300 kalorii mniej dla zdrowia

Coraz więcej badań sugeruje, że dieta o niższej kaloryczności może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, nawet tym, którzy nie próbują stracić na wadze.

Umiarkowana kaloryczność codziennej diety może przynosi wiele korzyści zdrowotnych, wykraczających poza utratę wagi
Umiarkowana kaloryczność codziennej diety może przynosi wiele korzyści zdrowotnych, wykraczających poza utratę wagi123RF/PICSEL

Najnowsze badanie, opublikowane w "Lancet Diabetes & Endocrinology", wskazuje, że obniżenie dziennej kaloryczności o 300 kcal, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowej diety, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, unormowania ciśnienia tętniczego, a także potencjalnie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzyca czy choroby serca).

Coraz częściej pojawiają się sugestie, aby odejść od liczenia kalorii, jako miernika zdrowia, a zamiast tego skupić się na ogólnej jakości diety. Jedno z najnowszych badań wykazało na przykład, że wysoko przetworzone posiłki mogą wpływać na organizm inaczej niż posiłki nieprzetworzone o prawie identycznym profilu odżywczym, co wskazuje na trudność oceny diety opartej na samych liczbach - kaloriach.

Trend intuicyjnego jedzenia w porównaniu ze sztywnym liczeniem kalorii może mieć również zbawienny wpływ na nasze samopoczucie i styl życia.

Jednocześnie wiele badań wskazuje, że umiarkowana kaloryczność codziennej diety może przynosi wiele korzyści zdrowotnych, wykraczających poza utratę wagi. Badanie z 2016 r. wykazało, że obniżenie kalorii było związane z poprawą nastroju i ogólnego stanu zdrowia. Badacze ostrzegają jednak, że ekstremalne ograniczenie kalorii jest niebezpieczne, a wszelkie istotne zmiany w diecie powinny być omówione z ekspertem. Dla większości ludzi stosunkowo łatwo jest zredukować 200 lub 300 kalorii dziennie bez drastycznych zmian lub obsesyjnego monitorowania diety.

Tym bardziej, że każdego dnia dostarczamy wiele pustych i niepotrzebnych kalorii np. w formie przekąsek. Ponieważ zwykle są one przetwarzane i wypełnione solą i cukrem, ich eliminacja lub poprawa jakości może okazać się łatwym sposobem za zredukowanie dziennej kaloryczności.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
PAP life
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?