5 pomocnych produktów podczas grypy
Naukowcy i dietetycy wiedzą, że pewne produkty są bogate w składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty, korzystnie wpływające na układ odpornościowy organizmu. Z drugiej strony, jedzenie potraw bez składników odżywczych, wysoko przetworzonych może pogorszyć system odpornościowy człowieka. Eksperci nakłaniają do spożywania warzyw i owoców we wszystkich kolorach i to nie tylko w trakcie sezonu na grypę, ale przez cały rok. Fitoskładniki zawarte w roślinach są kluczowe, jeśli chcemy utrzymać system odpornościowy w dobrej kondycji i być pełni energii. Im bardziej kolorowe warzywa i owoce, tym więcej antyoksydantów i składników odżywczych posiadają. Dzięki temu chronią nasze zdrowie, walcząc z zakażeniem. Oto lista najlepszych składników, które pomogą przetrwać sezon na grypowy.
Podobnie jak inne pomarańczowe warzywa, na przykład bataty, kabaczek czy marchew, dynia jest pełna beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem mającym korzystny wpływ na układ odpornościowy. Można kupić ją w słoiku. Jest jednym z niewielu takich warzyw, które posiadają dużo błonnika i mało sodu. Będzie świetnym składnikiem zup i drugich dań. Staraj się jeść pomarańczowe warzywa przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu.
Jedno kiwi ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Inne produkty bogate w witaminę C to papryka, jarmuż i brokuł. Staraj się jeść jeden lub dwa produkty bogate w witaminę C dziennie.
Drób i fasola mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Każdy z tych produktów jest bogaty w białko, cynk i żelazo, a to ważne składniki odżywcze, które skutecznie wzmacniają system odpornościowy.
Z drobiu usuń tłustą skórę, wybieraj chude kawałki wołowiny i wieprzowiny, a fasolę i owoce morza przygotuj z minimalną ilością tłuszczu. Dorośli powinni spożywać około 150 g mięsa, drobiu lub ryb dziennie lub 1-2 szklanki gotowanej fasoli.
Naukowcy twierdzą, że produkty i napoje zawierające probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, mogą zapobiegać niektóry chorobom i wzmacniać system odpornościowy. Jogurt i kefir są zazwyczaj bardzo bogate w żywe kultury bakterii. W niektórych produktach te bakterie mogą nie przeżyć procesu przetwarzania, więc czytaj etykiety i kupuj tylko produkty z żywymi kulturami bakterii. Częstość spożywania tych produktów zależy od rodzaju probiotyków, jednak jeśli jest to jogurt lub kefir o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowy, można go jeść jako przekąskę nawet kilka razy w tygodniu.
W trakcie zimowych miesięcy ludzie mogą cierpieć na niedobór witaminy D, gdyż dzień jest krótki i słońce świeci krócej. Witamina D jest bardzo ważna dla układu odpornościowego, więc szukaj jej w takich produktach jak mleko, płatki, soki, a także w łososiu, tuńczyku i żółtkach jaj. Spożywaj dziennie 2-3 produkty zawierające witaminę D.
Poza odpowiednim odżywianiem, w trakcie sezonu na grypę należy odwiedzić lekarza i zaszczepić się przeciwko grypie. Konieczne jest częste mycie rąk lub używanie antybakteryjnego żelu na bazie alkoholu. Pij dużo wody i innych płynów. Śpij 8 godzin na dobę. Przy odrobinie szczęścia grypa cię nie dopadnie.