Reklama

5 najgorszych słodzików, które niszczą twoją wątrobę

Glukoza jest ulubioną potrawą dla twojego mózgu. Jest również ważnym źródłem energii dla całego organizmu, który produkuje ją poprzez rozbicie węglowodanów, białek i tłuszczy. Ale czy wiesz, które substancje mogą zakłócać ten proces? W przeciwieństwie do owoców, większość słodzików na rynku podaje same kalorie bez wprowadzania składników odżywczych. To one odpowiadają za nagły skok poziomu cukru we krwi. Poprzez brak błonnika osłabiają układ odpornościowy i uszkadzają wątrobę. Sztuczne słodziki są pełne chemikaliów, toksyn, konserwantów i substancji zaburzających gospodarkę hormonalną. Poznaj 5 najgorszych słodzików, które należy wyeliminować.

Biały cukier

Biały cukier znajdziemy wszędzie, w wypiekach, przetworach spożywczych, jogurtach, zupach i sosach sałatkowych. Cukier pochodzi z genetycznie modyfikowanych buraków lub trzciny cukrowej. Przechodzi przez proces mycia chemicznego i krystalizacji, aby wyjść jako biały rafinowany produkt. Cukier, fermentowany jest przez mikroflory płytki nazębnej, proces ten prowadzi do próchnicy zębów. Duże spożycie cukru może przyczynić się do podniesienia ciśnienia krwi, chorób serca, nowotworów oraz autyzmu. Jak wyeliminować cukier? Zamień biały cukier na cukier brązowy organiczny. Jest on mniej przetworzony, ale nadal nie posiada żadnej wartości odżywczej.

Reklama

b>Aspartam

Aspartam stworzono według patentu. Słodzik ten nie jest łatwo metabolizowany. Organizm dzieli go na fenyloalaniny, które uniemożliwiają transport ważnych aminokwasów do mózgu. Aspartam nie pobudza układu nagrody w mózgu. Zmniejsza poziom hormonów szczęścia jak dopamina i serotonina. Jest on również metabolizowany do kwasu asparaginowego, który powoduje nadpobudliwość neuronów i zwyrodnienia astrocytów i neuronów. Może to prowadzić to trudności w trawieniu i zaburzeń czynności wątroby. Aspartam jest rakotwórczy. Zamień aspartam na organiczny cukier kokosowy, który jest pełen witamin, minerałów i elektrolitów.

Sukraloza

Sukralozę można znaleźć w nisko przetworzonej żywności lub w produktach dla cukrzyków. Wytwarza się ją cukru poprzez proces chlorowania, który sprawia, że jest ona o 600 razy słodsza niż naturalny cukier. Ten słodzik ten ma wpływ na skład mikroorganizmy w przewodzie żołądkowo -jelitowym. Niszczy bakterie potrzebne do silnego układu odpornościowego. Ponadto, ogrzewanie sukralozy (poprzez np. pieczenie) uwalnia chloropropanol, potencjalnie toksyczny związek. Sukralozę zamień na stewię, która jest pochodzenia roślinnego i nie powodującą nagłego skoku poziomu cukru we krwi.

Syrop glukozowo -kukurydziany

Syrop znajdziemy w większości produktów dla dzieci. Jest on wytwarzany z kukurydzy, jednego z najbardziej modyfikowanych produktów na całym świecie. Cukier ten jest metabolizowany w wątrobie. Nadmiar fruktozy odkłada się jako tłuszcz w wątrobie. Syrop ten podejrzewa się o choroby związane z opornością na insulinę, otyłością, cukrzycą i chorobami serca. Wyeliminuj syrop glukozowo -fruktozowy ze swej diety, zamień go na miód.

Agawa

Słodzik tego typu pochodzi z agawy, rośliny która jest wykorzystywana do produkcji tequili. Syrop z agawy jest około 1,5 raza słodsza od zwykłego cukru. Agawa zawiera wysoki poziom fruktozy. Nadmiar może prowadzić do zaburzeń czynności wątroby i zaburzeń metabolicznych. Syrop ten najlepiej zastąpić syropem klonowym, który zawiera 54 związki korzystne dla zdrowia, min. wapń, magnez, żelazo i cynk.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy