Reklama

20 leków z jesiennego ogródka

Choć to środek października, w ogródkach wciąż sporo warzyw, owoców i ziół. Nie tylko doskonale smakują, ale mogą nam też posłużyć za wspaniałe lecznicze surowce!

Oto przepisy, dzięki którym wszystko, co najlepsze w skórkach, miąższu i listkach, trafi do twojej domowej apteczki. Wypróbuj najskuteczniejsze warzywne oraz owocowe kuracje.

Buraki czerwone pomogą przy niedokrwistości i osłabieniu

1. Pokrzepiający kwas buraczany: 1 kg buraków umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Obierz i rozdrobnij 10 ząbków czosnku. Układaj warstwami na przemian buraki i czosnek, posypując szczyptą soli i cukru. Zalej 2 l przegotowanej, letniej wody. Przykryj talerzykiem, dobrze go dociśnij, możesz też obwiązać naczynie gazą. Odstaw do ciepła na 10 dni (ale nie dłużej). Przecedź kwas do butelek. Trzymaj w chłodzie. Pij 1/2 szklanki raz dziennie.

Reklama

Cebula zadba o oskrzela i tętnica

2. Syrop na kaszel: Obraną cebulę zetrzyj na grubej tarce i zmieszaj z taką samą ilością miodu naturalnego. Ogrzej (maks. do 60 st.). Przełóż na gazę i dobrze wyciśnij. Pij 2-5 razy dziennie po łyżce np. przy zapaleniu oskrzeli.

3. Papka na miażdżycę: 1/2 obranej cebuli i umyte jabłko zetrzyj na tarce. Zmieszaj z łyżeczką miodu naturalnego. Jedz raz dziennie.

Jabłka wzmocnią i zlikwidują zaparcia

4. Ocet jabłkowy na odkwaszenie organizmu: 1,5 kg skórek z jabłek ułóż w słoju. Zalej 1,25 l przegotowanej, wymieszanej z 5 łyżeczkami cukru, przestudzonej wody. Słój nakryj czystą, złożoną kilka razy gazą, zawiąż sznurkiem i odstaw do ciepła na 4 tyg. Co 2-3 dni zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy ocet przestanie się pienić, przelej go przez sitko do szczelnie zakręcanych butelek. Trzymaj w chłodzie. Pij 2 łyżeczki w szklance wody rano na czczo.

5. Pieczone jabłko dla leniwych jelit: Umyte, osuszone i wydrążone jabłko włóż do małego naczynia żaroodpornego. Wlej 50 ml soku jabłkowego. Zapiekaj 50 min w 180 st. (co 15 min polewaj sokiem).

Chrzan przyjdzie z pomocą stawom i doda sił

6. Przeciwreumatyczna nalewka: 10 dag świeżo utartego chrzanu zalej szklanką czystej wódki i odstaw na 7 dni. Przecedź przez płótno i wyciśnij pozostałość. Trzymaj w chłodzie. Nacieraj nalewką bolące stawy raz dziennie przed pójściem spać. Dla wzmocnienia działania leku, bezpośrednio po jego zastosowaniu obłóż chore kolano lub łokieć gazą i owiń szalem.

7. Napój na awitaminozę: Starty duży korzeń chrzanu zalej 1 l ciemnego piwa i odstaw na 48 godzin. Przecedź. Pij 2-3 małe filiżanki w ciągu dnia.

Dynia oczyści przewód pokarmowy z groźnych pasożytów

8. Kasza przeciwko robakom (dla dorosłych): 300 g łuskanych pestek dyni rozgnieć w moździerzu jak najdrobniej, dodając kilka razy po 10-15 kropli wody (w sumie 50-60 ml). Na końcu domieszaj 15 g miodu naturalnego. Zjedz kaszę na czczo w ciągu godziny, odczekaj kolejne 2-3 godz. i zażyj środek na przeczyszczenie (np. olej rycynowy). Po 1-2 godzinach możesz spożyć lekkostrawny posiłek.

9. Miks dla dzieci: 30-150 g pestek dyni (w zależności od wieku dziecka) utrzyj z miodem lub cukrem. Podaj dziecku na czczo razem z mlekiem do popicia. Po 3 godz. podaj 30 g oleju rycynowego.

Głóg uspokoi nerwy i serce

10. Antyarytmiczna nalewka: 0,5 kg oczyszczonych z szypułek i wysuszonych w temp. do 40 st. owoców zalej 2 szklankami spirytusu 70-proc. Odstaw w ciemne miejsce minimum na 10 dni. Przecedź płyn przez gazę lub płótno i wyciśnij owoce. Wlej do ciemnej butelki. Pij 20-40 kropli 2 razy dziennie.

Jałowiec pobudzi do pracy przewód pokarmowy

11. Odwar na przejedzenie: Łyżkę granatowo-czarnych, wysuszonych cienką warstwą w suchym i ciepłym miejscu owoców zalej szklanką wody o temp. pokojowej. Wymieszaj i ogrzewaj 30 min, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedź. Pij łyżkę odwaru 3 razy dziennie po posiłku (przez maks. 2 tyg).

Jarzębina zadba o rozstrojony atakiem wirusów żołądek

12. Herbatka pomocna przy grypie żołądkowej i biegunce: 2 łyżki owoców (wysuszonych cienką warstwą w temperaturze do 40 st. i rozdrobnionych) zalej 3 szklankami wody o temperaturze pokojowej i dobrze wymieszaj. Gotuj powoli 5-10 min. Przecedź. Pij 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie. Ta herbatka pomoże ci też polepszyć swoją odporność na nieprzyjemne infekcje.

Kapusta - na wrzody i ból stawów

13. Sok przeciwko chorobie wrzodowej żołądka: Za pomocą sokowirówki wyciśnij sok z liści kapusty. Pij na pół godziny przed głównymi posiłkami (lekko podgrzany!).

14. Przeciwbólowy okład: Surowymi, delikatnie rozbitymi (np. tłuczkiem) liśćmi obłóż kolano na 60 minut. Powtarzaj 2-3 razy dziennie, aż ból minie.

Melisa odpręży przed snem

15. Herbatka "antystres": 1,5 łyżki stołowej wysuszonych w ciepłym i przewiewnym miejscu liści zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj na 15 min. Przecedź. Pij 1-2 razy dziennie, koniecznie tuż przed pójściem spać.

16. Uspokajające winko: 50 g wysuszonych j.w. liści zalej 1 butelką białego półwytrawnego wina. Pozostaw w ciemnym miejscu na 3 doby. Przecedź. Pij 2-3 łyżki przed jedzeniem.

Pietruszka - dla pęcherza i wątroby

17. Moczopędny odwar: Łyżkę rozdrobnionego korzenia zalej szklanką zimnej wody i ogrzewaj, aż odwar będzie bliski wrzenia. Odcedź. Pij 2 razy dziennie 1/4 szklanki między posiłkami.

18. Oczyszczająca herbatka: 2 czubate łyżki posiekanej natki gotuj 2-3 min w 2 szklankach wody. Odstaw, by trochę przestygła. Przecedź. Popijaj cały dzień.

Róża dostarczy więcej witaminy C, niż wszystkie tabletki!

19. Winko chroniące przed przeziębieniem: 1/2 kg oczyszczonych z nasion i wysuszonych w temperaturze 40 st. (np. w piekarniku) owoców zasyp 25 dag cukru i zalej litrem czerwonego wina. Pozostaw w ciepłym miejscu na 7 dni. Przecedź. Pij 1/3 szklanki raz dziennie wieczorem.

Ziemniaki na bolesny kaszel

20. Okład na klatkę piersiową: Kilka ziemniaków umyj i ugotuj w łupinach. Potłuczone, ciepłe (ale nie parzące) zawiń w gazę i włóż do woreczka z naturalnego materiału. Trzymaj na klatce piersiowej, aż ziemniaki całkiem wystygną. Powtarzaj okład nawet kilka razy dziennie.


Ewa Piasecka - mgr farmacji, specjalista fitoterapii


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy