7 łatwych sposobów na anemię
Anemia to spadek stężenia hemoglobiny we krwi. Najczęściej spotkanym powodem anemii jest niedobór żelaza (niedokrwistość z niedoboru żelaza), ale może ją wywoływać także szereg różnych dolegliwości. Dla osób cierpiących na niedokrwistość z niedoboru żelaza przygotowaliśmy propozycje produktów spożywczych będących bombami żelazowymi, a także kilka prostych, ale skutecznych rad dotyczących codziennej rutyny. Jakich objawów mogę się spodziewać? Bladość Zmęczenie lub apatia Problemy z oddychaniem Zmęczenie mięśni Kołatanie serca Bóle głowy Problemy ze wzrokiem Bezsenność Trudności z koncentracją Zmiany w cyklach menstruacyjnych Opuchnięcie i zatrzymanie płynów Co powinienem zrobić? Jeśli zaobserwowałeś u siebie niektóre z powyższych objawów i podejrzewasz u siebie anemię, powinieneś najpierw skonsultować się ze specjalistą, który właściwie cię zdiagnozuje. W wielu przypadkach lekarz po prostu przepisze suplementy zawierające żelazo. Należy zachować ostrożność przy stosowaniu tego typu środków, ponieważ cechuje je wysokie utlenianie, przez co mogą powodować nieżyt i ból żołądka. Jeśli został ci przepisany preparat z żelazem zalecamy przyjmowanie go wraz z witaminą C oraz zgłoszenie lekarzowi, jeśli wystąpią jakieś skutki uboczne. Należy również pamiętać, o przedstawionych poniżej naturalnych zasadach jak najlepszej przyswajalności żelaza.
Sok z cytryny:
Cytryna to znakomite źródło witaminy C, która wspomaga lepsze przyswajanie żelaza pochodzącego z jedzenia. Najlepszym sposobem włączenia cytryny do swojej diety jest doprawianie jedzenia plasterkiem cytryny, zwłaszcza tego zawierającego dużo żelaza, np. mięsa, rybę lub surówkę.
Orzeszki piniowe mają bardzo wysoką zawartość żelaza. Możesz delikatnie je uprażyć lub zetrzeć i dodać do swojego jedzenia. Orzeszki piniowe są szczególnie dobre dla dzieci cierpiących na anemię.
Wartości odżywcze pistacji w dużej mierze przypominają te należące do orzeszków piniowych, jednak te pierwsze zawierają więcej białka i mniej tłuszczu. Pistacje mają bardzo dużo żelaza a także zawierają w swoim składzie witaminę C, która wspomaga lepsze przyswajanie żelaza. Pistacje są szczególnie zalecane dla osób, które dużo ćwiczą.
Kiełkująca lucerna siewna jest bogatym źródłem minerałów – i nie chodzi jedynie o żelazo – które zwiększają witalność. Z tego powodu zalecamy włączyć kiełki tej rośliny do swojej codziennej diety. Gotowe kiełki można kupić w sklepie lub wyhodować je samodzielnie z nasion. Na rynku są dostępne specjalne pojemniki do wysiewania różnego rodzaju nasion.
Świeża, surowa i różnorodna sałatka to znakomite źródło żelaza. Nie mówimy tylko o sałacie i pomidorze – możesz dodać do swojej sałatki kiełki, bakalie, surowy szpinak, rukolę, rzeżuchę, paprykę, marchewkę, jabłko, nasiona słonecznika oraz dyni, a następnie doprawić wszystko oliwą z oliwek tłoczoną na zimno oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Napoje roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego. W tej sytuacji polecamy dwa z nich, które są szczególnie bogate w żelazo: orkiszowy i jęczmienny.
Soczewica:
Soczewica od zawsze była polecana na anemię. W chłodniejsze dni możemy jeść ją w potrawkach i gulaszach. Ale latem również nie powinniśmy zapominać o soczewicy, ponieważ anemia może się pogłębić w cieplejszych porach roku. Soczewica świetnie sprawdzi się, jako dodatek do wspomnianych powyżej sałatek.