Reklama

11 najlepszych zamienników soli

Powszechnie wiadomo, że nadmierne spożywanie soli niekorzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim sól podnosi poziom ciśnienia krwi, co w rezultacie może przyczynić się do późniejszych chorób serca czy nawet udaru. Jeśli jednak koniecznie musisz używać soli, będzie trudno ci się bez niej obyć, bo jedzenie przestanie mieć smak. Dobra wiadomość jest taka, że możesz chronić swoje serce i jednocześnie spożywać smaczne posiłki. Oto lista jedenastu fantastycznych alternatyw dla soli i wskazówki, jak ich używać.

Chili w proszku

To zapewne najbardziej przydatna przyprawa na tej liście. Chili w proszku jest znacznie lepsze niż ostry sos, który też zawiera dużo soli. Wystarczy szczypta do potrawy, ale to wszystko zależy od tego, jak pikantne jedzenie lubisz. Możesz używać chili zamiast soli do wszystkich potraw –  mogą to być zupy warzywne, mięsne potrawki czy sosy serowe.

Bazylia

Bazylia to świetne zioło, które trzeba mieć zawsze pod ręką. Ma bardzo uniwersalny, lekko pieprzny smak. Pasuje szczególnie dobrze do włoskich dań, jak pizza lub sosy do makaronów. Świeża bazylia podkreśli również smak sałatek. Doda potrawom interesujący smak, dzięki czemu nie będziesz potrzebować soli. Warto zatem hodować bazylię na parapecie swojego okna.

Reklama

Papryka

Jeśli nie smakują ci ostre przyprawy, jak chili w proszku czy pieprzy cayenne, dobrym zamiennikiem może być słodka papryka, która nie będzie palić w usta. Ma łagodny, lekko słodki smak. Dobrym sposobem jest zmieszanie jej z jogurtem, który będzie idealnym dipem do pieczonych ziemniaków.

Innym rozwiązaniem jest zmieszanie papryki z czosnkiem, czym można natrzeć mięso, by przygotować je na sposób hiszpański. Niektórzy lubią również dodawać paprykę do jajecznicy.

Mięta

Mięta to zioło o wszechstronnym zastosowaniu. Jej smak pasuje zarówno do słodkich, jak i do słonych potraw. Można dodać ją do sałatek albo poeksperymentować i użyć do makaronu (np. do pesto). Zaskakująco dobrze pasuje również do warzyw jak groszek lub marchew.

Szczypiorek

Dobry zamiennik cebuli w daniach różnego rodzaju, ze względu na podobny, lecz łagodniejszy smak. Wystarczy posiekać i dodać do puree ziemniaczanego, sałatek czy dań z kurczaka. Pamiętaj jednak, by dodawać szczypiorek pod koniec gotowania, gdyż w wysokiej temperaturze traci swój smak.

Rozmaryn

Świeże łodygi rozmarynu przypominają trochę gałązki sosny i podobnie pachną. Rozmaryn jest kolejną alternatywą dla soli, jeśli chcesz poprawić smak swoich dań. Doskonale pasuje do ziemniaków. Możesz również posypać nim pizzę lub dodać do sosów na bazie pomidorów. Uważaj jednak, jest to zioło o wyjątkowo intensywnym smaku i zapachu, więc nie ma potrzeby używać go w nadmiarze.

Kardamon

Używa się go głównie w daniach kuchni Azjatyckiej. Ma lekko pikantny smak. Występuje w formie łupiny i ziaren. Można go łączyć z jogurtem, chili w proszku, kminkiem i kolendrą, by otrzymać pyszną marynatę do mięs, do której nie potrzeba dodawać soli.

Gałka muszkatołowa

Gałkę muszkatołową używa się głównie do deserów i wypieków ze względu na jej słodkawy smak, jednak można znaleźć dla niej inne zastosowanie. Dodaj świeżo zmieloną gałkę muszkatołową i szczyptę pieprzu do białych sosów lub zupy ziemniaczanej. Wtedy nie będzie potrzeby używania dużej ilości soli.

Kurkuma

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie są w stanie zjeść porcji ryżu bez soli, spróbuj doprawić go kurkumą. Ta żółta przyprawa ma mocny, nieco gorzki smak, więc używaj jej ostrożnie.

Imbir

Gdy następnym razem przygotujesz smażone warzywa w woku, zamiast użyć soli, posiekaj kawałek świeżego imbiru. Imbir ma ostry, nieco cytrusowy smak, przez co dania nabiorą ciekawszego smaku. Korzeń imbiru doda też trochę wyrazistości pieczeni i (podobnie jak kurkuma) może być dodawany do ryżu.

Tymianek

Ziemisty posmak tymianku doskonale pasuje do mięty, więc wróć do punktu czwartego tej listy, by zobaczyć, z jakimi daniami można go połączyć. Tymianek może też być stosowany solo. Wystarczy posiekać listki lub użyć w całości. Dodawaj do zapiekanek, gulaszów i pieczonych warzyw. Pamiętaj, by używać go na początku gotowania, gdyż ten proces wydobędzie jego smak.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy