Reklama

5 najzdrowszych pokarmów na świecie

Najlepszym sposobem na zdrowie jest stosowanie odpowiedniej diety i uprawianie sportu. Natura nie zaplanowała, abyśmy jedli przetworzone i tłuste potrawy. Wszystko, czego potrzebujemy, znajdziemy w świeżych i naturalnych produktach. Zrób przysługę swojemu organizmowi i porzuć to jakże wygodne jedzenie typu fast food na rzecz wspaniałych, świeżych składników. Spróbuj dodać do swojej diety tych 10 najzdrowszych pokarmów na świecie, a poczujesz różnicę.

Migdały

Migdały są kopalnią składników odżywczych i dobroczynnych właściwości i z pewnością zasługują na miejsce na liście 10 najzdrowszych pokarmów na Ziemi. Mają dużą zawartość błonnika pokarmowego, jak również witamin i minerałów, w tym magnezu, wapnia i witaminy E. Migdały są dobrym pokarmem zmniejszającym apetyt, a więc wspomagają odchudzanie.

Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy pstrąg, wspomagają system nerwowy i serce w prawidłowej pracy, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega – 3. Jedzenie tłustych ryb zmniejsza również stany zapalne i ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów o około 50%.

Reklama

Płatki owsiane

Ostatnie badania wykazały, ze jeśli jemy miskę płatków owsianych dziennie, rozpuszczalny błonnik pokarmowy, jaki zawierają, w dużym stopniu zmniejszy nasz poziom cholesterolu we krwi. Płatki owsiane są również doskonałym dostawcą witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu. Dzięki zawartości węglowodanów złożonych dostarcza dużą porcję energii.

Miód

Miód również zasługuje na swoje poczesne miejsce na niniejszej liście. Czysty, nieprzetworzony miód stanowi wartościowy dodatek do każdej zdrowej diety. Jest doskonały jako środek słodzący, ponieważ nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi, w przeciwieństwie do rafinowanych cukrów. Unikaj jednak dodawania miodu do napojów z gotującą się wodą, gdyż straci swoje wspaniałe właściwości. Miód ma dużą zawartość przeciwutleniaczy, jak również wykazuje naturalne właściwości bakteriobójcze.

Krasnorosty morskie

Krasnorosty morskie są jadalną odmianą alg morskich. To bogate źródło jodu, magnezu, potasu i innych minerałów. Zawierają także kwasy tłuszczowe omega – 3. Dodanie krasnorostów morskich do diety zapewni większą ich dostawę do organizmu niż jakiekolwiek warzywo rosnące na lądzie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe odżywianie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama