Reklama

4 sposoby na wykorzystanie czosnku w leczeniu nadciśnienia

Czosnek jest prawdziwym naturalnym skarbem. Wiele specjalistycznych badań pokazało, że znakomicie wspiera on zdrowie naszego serca? Na tym nie kończą się jednak jego zalety. Czosnek pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i reguluje ciśnienie krwi. Poniżej przygotowaliśmy dla was 4 skuteczne sposoby na wykorzystanie tej rośliny:

Sól czosnkowa dodawana do żywności

Czosnek zawiera w sobie leczniczy związek zwany allicyną. Zapewnia on liczne korzyści dla zdrowia naszego serca, które zdecydowanie warto poznać. Interesujący jest również fakt, że czosnek w czasach starożytnych był popularnym lekiem codziennie stosowanym przez Greków i Rzymian do leczenia chorób i wzmacniania serca.

Roślina ta jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków. Znajduje się wśród podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, która często traktowana jest jako wzór zdrowego żywienia. Dieta ta jest dla nas korzystna przede wszystkim dlatego, że ogranicza stosowanie soli i używa głównie zdrowych tłuszczy z oliwek.

Reklama

Jeśli chcesz całkowicie wyeliminować sól ze swojej diety, powinieneś zastąpić ją tzw. "solą czosnkową?" Jest to na pewno pomysł wart rozważenia.

Składniki potrzebne do wykonania własnej soli czosnkowej:

- 6 główek czosnku

- 2 łyżki oliwy z oliwek (około 60 mililitrów)

Jak to zrobić:

Najpierw musisz obrać główki czosnku i podsmażyć je na patelni wraz z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy nabiorą one złotej barwy szybko wyłącz ogień. Musisz uważać - nagłe zapalenie czosnku jest bardzo prawdopodobne!

Następnie odsącz oliwę z oliwek i umieść czosnek w szklanym słoiku. Powinien on zachować odrobinę wilgoci, jednocześnie pozostając chrupiącym. Teraz możesz wykorzystać go w formie przyprawy, pomocnej w poprawieniu smaku wielu potraw. Wystarczy zetrzeć czosnek na tarce i hojnie rozprowadzić na talerzu. Niezapomniane doznania smakowe gwarantowane!

Jedzenie czosnku na pusty żołądek

Jest to wspaniały sposób na regulowanie ciśnienia krwi i zwalczanie wielu chorób. Czosnek pomaga oczyścić wątrobę, walczyć ze zmęczeniem fizycznym oraz zapobiega licznym infekcjom. Jak można oprzeć się tym wszystkim wspaniałym właściwościom?

W jaki sposób czosnek może pomóc nam w walce z wysokim ciśnieniem krwi i wyleczyć nadciśnienie tętnicze?

Każdego ranka warto zjeść dwa ząbki czosnku popijając je szklanką wody - koniecznie na pusty żołądek.

Dla wielu osób środek ten może wydawać się odrobinę zbyt silny. Jednak zalety płynące z tej kuracji są bez wątpienia warte naszego wysiłku. Pierwsze rezultaty zaczniesz zauważać już po zaledwie 20 dniach.

Jeśli martwisz się o nieprzyjemny zapach z ust, wystarczy wypić odrobinę soku z cytryny lub żuć liście mięty. Intensywny zapach czosnku zniknie niemal natychmiast!

Czosnek marynowany w oliwie z oliwek

Ten przepis jest naprawdę pyszny. Czosnek marynowany w oliwie z oliwek, jest (znanym już w czasach starożytnych) niezwykle skutecznym środkiem na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Na uwagę zasługuje też fakt, że jest on bardzo smaczną i oryginalną potrawą.

Czego będziemy potrzebować?

- 20 główek czosnku

- litr oliwy z oliwek

- szklany słój

Jak go przygotować?

Pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić, jest staranne obranie główek czosnku i przecięcie ich na pół. Następnie należy umieścić je w słoiku, wypełnionym wcześniej litrem oliwy z oliwek.

Tak przygotowany czosnek musi poczekać przez co najmniej trzy tygodnie, zanim będzie zdatny do zjedzenia. Metoda ta pozwala jednak w pełni wykorzystać wszystkie jego właściwości prozdrowotne. Otrzymana substancja, rozsmarowana np. na kromkach chleba (dwóch dziennie), pomoże skutecznie obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Lekarze zalecają również jedzenie przynajmniej dwóch ząbków czosnku dziennie.

Czosnkowa herbata

Brzmi nieco egzotycznie, prawda? Herbata z czosnkiem to kolejne starożytne lekarstwo, niezwykle korzystne dla zdrowia naszego serca. Pomoże nam ona również schudnąć, zwalczyć uciążliwe infekcje i spowolnić przedwczesne starzenie się. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza ona bardzo dużej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Najbardziej korzystne jest picie tej herbaty na pusty żołądek lub przynajmniej 20 minut po posiłku. Możesz zdecydować się na zjedzenie dwóch ząbków czosnku każdego ranka lub cieszyć się smakiem tego niezwykłego naparu w godzinach popołudniowych. Obie metody są równie skuteczne w zwalczaniu nadciśnienia tętniczego.

W jaki sposób można przygotować tą herbatę?

Składniki:

- jeden ząbek czosnku

- szklanka wody (około 200 mililitrów)

- odrobina zmielonego imbiru (około 7-8 gramów)

- łyżka soku z cytryny (około 15 mililitrów)

- łyżka miodu (około 30 mililitrów)

Przygotowanie:

Rozpocznij od podgrzania szklanki wody. Gdy zacznie się gotować dodaj do niej (wcześniej zgnieciony) ząbek czosnku, imbir oraz łyżkę miodu. Wszystko dobrze wymieszaj i pozwól gotować się przez około 20 minut. Następnie przecedź otrzymany napar.

Pytacie co dalej? Po prostu dodaj trochę soku z cytryny i ciesz się niezwykłym smakiem zdrowej herbaty.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama