Reklama

6 diet jednodniowych na płaski brzuch

Wybierasz się na randkę lub ważną uroczystość i chcesz wyglądać olśniewająco? Wypróbuj jedną z naszych propozycji, by poczuć się wyjątkowo lekko.

Cytrusy, kiwi i świeży ananas

Kiwi oraz owoce cytrusowe zawierają mnóstwo wit. C, która jest naturalnym spalaczem tłuszczu. Świeży ananas to źródło bromeliny, która pobudza trawienie i też wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

• Dziennie zjedz maks. 1 kg owoców - możesz zrobić z nich sałatkę. Dopraw je świeżymi ziołami, np. miętą i melisą.

• Pij wodę z sokiem z cytryny - ok. 2 litrów dziennie (1 cytryna na 1 litr wody).

• Dodatkowo możesz zjeść mały jogurt naturalny bez cukru, pół banana i łyżkę rodzynek.

Lekkie koktajle odchudzające

Warzywne i owocowe, ew. z dodatkiem maślanki, kefiru lub naturalnego jogurtu. W ciągu dnia wypij 5 szkl. koktajlu (3 warzywne jako dania główne i 2 owocowe jako dodatkowe posiłki). Koktajli nie dosalaj ani nie dosładzaj, możesz jedynie doprawić je ziołami lub chili (ta przyprawa przyspiesza spalanie tłuszczu). Dodatkowo wypij 2 litry wody mineralnej.

Reklama

• Selerowo-ogórkowy 2-3 łodygi selera naciowego oraz 1 mały ogórek umyj, obierz i pokrój na kawałki. Dodaj ząbek czosnku i pół szkl. wody mineralnej oraz wybrane zioła, np. lubczyk. Zmiksuj. Koktajl możesz doprawić sokiem z cytryny i szczyptą suszonego chili.

• Miks cytrusowy. Wyciśnij sok z jednego grejpfruta, połowy cytryny i połowy pomarańczy. Dodaj 3 cienkie plastry świeżego ananasa pokrojone na kawałki i 1/2 szkl. maślanki. Zmiksuj, dopraw miętą.

• Marchwiowo-selerowy. Wyciśnij sok z 3 dużych marchwi i jednego selera korzeniowego. Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek i pół papryczki chili bez pestek (ew. dopraw suszonym chili na pikantnie), zmiksuj.

Dietetyczna zupa

W ciągu dnia możesz jeść tylko zupę warzywną. Na każdy posiłek dnia (powinno być ich pięć) zjadasz 1 talerz zupy. Ponadto możesz pić wodę mineralną, herbatki ziołowe oraz zieloną lub czerwoną gorzką herbatę.

• Zupę możesz komponować według uznania, z dowolnych warzyw. Wolno ci do niej dodać 1-2 łyżki oliwy lub oleju, 1-2 łyżki otrąb lub płatków owsianych (dla zagęszczenia), zioła i przyprawy. Nie możesz jej solić!

• Przykładowy przepis: Składniki na 5 porcji: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler korzeniowy, 1 ziemniak, garść fasolki szparagowej, 10 dag świeżej kapusty, po 1/2 żółtej papryki i pomidora, liść laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego, pęczek koperku. Sposób przygotowania: Warzywa oczyść i opłucz. Korzeniowe, paprykę, ziemniak, pomidor pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj, z fasolki poobcinaj końce. Warzywa (oprócz pomidora)

zalej 1-1,5 l wody, dodaj przyprawy i oliwę. Gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojony pomidor i posiekany koperek. Gotuj jeszcze 2-3 min.

Zielone warzywa

Zawierają bezcenny kwas foliowy odpowiedzialny m.in. za pobudzenie wydzielania substancji trawiennych. Są też bogatym źródłem wit. C, która wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

• Dietę możesz komponować z następujących warzyw: brokułów, szpinaku, natki pietruszki, kapusty, jarmużu, kopru (zawierają mnóstwo wit. C oraz kwas foliowy). Jedz też seler naciowy (ma niewiele kalorii i pomaga oczyszczać organizm z toksyn) oraz cykorię (zawiera substancje goryczkowe, które wspomagają pracę wątroby, a tym samym przyspieszają trawienie).

• W ciągu dnia zjedz ok. 1 kg warzyw. Możesz z nich zrobić sałatkę z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, przyprawioną świeżymi ziołami. Podziel ją na 5-6 posiłków.

Owsiane płatki i mleko

Płatki owsiane mają dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i wspomaga trawienie. Mleko natomiast zawiera wapń przyspieszący rozkład związków tłuszczowych w organizmie.

• Zasada diety: ugotuj owsiankę z 7-8 łyżek płatków owsianych oraz 2 litrów chudego mleka. Możesz dodać 2 łyżki otrąb owsianych. Dania nie dosalaj ani nie dosładzaj.

• Owsiankę podziel na 5 części i zjedz w ciągu dnia, w odstępach 3-godzinnych. Ostatni posiłek zjedz najpóźniej 2 godziny przed snem.

Kapusta i ogórki kiszone

Mają znacznie mniej kalorii niż świeże. Łyżka kapusty kiszonej to 12 kcal, a mały ogórek kiszony - 6 kcal. Kiszonki zawierają mnóstwo błonnika, wit. C, oraz bakterii przyspieszających trawienie. Zasada: W ciągu dnia zjedz 1 kg kiszonych warzyw (najlepiej po 1/2 kg kapusty i ogórków). Kapustę wypłucz wcześniej w wodzie. Warzywa możesz przyrządzić w postaci surówki, z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek.

Ważne: Kiszonki zawierają bardzo dużo soli, dlatego diety nie powinny stosować osoby, które cierpią na nadciśnienie lub mają problem z układem krążenia.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: diety | płaski brzuch | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy