Reklama

Reklama

​10 zdrowych produktów, których lepiej unikać podczas choroby

Szpinak, orzechy, brokuły, otręby i owoce cytrusowe mają w sobie mnóstwo witamin i warto uwzględnić je w codziennej diecie. Jednak gdy chorujemy, powinniśmy ich unikać, bo mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Spożywanie ich prowadzi bowiem często do zaostrzenia dolegliwości.

Kiedy zaczynają doskwierać nam niestrawność czy przeziębienie, intuicyjnie sięgamy po lekkie, pełne witamin produkty. Podczas grypy dodajemy do potraw rozgrzewający imbir, mający antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości, czosnek oraz bogatą w witaminę C cytrynę. Przy zatruciu z kolei ratujemy się zwykle chudym mlekiem i czerstwym pieczywem. Wiemy również, że powinniśmy pić jak najwięcej wody.

Reklama

Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie ocenić, czy to, co ląduje na talerzu, na pewno nam służy. Niektórych, nawet zdrowych i pełnowartościowych produktów, w czasie choroby lepiej unikać. Mogą bowiem zaostrzyć objawy lub wydłużyć czas ich trwania.

Szpinak

Gdy chorujemy na grypę, przeziębienie lub mamy gorączkę, wystrzegajmy się jedzenia szpinaku. Zawiera on bowiem duże ilości histaminy - substancji chemicznej, której uwalnianie może wywołać reakcje alergiczne. 

- Spożycie szpinaku ze względu na obecność histaminy może aktywować reakcję zapalną, a co za tym idzie spotęgować uczucie zmęczenia i nasilić objawy związane z przeziębieniem lub grypą - wyjaśnia w rozmowie z "Huffington Post" dr Renee Wellenstein, lekarka specjalizująca się w medycynie funkcjonalnej.

Orzechy

Zawierają ważne składniki odżywcze, które pomagają organizmowi zwalczyć infekcję, np. cynk i witaminę E. Ale zarazem są ciężkostrawne. Wellenstein sugeruje więc powstrzymać się od jedzenia orzechów na początkowym etapie choroby, szczególnie jeśli doskwierają nam problemy z żołądkiem lub wysoka gorączka. Ponieważ orzechy zawierają dużo tłuszczów, organizm będzie musiał podjąć dodatkowy wysiłek, aby je strawić, co przy spowodowanym chorobą osłabieniu, nie jest wskazane. Może to wywołać nie tylko rozstrój żołądka, ale i spadek energii potrzebnej do walki z infekcją.

Brokuły

- Chociaż brokuły są bardzo zdrowe, z uwagi na zawartość składników wzmacniających odporność, są także bogate w błonnik, który może być trudny do strawienia, gdy jesteśmy chorzy - tłumaczy Mahmoud Ghannoum, ekspert ds. zdrowia jelit oraz autor książki "Total Gut Balance". 

Aby uniknąć podrażnienia przewodu pokarmowego, stosujmy wówczas dietę zawierającą przede wszystkim pokarmy o niskiej zawartości błonnika i łatwiejsze do strawienia. W ten sposób organizm będzie mógł skoncentrować się na walce z drobnoustrojami.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje