Reklama

Reklama

12 korzyści z fioletowych warzyw i owoców

Czerwona cebula, buraki czerwone, bakłażan, czerwona kapusta, jeżyny, borówki, maliny, czarne porzeczki, aronia, figi, jagody, śliwki i czerwone winogrona – co je łączy? Wspólnym mianownikiem warzyw i owoców w odcieniach czerwieni, fioletu i granatu są antocyjany – związki o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Dobrze wiemy, że dla zdrowia i dobrej sylwetki konieczna jest mądra, dobrze zbilansowana dieta.

Jednym z jej podstawowych założeń jest urozmaicanie jadłospisu - monotonia nie służy zdrowiu i wycisza procesy metaboliczne. Kolejnym ważnym punktem jest włączenie do menu warzyw i owoców, najlepiej zjadanych na surowo.

Mówiąc o warzywach najczęściej mamy przed oczami kolor zielony. 

Chlorofil - zielony barwnik

Faktycznie trudno przecenić rolę, jaką chlorofil (zielony barwnik roślin) odgrywa w ludzkim organizmie. Ten silny antyoksydant sprzyja dotlenieniu komórek, oczyszcza i wspiera funkcjonowanie układu limfatycznego, a tym samym poprawia naszą odporność.

W dobrze dotlenionych komórkach nie ma miejsca dla wirusów i bakterii - mają znikome szanse na przetrwanie.

Reklama

Siła fioletu

Niepodważalnym atutem ciemnofioletowych, czerwonych i granatowych warzyw i owoców są obecne w nich liczne przeciwutleniacze, szczególnie antocyjany. Te organiczne związki chemiczne to silne przeciwutleniacze, które dodatkowo odpowiedzialne są za barwę roślin. W zależności od pH środowiska antocyjany przyjmują odcienie od czerwonego (cebula, maliny) po ciemny fiolet (bakłażan, jeżyny) i granat (borówki).

Co zyskamy z fioletowych warzyw i owoców?

Komponując jadłospis pamiętajmy o fioletowych, czerwonych i granatowych warzywach i owocach. Zyskamy nie tylko ciekawe kompozycje kolorystyczne i wyraziste nuty smakowe, ale też wiele korzyści dla zdrowia. Fioletowe rośliny:

1. Mają silne właściwości przeciwzapalne: neutralizując wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia komórek i hamują rozwój chorób cywilizacyjnych.

2. Mają właściwości antybakteryjne.

3. Sprzyjają pracy serca i całego układu sercowo-naczyniowego: obniżają ciśnienie tętnicze krwi, hamują agregacje płytek krwi i wzmacniają naczynia krwionośne.

4. Wspierają funkcjonowanie wątroby.

5. Pomagają normalizować poziom cholesterolu we krwi.

6. Mają silne działanie przeciwnowotworowe, chronią szczególnie przed rakiem jelita grubego.

7. Są istotnym wsparciem dla narządu wzroku - antocyjany z borówek wykorzystywane są do leczenia schorzeń w obrębie siatkówki oka.

8. Sprzyjają normalizacji poziomu cukru we krwi. Diabetykom polecane są szczególnie jeżyny.

9. Zapobiegają schorzeniom w obrębie układu moczowego.

10. Jedzone regularnie poprawiają zdolności poznawcze, w tym pamięć krótkotrwałą.

11. Hamują rozwój choroby Alzhaimera.

12. Dbają o dobry metabolizm, stymulują ruchy perystaltyczne jelit i chronią śluzówki układu pokarmowego przed podrażnieniami i rozwojem choroby wrzodowej.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fioletowe warzywa i owoce

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje