4 naukowo udowodnionych zalet oleju kokosowego
Wszyscy wiemy co to jest olej kokosowy. Używamy go do gotowania lub pielęgnacji skóry czy włosów. Jednak często zapominamy o przyczynach, dla których olej ten jest dla nas dobry. Możemy zobaczyć zaskakujące korzyści wynikające z jego używania. W tym artykule znajdziesz naukowe przyczyny, dla których olej kokosowy wpływa na nas pozytywnie.
Olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe, które zwiększają ilość ciał ketonowych we krwi odpowiedzialnych za dostarczanie energii do komórek mózgowych. Ciała ketonowe odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu objawów choroby Alzheimera, ponieważ produkują one alternatywne źródło energii dla nieprawidłowo działających komórek mózgowych. Zazwyczaj do choroby Alzheimera prowadzi redukcja energii wytworzonej z glukozy, która dociera do mózgu. Badania potwierdzają, że spożywanie trójglicerydów o średniej długości łańcucha może przynieść znaczącą poprawę w funkcjonowaniu mózgu u pacjentów. A trójglicerydy o średniej długości łańcucha możemy znaleźć właśnie w kwasach tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym.
Cholesterol ma bezpośredni wpływ na występowanie chorób serca. Jeśli poziomo złego cholesterolu (LDL) jest wysoki, to ryzyko chorób serca również jest wysokie. Jednak im więcej dobrego cholesterolu (HDL), tym lepsze jest twoje zdrowie. Olej kokosowy zawiera tłuszcze nasycone, które zwiększają ilość HDL i zmniejszają ilość LDL. Reguluje on także krzepliwość krwi oraz zawiera antyoksydanty, które są nam potrzebne. W rezultacie ryzyko chorób serca maleje.
Olej kokosowy i piękna Ty
Kolejnym powodem, dla którego powinnaś używać oleju kokosowego jest to, że może on poprawić twój wygląd. Jeśli wmasujesz go w skórę głowy co najmniej raz lub dwa razy w tygodniu, to po 6 tygodniach będziesz miała grubsze włosy. Jest on również zalecany dla puszących się włosów, ponieważ je wygładza. Olej kokosowy nawilża również skórę i utrzymuje jej nawilżenie przez cały rok. Dzięki niemu możesz również usunąć makijaż oraz zaznaczyć kości policzkowe. Używany regularnie może także zmiękczyć skórki wokół paznokci.
Olej kokosowy jest polecany jako alternatywa dla masła lub wypieków. Jest on bardzo zdrowy, a jego smak jest odrobinę słodki i pełny kokosowego posmaku. Najlepiej jest używać organicznego oleju kokosowego, ponieważ jest on zdrowszy od oleju sojowego. Jest on także dobry dla osób będących na diecie wegańskiej. Możesz użyć go do pieczenia, gotowania, a nawet koktajlu.