institute for Cancer Research dzieje się tak dlatego, że produkty pełnoziarniste zawierają polifenole - związki roślinne, które zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów.

Kawa

Badanie przeprowadzone w ubiegłym roku przez naukowców z Queen's University Belfast wykazało, że amatorzy kawy są o 50 proc. mniej narażeni na raka wątroby niż ludzie, którzy nie piją jej regularnie. Ziarna kawy zawierają bowiem polifenole, a konkretnie kwas chlorogenowy, który powstrzymuje podział komórek rakowych. Pamiętajmy jednak, że najzdrowsza jest kawa świeżo parzona. Rozpuszczalna zawiera znacznie mniej zwalczających choroby przeciwutleniaczy. 


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy