6 sposobów jak wzmocnić swoją odporność
Odpowiednia dieta to klucz do zdrowia. Racjonalnie przygotowane posiłki, zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze i witaminy, pomogą zbudować odporność i chronić organizm przed infekcjami. Czego nie powinno więc zabraknąć w zdrowym menu?
Organizm nie może produkować kwasów omega-3, więc muszą być one dostarczane z zewnątrz – wraz z żywnością lub w postaci suplementów. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są ryby (łosoś, sardynki, śledź), a także olej lniany, sojowy, oliwa z oliwek. Wpływu kwasów omega-3 na nasze zdrowie nie sposób przecenić. Pomagają zapobiec chorobom serca i układu pokarmowego, spowalniają proces starzenia się komórek, wykazują działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływają na pracę mózgu oraz wzmacniają układ immunologiczny.
Aby czerpać realne korzyści z właściwości kwasów omega-3, należy regularnie spożywać ryby (najlepiej 2 razy w tygodniu) i wybierać żywność wysokiej jakości, najlepiej organiczną, ponieważ nie jest ona przetworzona i charakteryzuje się wyższą zawartością składników odżywczych.
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków w komórkach ludzkiego organizmu. Pełni ważną funkcję w budowie mięśni szkieletowych, kości oraz tkanek miękkich. Magnez ma jednak swojego „wspólnika”, czyli wapń, będący podstawowym budulcem kości. By organizm funkcjonował prawidłowo, musi istnieć równowaga pomiędzy tymi pierwiastkami. Dlatego kiedy spożywamy dużą ilość produktów bogatych w magnez, musimy pamiętać o dostarczeniu organizmowi wapnia.
Na układzie kostnym rola magnezu jednak się nie kończy. Pełni on ważną rolę w budowaniu odporności, pomaga walczyć z astmą, nadciśnieniem, bezsennością i depresją, reguluje poziom cukru we krwi i obniża ciśnienie.
Kto z nas nie słyszał o tzw. żywych kulturach bakterii? Naturalnym ich źródłem jest jogurt, zsiadłe mleko, maślanka, kefir. Probiotyki, czyli właśnie kultury bakteryjne (najczęściej bakterie mlekowe), korzystnie wpływają przede wszystkim na działanie układu pokarmowego: zapobiegają wzdęciom i zaparciom, poprawiają trawienie. Ponadto utrzymują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, podnoszą ogólną jego odporność, a także zmniejszają podatność na rozwój alergii. Najnowsze badania pokazują też, że probiotyki mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce zmian nowotworowych.
Nazwa „probiotyk” pochodzi od greckiego pro bios, co oznacza dla życia, i najlepiej oddaje chyba znaczenie probiotyków w organizmie. Te mikroorganizmy mają przede wszystkim za zadanie chronić nasze zdrowie.
To uniwersalny środek leczniczy, szczególnie doceniany w okresie jesienno-zimowych, kiedy grypa i przeziębienie atakuje organizm. Witamina C przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania. Lista korzyści z przyjmowania witaminy C jest jednak znacznie dłuższa i nie ogranicza się wyłącznie do walki z przeziębieniem. Witamina C zmniejsza nasilenie reakcji alergicznych, chroni przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie hormonów, wzmacnia naczynia krwionośne.
Organizm nie produkuje witaminy C, dlatego jej odpowiedni poziom należy utrzymywać za pomocą diety lub suplementacji. Najlepszym jej źródłem są m.in. owoce cytrusowe, pomidory, czarna porzeczka, kalafior, brukselka oraz papryka. Świeżych warzyw i owoców nigdy nie powinno zabraknąć w naszej diecie, jednak w okresie wzmożonych zachorowań, dietę warto wzbogacić o witaminowe suplementy, które pomogą ochronić organizm przed nadchodzącą infekcją.
Odpowiedni poziom witaminy D jest niezbędny do zbudowania wysokiej odporności organizmu. Witamina D jest też istotna dla dobrego stanu kości, ponieważ ułatwia przyswajanie wapnia. Ponadto badania pokazują, że im wyższe stężenie witaminy D we krwi, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka.
Najlepszym naturalnym źródłem witaminy D jest światło słoneczne. Synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego UVB pokrywa znaczną część jej dziennego zapotrzebowania. Co jednak zrobić w okresie jesienno-zimowym, kiedy słońce nie pojawia się zbyt często na niebie? Niedobory witaminy D należy uzupełniać odpowiednią dietą. Znajdziemy ją w rybach, wątróbce, jajkach, a także awokado.
Cynk jest ważnym „obrońcą” organizmu. Wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek i innymi infekcjami. Warto sięgać po pokarmy bogate w cynk przez cały rok, wówczas mamy pewność, że jego poziom w organizmie jest w normie. Jajka, sardynki, kapusta, brokuły, pestki dyni, nasiona słonecznika, kasza gryczana – tego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednak jeśli nasz organizm jest podatny na przeziębienie, a dieta uboga w produkty zawierające cynk, należy rozważyć możliwość uzupełnienia jej suplementami.