Reklama

5 produktów, które odwapniają szyszynkę

Jeśli poszukujesz oświecenia poprzez medytację, bądź po prostu szukasz sposobu na spokojny sen, musisz mieć zdrową szyszynkę. Często gruczoł ten nazywany jest trzecim okiem. Znajduje się on w mózgu, a odpowiedzialny jest za wydzielanie melatoniny, hormonu regulującego cykl dobowy oraz niektóre hormony płciowe. Problem z szyszynką pojawia się, gdy następuje jej zwapnienie. Zwapnienie to problem, który pojawia się u osób, którzy nieodpowiednio się odżywiają. Nadmierne spożycie fluoru i fosforu destabilizuje równowagę mineralną. Najlepszym rozwiązaniem jest zmiana diety i zmniejszenie ekspozycji na fluor. Wypróbuj również te 5 produktów, które są najlepszym pokarmem dla szyszynki.

Chlorella

Chlorella, spirulina i trawa pszeniczna to świetne produkty pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te i inne produkty pełne chlorofilu usuwają metale i toksyny, które gromadzą się w narządach, zwiększają poziom tlenu, naprawiają uszkodzone tkanki i wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo poprzez zwiększenie tlenu i funkcji immunologicznych, rośliny te mogą odwrócić proces zwapnienia szyszynki.

Jod

Fluor z wody z kranu osiada na szyszynce. Jod jest niezbędny dla każdego narządu, ale niedobory jodu zostawiają miejsce, które przejmuje pierwiastkowy kuzyn – fluorek, aby zająć jego miejsce. Organizm ludzki nie znajduje dla niego zastosowania, więc izoluje go w postaci zwapnień. Zwiększając spożycie jodu, zmniejszysz działanie fluoru na wszystkie narządy. Jod znajdziesz w takich produktach jak szpinak, brokuły, wodorosty czy ryby. Jod można również uzupełnić pod postacią suplementów.

Reklama

Olej oregano

Olej z oregano jest potężnym narzędziem przeciwko bakteriom i innym szkodliwym dla organizmu substancjom. Olej wspiera działanie układu odpornościowego, dzięki czemu ciało bardziej skutecznie może usuwać szkodliwe organizmy, zanim zaatakuje tkankę taką jak szyszynkę. Zmniejsza on ryzyko zwapnienia gruczołu. Dzięki niemu twoje zdrowie znacznie się poprawi.

Ocet jabłkowy

Surowy ocet jabłkowy zawiera kwas, który odtruwa organizm. Jest on dobrze znany ze swych zdolności usuwania aluminium z organizmu. Dodatkowo ocet rozpuszcza kamienie nerkowe, obniża ciśnienie krwi oraz bilansuje poziom cukru w organizmie.

Czerwone buraki

Buraki charakteryzuje głęboki, ciemny czerwony kolor. W tym kolorze kryje się bor. Ten pierwiastek równoważy poziom wapnia w organizmie oraz usuwa metale i inne związki takie jak fluorek. Buraki są również pełne witamin z grupy B, które odpowiadają za energię na poziomie komórkowym.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy